Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zaczynam z Programowaniem

KubaxPlay

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w Tytule zaczynam z tym narazie robiłem proste programy w .bat ale nie wiem co dalej robić bo chcę np. zrobić jakąś grę obrazkową.

Proszę o odpowiedzi

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Jak w Tytule zaczynam z tym narazie robiłem proste programy w .bat ale nie wiem co dalej robić bo chcę np. zrobić jakąś grę obrazkową. Proszę o odpowiedzi

No to może zrobisz grę obrazkową ?

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Opublikowano

ale obrazkową bo chcę zrobić z liter ale nie wiem jak to wytłumaczyć ale sądze że z liter jest łatwiej

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Najprawdopodobniej chodzi mu o inrerfejs tekstowy w konsoli. np. okienka, hp bar, text-box itp.

Jeżeli tak, to weź się za C++, a potem za PDCurses(win)/nCurses(linux). Do C++ masz poradniki w tym dziale w sppisie, ale osobiście mogę ci polecić stronkę:

cpp0x.pl
@EDIT

Gier nie robi się w tzw. makerze, tylko w jezyku programowania i ewt. World Editorze do ewentualnego silnika.

Opublikowano

Jak uczysz się c++ to masz mój stary kod, może Ci się przydać jak chcesz zacząć robić jakieś tam gry i nie jest on dokończony, ale za kilka miesięcy jak potrenujesz może coś z tym zrobisz. Chodzisz sobie i zbierasz pkt.

#include <iostream>
#include <conio.h>
#include <Windows.h>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
#include <vector>

using namespace std;

////////////////////////////////////////////////////////

struct Player
{
	int x, y;
}Gracz;

struct Block
{
	int x, y;
	int id;
}Block_Score, Block_Brick;

const int MAPX = 15;
const int MAPY = 15;
int Map[MAPY][MAPX];

static int score = 0;

int speedGame = 100;
bool ExitGame = false;

void Logic(static int& scr);
void check();
void draw();
Player uptadePl(Player& pl);

int main()
{
	srand(time(NULL));
	Gracz.x = 1;
	Gracz.y = 1;

while(ExitGame != true)
	{

system("cls");
	Logic(score);
	check();
	draw();

Sleep(speedGame);
	uptadePl(Gracz);

}

getch();
    return 0;
}

////////////////////////////////////////////////////////c

void check()
{
	for(int x = 0; x < MAPY; x++)
	{
		for(int y = 0; y < MAPX; y++)
		{
		   Map[y][x] = 0;

}
	}

Map[Gracz.y][Gracz.x] = 1;
	Map[Block_Score.x][Block_Score.y] = 2;

}

void draw()
{
	for(int x = 0; x < MAPY; x++)
	{
		for(int y = 0; y < MAPX; y++)
		{
		  switch(Map[x][y])
		  {
		  case 0: cout << "."; break;
		  case 1: cout << "@"; break;
		  case 2: cout << "+"; break;
		  }
		}
		cout << endl;
	}
		cout <<"Score: " << score << endl;
}

Player uptadePl(Player& Gracz)
{
	if(GetAsyncKeyState(VK_RIGHT))
	{
		Gracz.x++;
	}else if(GetAsyncKeyState(VK_LEFT))
	{
		Gracz.x--;
	}
	else if(GetAsyncKeyState(VK_DOWN))
	{
		Gracz.y++;
	}else if(GetAsyncKeyState(VK_UP))
	{
		Gracz.y--;
	}
	return Gracz;
}

void Logic(static int& scr)
{
	if(Gracz.x == Block_Score.y && Gracz.y == Block_Score.x)
	{
		Block_Score.y = (rand() % MAPY);
		Block_Score.x = (rand() % MAPX);
		scr += 10;
	}
	if(Gracz.x >= 15)
		Gracz.x--;
	else if(Gracz.x <= -1)
		Gracz.x++;
	else if(Gracz.y >= 15)
		Gracz.y--;
	else if(Gracz.y <= -1)
		Gracz.y++;
}
Opublikowano

&amp;nbsp;

Jak uczysz się c++ to masz mój stary kod, może Ci się przydać jak chcesz zacząć robić jakieś tam gry i nie jest on dokończony, ale za kilka miesięcy jak potrenujesz może coś z tym zrobisz. Chodzisz sobie i zbierasz pkt.

#include &amp;lt;iostream&amp;gt;#include &amp;lt;conio.h&amp;gt;#include &amp;lt;Windows.h&amp;gt;#include &amp;lt;cstdlib&amp;gt;#include &amp;lt;ctime&amp;gt;#include &amp;lt;vector&amp;gt;	using namespace std;////////////////////////////////////////////////////////struct Player{	int x, y;}Gracz;struct Block{	int x, y;	int id;}Block_Score, Block_Brick;////////////////////////////////////////////////////////const int MAPX = 15;const int MAPY = 15;int Map[MAPY][MAPX];static int score = 0;int speedGame = 100;bool ExitGame = false;////////////////////////////////////////////////////////void Logic(static int&amp;amp; scr);void check();void draw();Player uptadePl(Player&amp;amp; pl);////////////////////////////////////////////////////////int main(){	srand(time(NULL));	Gracz.x = 1;	Gracz.y = 1;	while(ExitGame != true)	{	system("cls");	Logic(score);	check();	draw();	Sleep(speedGame);	uptadePl(Gracz);		}	getch();    return 0;}////////////////////////////////////////////////////////cvoid check(){	for(int x = 0; x &amp;lt; MAPY; x++)	{		for(int y = 0; y &amp;lt; MAPX; y++)		{		   Map[y][x] = 0;		}	}	Map[Gracz.y][Gracz.x] = 1;	Map[Block_Score.x][Block_Score.y] = 2;}void draw(){	for(int x = 0; x &amp;lt; MAPY; x++)	{		for(int y = 0; y &amp;lt; MAPX; y++)		{		  switch(Map[x][y])		  {		  case 0: cout &amp;lt;&amp;lt; "."; break;		  case 1: cout &amp;lt;&amp;lt; "@"; break;		  case 2: cout &amp;lt;&amp;lt; "+"; break;		  }		}		cout &amp;lt;&amp;lt; endl;	}		cout &amp;lt;&amp;lt;"Score: " &amp;lt;&amp;lt; score &amp;lt;&amp;lt; endl;}Player uptadePl(Player&amp;amp; Gracz){	if(GetAsyncKeyState(VK_RIGHT))	{		Gracz.x++;	}else if(GetAsyncKeyState(VK_LEFT))	{		Gracz.x--;	}	else if(GetAsyncKeyState(VK_DOWN))	{		Gracz.y++;	}else if(GetAsyncKeyState(VK_UP))	{		Gracz.y--;	}	return Gracz;}void Logic(static int&amp;amp; scr){	if(Gracz.x == Block_Score.y &amp;amp;&amp;amp; Gracz.y == Block_Score.x)	{		Block_Score.y = (rand() % MAPY);		Block_Score.x = (rand() % MAPX);		scr += 10;	}	if(Gracz.x &amp;gt;= 15)		Gracz.x--;	else if(Gracz.x &amp;lt;= -1)		Gracz.x++;	else if(Gracz.y &amp;gt;= 15)		Gracz.y--;	else if(Gracz.y &amp;lt;= -1)		Gracz.y++;}
&amp

kod nie działa

1390144171-U592769.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...