Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Użytkownicy

TeemoPsota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, to znowu ja (-.-). Mam pytanie chce zrobić koledze dostęp do maszyny ale się mu boje dać uprawnienia roota bo może coś usunąć i wszystko jebn... i mam pytanie jak dać koledze użytkownika który bd miał prawo tylko robić coś w danym swoim folderze usuwać itp? A jak by co jestm bardzo słaby w te klocki bo jestem początkującym w linuxie.

Opublikowano

Jeszcze tylko dodam, że na większości popularnych dystrybucji Linuksowych które mają wszystko od razu (Ubuntu np.) można skorzystać z "adduser", który większość rzeczy robi za Ciebie (sam tworzy katalog domowy użyszkodnika, itp.).

adduser marahin
Opublikowano

Up tak masz rację ale jeszcze wpisz komende po tamtej czynności taką by ustawić hasło do konta:

passwd hasło
Więc będzie:

adduser nazwa_użytkownika
passwd hasło
I wszystko cacy :p takie polecenia wykonuj z pozycji root, komenda: su -

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

W przypadku

adduser

nie trzeba jeszcze raz używać

passwd

Adduser, jak wspomniałem - wyręcza

useradd

bo promptuje (prosi) o konkretne informacje (hasło, imię, nazwisko, itp.) - dzięki czemu oszczędza użytkownikowi wrzucania nastu flag pod rząd w przypadku useradd. : -)

I kamilu, nie dawaj wrednych rad. Jeśli ma sudo to niech skorzysta z sudo. Z logowaniem się na roota na niektórych dystrybucjach może mieć problemy, bo niektóre dystrybucje nie pozwalają na zalogowanie się na roota OOTB.

Jeśli jednak nie masz sudo to owszem - "su -", wpisujesz hasło roota, robisz użytkownika i potem exit.

Opublikowano

Ale ja nie mówię bredni :p hm to co wyżej napisałeś to nie każde wersje linuxa mają tak że wyręcza useradd bo np. na moim linuxie tego nie było :p i musiałem dać tamtą komendę by użytkownik był zabezpieczony bo wtedy wchodziłem bez hasła :p więc jeśli użyje ktoś komendy na ustawienie hasła to nic się nie stanie :p

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wersje Linuksa nic do tego nie mają. Linuks jest jeden, słuszny - kernel.

Dystrybucje owszem mogą się różnić; większość z tych bardziej "cywilizowanych". Sam fakt wymagania podawania hasła poprzez passwd po adduserze jest głupi IMO, bo wtedy adduser nie różni się prawie niczym od useradd.

Z jakiej dystrybucji korzystałeś?

Opublikowano

Wersje Linuksa nic do tego nie mają. Linuks jest jeden, słuszny - kernel.

Dystrybucje owszem mogą się różnić; większość z tych bardziej "cywilizowanych". Sam fakt wymagania podawania hasła poprzez passwd po adduserze jest głupi IMO, bo wtedy adduser nie różni się prawie niczym od useradd.

Z jakiej dystrybucji korzystałeś?

Hehe hm wybacz nie mogę powiedzieć, ze względu na coś kto nie może wiedzieć, kiedyś Ci opowiem :p ale fakt dystrybucję mam inną :p no i tak miałem jak opisałem, podpowiem że mam starszą dystrybucję :p w nowej jak ubuntu itd to może nie trzeba dawać tamtego, ale w starszych trzeba :p co do kernelu to wiesz no na stronie w panelu pokazuje inną wersję niż w systemie xD

Opublikowano

Nie wiem jak ze starszymi kompilacjami adduser'a, cóż. Tak to jest, jak jest się fanem robienia wszystkiego po swojemu.

I nie wiem co może być takiego strasznego w podawaniu nazwy dystrybucji. :'D I mean, like. Srsly.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...