Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Maksymalne odciążenie/odlagowanie serwera. :-)

Avaterys™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Nie sądziłem, że kiedyś zadam takie pytanie, ale jestem zmuszony. Co zrobić, aby do maksimum odlagować serwer?
Niestety po testach, jakie przeprowadzałem przy +100 osobach TPS'y lecą gwałtownie w dół, a mi jest potrzebne 300-400 osób bez żadnych opóźnień.

Błagam nie piszcie wywal pluginy, albo zmień maszynę. Chodzi mi o wypowiedzi bardziej zaawansowanych użytkowników w temacie programowania, Javy itd. Na razie przyszło mi do głowy podłączenie pluginów pod MySQL'a, modyfikacja silnika...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Postaraj się zastąpić te pluginy które możesz skryptami, ponieważ one jak wiadomo mniej obciążają serwer, oraz możesz jeszcze wgrać Spigota.

Haha to żeś dowalił, takie rady "miszczu" sprzedajesz, że aż zmarli się w grobach przewracają.

Prawda jest taka, że aby lagów nie było to musi być mocny procesor (moc obliczeniowa), jak wiadomo Bukkit wykorzystuje tylko jeden rdzeń.

Tutaj albo musisz się jakiegoś lepszego technika dobłagać o pomoc albo kupić jak najmocniejszy sprzęt i wierzyć że chociaż te 200 osób pójdzie.

Wybór jest twój.

417711489342956987022.png

Opublikowano

Wgraj plugin clearlag. Itemy na ziemi lagują, moby itp. A ten plugin też ma opcje kasowania villagerów. Niby mało odciąży serwer, ale zawsze coś.

Na to można napisać skrypt... Albo komenda: /stoplag

Opublikowano

View-dystans zmień na 4-5, wtedy zamiast wysyłać ponad 400 chunków do gracza (na far widzisz tylko 9 chunków w każdą stronię, chunk to 16x16...) wysyła około 140, spora różnica :)

b_560_95_2.png

Opublikowano

1. Zmien bukkita na spigota

2. Zmien view-distance na 4-7

3. Ogranicz mapę do około 5k (worldborder plugin)

4. Jeśli masz dedyka to pobierz z neta lepszy skrypt startowy który daje to żeserver korzysta z kilku procesorkow

5. Wgraj ClearLagg

6. Daj zapis mapy co minimum 30 minut. Nie mniej

sygnaturka2.png

Opublikowano

1.zmien silnik na spigota i skonfiguruj

2.Wgraj plugin nolagg

3.Wgraj plugin Clearlagg

4.Wgraj plugin ptweaks

5.Zmień dystans widoczności na 3

6.Usuń wszystkie niepotrzebne pluginy

7.Te które sie da zamień na skrypty chyba że masz ich poniżej 5iu

8.W procesach ustaw piorytet very fast

9.Zrób skyblocka

10.Zaktualizuj pluginy i silnik

11.Wyłącz wszystkie inne niepotrzebne procesy

12.SQLite zamień na MYSQL'a

13.Utwórz skrypt który to ma za zadanie restwrtować serwer o godzinie 0:00

14.Poszukaj programów skryptów zwiekszających wydajność systemu

15.Wyłącz te światy na których nikt nie gra

16.Zaktualizuj jave

17.Daj mi like i bd fajnie.

Czemu te 3 pluginy na nie lagi bo każdzy ma inne funkcje i sie razem uzupełniają.

A border to raczej Ci nie pomoże ogarnąć lagów tylko miejsce na dysku.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Krótko opiszę post pana wyżej.

1 - Każdy znający się na rzeczy osobnik ma Sigota

2 - Plugin który usuwa moba z mapy sam zżera ram. Ustaliłem że kilka pluginów zjada +/- 200 mb ramu, co jest dużą ilością, po co ją powiększać o plugin który robi to samo co ma essentials (/killall, /stoplag)

3 - To samo co napisałem wyżej

4 - To samo co napisałem wyżej

5 - Na 3 serwer będzie wysyłał ok. 40 chunków, gracze będą bardzo mało wiedzieć, polecam ustawienie tej opcji na 5, w miarę dużo widać, a serwer i tak wysyła 150 chunków

6 - To jest chyba podstawa, nie trzeba jej tłumaczyć

7 - Skrypty, skrypty, skrypty, samo to laguje też bo musi to wczytywać (wykorzystanie dysku do wczytania, procka do przetworzenia, ramu do zrobienia), zostawić pluginy i tyle, nie ma to najmniejszego sensu zamiana na skrypt

8 - Wielu właścicieli serwerów swoje serwery ma na maszynach dedykowanych gdzie bez znajomości linuxa trudno jest zmienić priorytet, nie zmienia to też dużo jeżeli w komendzie startowej ustalimy ile minimalnej ilości ramu przeznaczamy na proces javy

9 - SkyBlock nie ma nic do lagów, prędzej może je generować przez powstawanie tzw. czarnych kloców które bukkit nie wie jak zinterpretować

10 - To jest podstawa robienia serwera, prawda? Poza tym nie ma zbyt dużej różnicy jak na MC1.6.4 dasz essentials 1.3, różnica tylko taka że nie będzie działał :)

11 - wszystkie, bash też? porada jest co najmniej nie na miejscu, jedyne co na vps/dedyku można wyłączyć do apache, ale to wiadomo że każdy wyłączy lub nie zainstaluje

12 - MYSQL jest też bardzo szybki, wiele pluginów nie ma obsługi SQLitea

13 - prosty plugin/plik linuxowy do napisania o resecie serwera, przydatne do zwolnienia ramu

14 - nie można zwiększyć wydajności czegoś, co nawet nie ma powłoki graficznej (mówię o vps/dedykach), po prostu ma to co najważniejsze i nie zmienisz tego

15 - nikt nie trzyma światów na których nic nie ma, przecież każdy wie że to zżera ram

16 - przy instalacji javy ORACLE na vps/dedyku zawsze instaluje się (z automatu) najnowsza wersja

17 - to już kompletnie nie na miejscu, danie ci like nie zmieni nic w sprawie lagów na serwerze.

b_560_95_2.png

Opublikowano

Krótko opiszę post pana wyżej.

1 - Każdy znający się na rzeczy osobnik ma Sigota

2 - Plugin który usuwa moba z mapy sam zżera ram. Ustaliłem że kilka pluginów zjada +/- 200 mb ramu, co jest dużą ilością, po co ją powiększać o plugin który robi to samo co ma essentials (/killall, /stoplag)

5 - Na 3 serwer będzie wysyłał ok. 40 chunków, gracze będą bardzo mało wiedzieć, polecam ustawienie tej opcji na 5, w miarę dużo widać, a serwer i tak wysyła 150 chunków

6 - To jest chyba podstawa, nie trzeba jej tłumaczyć

7 - Skrypty, skrypty, skrypty, samo to laguje też bo musi to wczytywać (wykorzystanie dysku do wczytania, procka do przetworzenia, ramu do zrobienia), zostawić pluginy i tyle, nie ma to najmniejszego sensu zamiana na skrypt

8 - Wielu właścicieli serwerów swoje serwery ma na maszynach dedykowanych gdzie bez znajomości linuxa trudno jest zmienić priorytet, nie zmienia to też dużo jeżeli w komendzie startowej ustalimy ile minimalnej ilości ramu przeznaczamy na proces javy

9 - SkyBlock nie ma nic do lagów, prędzej może je generować przez powstawanie tzw. czarnych kloców które bukkit nie wie jak zinterpretować

10 - To jest podstawa robienia serwera, prawda? Poza tym nie ma zbyt dużej różnicy jak na MC1.6.4 dasz essentials 1.3, różnica tylko taka że nie będzie działał :)

11 - wszystkie, bash też? porada jest co najmniej nie na miejscu, jedyne co na vps/dedyku można wyłączyć do apache, ale to wiadomo że każdy wyłączy lub nie zainstaluje

12 - MYSQL jest też bardzo szybki, wiele pluginów nie ma obsługi SQLitea

13 - prosty plugin/plik linuxowy do napisania o resecie serwera, przydatne do zwolnienia ramu

14 - nie można zwiększyć wydajności czegoś, co nawet nie ma powłoki graficznej (mówię o vps/dedykach), po prostu ma to co najważniejsze i nie zmienisz tego

15 - nikt nie trzyma światów na których nic nie ma, przecież każdy wie że to zżera ram

16 - przy instalacji javy ORACLE na vps/dedyku zawsze instaluje się (z automatu) najnowsza wersja

17 - to już kompletnie nie na miejscu, danie ci like nie zmieni nic w sprawie lagów na serwerze.

Nie no to już jest hejt

Ale nie bo w niektórych kwestach się mylisz dlaczego:

1 - Każdy znający się na rzeczy osobnik ma Sigota ( Ale nie wszyscy wiedzą że on istnieje a poza tym niektórzy potrafią napisać jeszcze wydajniejszy silnik niż spigot )

2 - Plugin który usuwa moba z mapy sam zżera ram. Ustaliłem że kilka

pluginów zjada +/- 200 mb ramu, co jest dużą ilością, po co ją

powiększać o plugin który robi to samo co ma essentials (/killall,

/stoplag) ( Te 3 pluginy nie są tylko do usuwania mobów wbij na bukkit.org i poczytaj o tych pluginach a sam zobaczysz, a komęda /killall to niby nie laguje co? )

5 - Na 3 serwer będzie wysyłał ok. 40 chunków, gracze będą bardzo mało

wiedzieć, polecam ustawienie tej opcji na 5, w miarę dużo widać, a

serwer i tak wysyła 150 chunków ( Lepiej mniej niż żeby mieli lagi )

6 - To jest chyba podstawa, nie trzeba jej tłumaczyć ( O podstawach trzeba przypominać )

7 - Skrypty, skrypty, skrypty, samo to laguje też bo musi to wczytywać (wykorzystanie dysku

do wczytania, procka do przetworzenia, ramu do zrobienia), zostawić

pluginy i tyle, nie ma to najmniejszego sensu zamiana na skrypt ( Nie twierdze że skrypty są super wydajne i że nie zabierają ani 0.001 ramu, ale dobrze napisany skrypt ma tylko to co potrzebne. Bo np: essentialss ma bardzo dużo wszystkiego czego nie używasz w 30%tach )

8 - Wielu właścicieli serwerów swoje serwery ma na maszynach

dedykowanych gdzie bez znajomości linuxa trudno jest zmienić priorytet,

nie zmienia to też dużo jeżeli w komendzie startowej ustalimy ile

minimalnej ilości ramu przeznaczamy na proces javy ( a czemu zakładasz że ma linuxa może mieć np. Windowsa :D )

9 - SkyBlock nie ma nic do lagów, prędzej może je generować przez

powstawanie tzw. czarnych kloców które bukkit nie wie jak zinterpretować ( Na SkyBlock'u czanki się szybciej ładują dzięki czemu serwer aż tak serwer nie zamula, DObry generator ich nie generuje, a na spigocie działa wszystko. )

10 - To jest podstawa robienia serwera, prawda? Poza tym nie ma zbyt

dużej różnicy jak na MC1.6.4 dasz essentials 1.3, różnica tylko taka że

nie będzie działał :) ( Masz racje, nie bd działać bo sewer bd crashować :P )

11 - wszystkie, bash też? porada jest co najmniej nie na miejscu, jedyne

co na vps/dedyku można wyłączyć do apache, ale to wiadomo że każdy

wyłączy lub nie zainstaluje ( Skąd wiesz że on ma linuxa. Może mieć włączone różne procesy które da się wyłączyć )

12 - MYSQL jest też bardzo szybki, wiele pluginów nie ma obsługi SQLitea ( Podłączenie pod MYSQL Jest dobrym wyjściem gdy masz takie pluginy jak Prism i masz sewrer zewnętrzny przeznaczony dla MYSQL'a

13 - prosty plugin/plik linuxowy do napisania o resecie serwera, przydatne do zwolnienia ramu ( A skąd wiesz że on ma linuxa. A i niektóre hostingi oferują dostęp do biosu dzięki czemu można zmienić OS'a Na mnie/bardziej wydajniejszy )

14 - nie można zwiększyć wydajności czegoś, co nawet nie ma powłoki

graficznej (mówię o vps/dedykach), po prostu ma to co najważniejsze i

nie zmienisz tego ( Wszystko jest możliwe tylko nie każdy to potrafi ja np. nie )

15 - nikt nie trzyma światów na których nic nie ma, przecież każdy wie że to zżera ram ( Niektórzy mają światy na których nikt nie gra i nic nie ma np. The_End, O postawach trzeba przypominać )

16 - przy instalacji javy ORACLE na vps/dedyku zawsze instaluje się (z automatu) najnowsza wersja ( A jeśli ma jave 6 to nie zaktualizuje mu do 7 bez ingerencji użytkownika )

17 - to już kompletnie nie na miejscu, danie ci like nie zmieni nic w sprawie lagów na serwerze. ( Ja Mu pomogłem to on Mi też może :D )

Twój post jest troszeczkę bez sensu :/

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...