Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak działa przesuwanie map.

Cinamicom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak działa/jak to zrobić przesuwanie map w grach 2d podczas chodzenia postacią? typu margonem (wyśledziłem tam, że top oraz left z css nie zmienia się w ogóle npc'tom przy poruszaniu się moim.

Bo jeśli przesunę mapę (background position) to gracze stojący na niej, albo jakieś np, będą gdzieś indziej względem mapy. Jeśli zaczne i ich przesuwać, o różnicę przesunięcia mapy, to będą mieli różne left z css oraz różne top z css wartości.

Czyli np. Gracz stoi na left: 300px oraz top: -200px

Przesunę mapę o ileś tam pixeli, to wtedy Gracz będzie gdzie indziej względem mapy, a jeśli przesune jego i przesunięcie mapy(przyjmijmy 32px) to jego np. left będzie +32px = 300px. Czyli cały czas jego dane by się zmieniały.

Dziękuje za odpowiedzi.

<?php
$kobieta = 'zmienną jest';
?>

Opublikowano

No tak mapa się porusza, ale jeśli dajmy na to:

npc1 jest na drzewie, to po moim pójściu (przesunięciu mapy) npc1 już będzie obok drzewa.

<?php
?>

Opublikowano

Ale dalej nie rozumiesz. Wszystko stoi na jednym miejscu, jak najbardziej. Postaram się wytłumaczyć to obrazkowo.

1hv283.jpg

Rozwiązuje problem, poruszanie tego npc o odwrotną sumę od mapy. Ale wtedy co chwile zmieni się pozycja left i top npc.

<?php
?>

Opublikowano

Tak to rozumiem, zresztą sam to przedstawiłem. Ale wtedy zmieniają mi się pozycje (left oraz top) innych postaci. Bo jeśli będę przy drzewku to npc ma np. left 100px top 50px

jeśli ruszę się na dół, to wtedy left i top npc'ta się już zmieni. Co uniemożliwia mi usadzenie go na stałnch pozycjach, bo w moim miejscu ma takie kordy, a w dalszym miejscu będzie miał inne kordy.

Edit.

Chyba jakoś powoli to rozwiązuje.. źle patrzyłem na to.

No dobrze, ale jak potem ma ustalić pozycję tego npc?, przecież ona się co chwile zmienia.

<?php
?>

Opublikowano

Powiem ci jak ja mam:

mam 2 elementy:

#move_objects

#player

#player jak łatwo się domyślić jest to postacią gracza ,jest ona wyśrodkowana zawsze.

do #move_objects pakujesz wszystkie NPC, Moby, Graczy itd. oraz tłem #move_objects ma być mapa.

Podczas ruchu gracza animujesz gracza ,ale przesuwasz #move_objects ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...