Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] W jakim programie / języku najlepiej napisać program tego typu...

Ashcan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Krótkie pytanie lecz oczekuję dłuższej odpowiedzi...

W jakim programie/języku oraz dlaczego właśnie ten, by napisać program typu Steam.

Potrzebuje dla celów własnych napisać program typu Steam/Arc/Origin.

Program którym mógłbym zarządzać użytkownikami z poziomu logowania do programu, dodawać wszelkie nowe update'y do gier/instalować itp...

Pomysły ? ;]

Ile mój steam jest warty... :( ---> LINK <---

P.s. Jeb** mnie ile mam postów, chcecie dać warna za "nabijanie postów" ? Lepiej mi zmieniajcie ilosc postow na '0'.

Opublikowano

Znajdź język który ci najbardziej odpowiada i zaoferuje ci możliwość zrobienia takiego programu.

Zdecydowanie odradzam pisanie zbyt ogólnych tematów.

1377774857-U369478.png

Opublikowano

właśnie chodzi o to że nie wiem ;]

jesli mowa o launcherach/programach tego typu to napisałem jeden używając vb.neta jednak domyslam sie ze nie jest to dobry pomysl.

oczekuje bardziej wskazowek, poniewaz w kazdym programie mozna takie cos napisac, jednak chcialbym by jakis 'specjalista' wypowiedzial sie, w ktorym jezyku mozna najprosciej cos takiego zrobic.

Przede wszystkim chodzi mi o funkcje:

- auto-update programow/gier w 'bibliotece'

- wszelkie newsy

- zarzadzanie wyswietlana trescia bez koniecznosci aktualizacji programu

- mozliwosc czatu/przyjaciol itp ;]

P.s. Jeb** mnie ile mam postów, chcecie dać warna za "nabijanie postów" ? Lepiej mi zmieniajcie ilosc postow na '0'.

Opublikowano

właśnie chodzi o to że nie wiem ;]

jesli mowa o launcherach/programach tego typu to napisałem jeden używając vb.neta jednak domyslam sie ze nie jest to dobry pomysl.

oczekuje bardziej wskazowek, poniewaz w kazdym programie mozna takie cos napisac, jednak chcialbym by jakis 'specjalista' wypowiedzial sie, w ktorym jezyku mozna najprosciej cos takiego zrobic.

Przede wszystkim chodzi mi o funkcje:

- auto-update programow/gier w 'bibliotece'

- wszelkie newsy

- zarzadzanie wyswietlana trescia bez koniecznosci aktualizacji programu

- mozliwosc czatu/przyjaciol itp ;]

To co wymieniłeś nie zależy od języka <facepalm>. Te funkcje napiszesz w C++, C, C#, Javie czy nawet w jakimś syfiastym języku.

Aplikację szybciej napiszesz w Javie, bo jest multiplatformowa (Chyba, że użyjesz w C++ QT Creator).

W C++ za to powinna być najwydajniejsza.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

To co wymieniłeś nie zależy od języka <facepalm>. Te funkcje napiszesz w C++, C, C#, Javie czy nawet w jakimś syfiastym języku.

Aplikację szybciej napiszesz w Javie, bo jest multiplatformowa (Chyba, że użyjesz w C++ QT Creator).

W C++ za to powinna być najwydajniejsza.

o to mi chodzilo ;]

a jaki program polecacie do napisania programu w c++?

Weteran
Opublikowano
Steam, według wikipedii, również został napisany w c++(jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie)

Wpierw naucz się samego języka, potem myśl o napisaniu programu, gdyż sama nauka będzie trwać wiele lat praktyki (tak, praktyki, bo tylko programując, możesz nauczyć się programować). Programowanie to nie jest żadne edytowanie okienek, jak przedstawiają to niektóre "tutoriale" znane użytkownikom mpc.

A co do środowiska, to na początek wystarczy ci Code::Blocks, a jeżeli chcesz mieć coś bardziej "wypasionego" to Visual studio 2012/2013(wcześniejszych wersji nie ma sensu pobierać).

Opublikowano

Steam, według wikipedii, również został napisany w c++(jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie)
Wpierw naucz się samego języka, potem myśl o napisaniu programiu, gdyż sama nauka będzie trwać wiele lat praktyki (tak, praktyki, bo tylko programując, możesz nauczyć się programować). Programowanie to nie jest żadne edytowanie okienek, jak przedstawiają to niektóre "tutoriale" znane użytkownikom mpc.
A co do środowiska, to na początek wystarczy ci Code::Blocks, a jeżeli chcesz mieć coś bardziej "wypasionego" to Visual studio 2012/2013(wcześniejszych nie ma sensu pobierać).

dzięki wielkie, że mnie porównujesz do dzieciarni która chce napisać własny program a nie wie nic o tym.

Nie korzystam z innych forum 'programistycznych' dlatego też napisałem o prostą poradę, ewentualnie temat mógłby nosić nazwę "Jaki program preferujecie do C++" a nabrałoby to innego znaczenia, nie ?

Weteran
Opublikowano

dzięki wielkie, że mnie porównujesz do dzieciarni która chce napisać własny program a nie wie nic o tym.

Nie korzystam z innych forum 'programistycznych' dlatego też napisałem o prostą poradę, ewentualnie temat mógłby nosić nazwę "Jaki program preferujecie do C++" a nabrałoby to innego znaczenia, nie ?

Skoro jest inaczej, to dlaczego odniosłem takie wrażenie, gdy przeczytałem twoje posty w tym temacie? Z ich treści wynika, że chcesz napisać jakiś program, a nawet nie wiesz jak się do tego zabrać. Poza tym, nie porównywałem ciebie z nikim, po prostu odpowiedziałem na twoje pytanie i dodałem kilka słów od siebie.

Opublikowano

znam kilka języków programowania, przyznam, nie posiadam wyjątkowo dużej wiedzy, i wiele mi brakuje , jednak pytanie chyba jest na miejscu, którym językiem byłoby najodpowiedniej się do tego zabrać?

Jest wiele funkcji w każdym języku o których nie wiem, i założe się, że również nie znasz wszystkich funkcji...
Niektóre języki są uwarunkowane na pisanie aplikacji offline, przykładowo taki c#, da się zrobić funkcję online, jednak jest to dużo żmudniejsze niż w c++ czy javie :)

Stąd moje pytanie ;]

@UP

Wpierw naucz się samego języka, potem myśl o napisaniu programu, gdyż sama nauka będzie trwać wiele lat praktyki (tak, praktyki, bo tylko programując, możesz nauczyć się programować). Programowanie to nie jest żadne edytowanie okienek, jak przedstawiają to niektóre "tutoriale" znane użytkownikom mpc.
A co do środowiska, to na początek wystarczy ci Code::Blocks, a jeżeli chcesz mieć coś bardziej "wypasionego" to Visual studio 2012/2013(wcześniejszych wersji nie ma sensu pobierać).

Tak, większość tematów w stylu "Jak coś takiego napisać" jest pisane przez osoby młodsze, które nie mają pojęcia o programowaniu. Więc dlatego uznałem, że mnie do nich porównujesz. Jeśli jest inaczej, wybacz.

Opublikowano

Pomimo iż jest to aplikacja desktop-owa możesz ją napisać nawet w php czy javascript.

Tylko windows?

c#

Cross-platform?

java

Cross-platform bez potrzeby instalowania dodatkowych programów (java VM, .net itp.)

c++

//jeszcze tylko dodam

Niektóre języki są uwarunkowane [...]

Nie, nie są.

Opublikowano

a jaki program polecacie do napisania programu w c++? - MISTRZ xD

polecam notatnik bo ma fajne kolorowanie składni i ma wbudowany kompilator.

A po co komuś znać wszystkie funkcje ? Ja znam te co potrzebuje,a jak jakiejś potrzebuje to jej szukam i przy okazji jej się ucze.

a no tak wiem po co. jak ktoś mnie w nocy obudzi to będzie mi kazał wyrecytować wszystkie funkcje biblioteki windows.h na litere M ... xD

znam kilka języków programowania, przyznam, nie posiadam wyjątkowo dużej
wiedzy

Bo skupia się na jednym języku nie na kilkunastu naraz.

Ps. Rozumiem,że jak piszesz słowo "znam" to potrafisz napisać coś innego niż hello world ?

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

a jaki program polecacie do napisania programu w c++? - MISTRZ xD

polecam notatnik bo ma fajne kolorowanie składni i ma wbudowany kompilator.

A po co komuś znać wszystkie funkcje ? Ja znam te co potrzebuje,a jak jakiejś potrzebuje to jej szukam i przy okazji jej się ucze.

a no tak wiem po co. jak ktoś mnie w nocy obudzi to będzie mi kazał wyrecytować wszystkie funkcje biblioteki windows.h na litere M ... xD

Bo skupia się na jednym języku nie na kilkunastu naraz.

Ps. Rozumiem,że jak piszesz słowo "znam" to potrafisz napisać coś innego niż hello world ?

znawca się wypowiedział

zanim zaczniesz znowu flameić na resztę najpierw przeczytaj co napisałem, a później jeszcze raz i jeszcze raz a może to do Ciebie dotrze.

Nie chodzi w tym co napisałem o to, że nikt nie zna wszystkich funkcji, jednakże o to, że użytkownicy mpcforum mogą znać funkcję w C++ która wspomoże aplikację tego typu, a inni mogliby powiedzieć, że przykładowo w javie potrzeba 3 dodatkowych funkcji.

P.s. "znam"

C# http://youtu.be/zq6CmuNAK4A?t=2m37s

mój projekt gry PHP http://screenshu.com/static/uploads/temporary/bd/93/o3/i5ihv8.jpg

dodatek do gry nodeJS http://screenshu.com/static/uploads/temporary/jw/ue/58/xdhdz0.jpg

sporo tego było, nie ma sensu wszystkiego wypisywać

przynajmniej nie mam problemów typu:

Cześć.Mam załóżmy plik x.txt , i jak tutaj pobrać załóżmy 10 następnych linii po jakimś słowie ?
Np. to słowo jest na 5 linii ,to musze pobrać tekst od 6 linii do 15.
Dzięki za pomoc.

Co do tematu, jest wiele programów do pisania językiem c++, czy to wspomniany wczesniej Code::Blocks, czy to Visual Studio, czy Dev-C++, czy Bloodshed, czy też Borland, a nawet zwykły Notepad++

Tak też moje pytanie dotyczyło, z jakich programów jesteście najbardziej zadowoleni, a co do rozmówcy wyżej, rozumiem że dla Twoich potrzeb wystarcza systemowych Notepad, bo chyba na zawsze zostaniesz przy szukaniu podstaw każdego języka, czyli Stringi...

p.s.2 i ostatni, niemalże zapomniałem, projekt w phpie: http://www.mpcforum.pl/topic/1061573-tut-wlasne-skiny-na-serwerze-cms/ xD

2x @up:

Pomimo iż jest to aplikacja desktop-owa możesz ją napisać nawet w php czy javascript.

Tylko windows?

c#

Cross-platform?

java

Cross-platform bez potrzeby instalowania dodatkowych programów (java VM, .net itp.)

c++

//jeszcze tylko dodam

Nie, nie są.

Ciekawe, że nie są...

PHP służy przede wszyzstkim do generowania stron internetowych ALE można też za pomocą niego napisać aplikację desktopowe

Morał? PHP jest Uwarunkowany pod strony internetowe.

JAVA z kolei jest najlepszym językiem na wszystkie platformy, z tym się zgodzę, ale jaki z tego morał?

Ano prosty! Java jest uwarunkowana pod aplikacje wieloplatformowe.

Masz rację, żadne języki nie są na nic uwarunkowane, to po co tyle języków?

Opublikowano

Jak dla mnie śmieszne są aplikacje desctopowe pisane w PHP. Nie jest to uwarunkowanie, PHP był pisany z myślą o webie i tak zostało, a to że ktoś wypuścił framework, do napisania aplikacji desctopowej to inna sprawa. Java nie jest uwarunkowana na multiplatformowość (Co to za warunek?xD) po prostu ma taką możliwość, ze względu na wirtualną maszynę. Tak patrzeć Cpp też jest multiplatformowy, bo sam kod Cpp jest przenośny, jednak problem pojawia się potem z bibliotekami.

że przykładowo w javie potrzeba 3 dodatkowych funkcji.

O co Ci chodzi z tymi funkcjami? x) Przecież możesz sobie napisać każdą z nich.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

To że php/html/css zostało napisane z myślą o webie to tym lepiej, bo wiadomo że wtedy dużo większą uwagę zwraca się na wydajność, ilość przesyłanych danych do przeglądarki itd. Oczywiście zaraz ktoś mi tu powie "co ty pierdolisz przecie c++ jest najwydajniejszy to po co brać jakieś shity", otóż w tym przypadku java zawdzięcza swój sukces nie dzięki wydajności ale dzięki prostocie obsługi, odpalasz Eclipse, i piszesz. Nic nie musisz instalować, masz środowisko gotowe do pracy, a po napisaniu znów NIC nie musisz robić by można było twój program odpalić na innym systemie.

Nawet google zaóważył potencjał php,html,css,js (Jako że pisanie w nich aplikacji okienkowych jest dużo prostsze niż w javie) i stworzył własny framework kryjący się pod nazwą Chrome Apps:

http://developer.chrome.com/apps/about_apps.html

Oczywiście jestem lekko sceptyczny do takich rzeczy, bo jest to duża nowość, więc można potraktować to jako ciekaweostkę i patrzeć jak to się dalej rozwija albo już teraz zacząć się tym interesować jako jedno z wyjść :)

Opublikowano

Jak dla mnie śmieszne są aplikacje desctopowe pisane w PHP. Nie jest to uwarunkowanie, PHP był pisany z myślą o webie i tak zostało, a to że ktoś wypuścił framework, do napisania aplikacji desctopowej to inna sprawa. Java nie jest uwarunkowana na multiplatformowość (Co to za warunek? xD) po prostu ma taką możliwość, ze względu na wirtualną maszynę. Tak patrzeć Cpp też jest multiplatformowy, bo sam kod Cpp jest przenośny, jednak problem pojawia się potem z bibliotekami.

O co Ci chodzi z tymi funkcjami? x) Przecież możesz sobie napisać każdą z nich.

zwracam honor po części, przespałem się i znowu myślę.

błędnie użyłem słowa 'uwarunkowany', mając na myśli 'ukierunkowany'.

Fakt, lepiej napisać 20 dodatkowych funkcji w jednym języku, by uzyskać efekt 1 funkcji w innym.

Temat dotyczy tego nie w których językach DA SIĘ napisać taki program, lecz w którym jest najlepiej/najprościej/najwydajniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...