Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial][Photoshop] Tworzymy wzorek!

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie będzie to kolejny poradnik z serii "jak zrobić pattern w programie adobe photoshop", mimo to będzie on do tego nawiązywać.

Bardzo często szukając jakiś wzorków do naszego projektu, wyszukujemy takie, które są symetryczne, by ładnie np tworzyły background.

Oznacza to, że pattern powinien tak się powielać, by tworzyć spójną całość, bez niepotrzebnych przerw. Mimo to, często, jak na złość, ciężko jest taki znaleźć, lub też znajdujemy naprawdę super, taki który w 100% nam odpowiada, ale po zainstalowaniu okazuje się, że jednak nie nadaje się do naszych celów.

W tym poradniku pokaże, jak zrobić taki symetryczny pattern prawie z każdej tekstury własnoręcznie, bez potrzeby jej przesadnej modyfikacji.

1. W pierwszej kolejności tworzymy nowy dokument o kształcie kwadratu. Oznacza to, że jego wysokośc i szerokośc powinna miec taki sam rozmiar. Następnie umieszczamy w niej nasza teksture. Ja wybrałam z internetu, pierwszy lepszy taki:

vsrh.jpg

Ok, mam już teksturę, teraz chce stworzyć z niej wzorek:

2. Przechodzimy do Edycja- Utwórz wzorek (Edit- Define Pattern). Nazywamy go, jak chcemy i zapisujemy.

Wszystko ładnie pięknie, póki nie zastosujemy nowo utworzonego wzorku na jakiejś warstwie. Zrobiłam drugi, większy dokument i za pomocą opcji mieszania nałożyłam na tło wzorek. Wygląda to tak:

doge.jpg

Widzimy, że w miejscach gdzie stykają się kopię, mamy takie brzydkie przecięcia. Gdyby zmniejszyć pattern do minimum, pewnie nie było by to tak dobrze widoczne, ale jeżeli naszym celem jest, by był on większy już mamy prace nieestetyczną.

3. Na naszym dokumencie z teksturą wchodzimy w Filtry- Inne- Offset
Dzielimy nasz obrazek na połowę przy użyciu dwóch suwaków. Czyli, jeżeli np wasz dokument miał 800x800 px to ustawiacie 400 i 400, gdyby miał 200x200 to 100 i 100 i tak dalej. U mnie dokument miał 400x400 dlatego też zastosowałam opcje 200 i 200. Moja tekstura podzieliła się na 4 kawałki.

xzfn.jpg

Ok, jednak to nie wyeliminowało problemu. Nadal mamy widoczne, jeszcze lepiej przecięcia, które chcemy usunąć. Teraz zaczniemy bawić się w czarodziejów ;-)

4. Wybieramy narzędzie zaznaczanie prostokątne i zaznaczamy poziomo miejsce, gdzie widzimy przecięcie między teksturami:

ddqy.jpg

5. Teraz naciskamy skrót SHIFT+ Backspace. Pojawi nam się okienko. Zostawiamy domyślne ustawienia i naciskami OK.

iyxe.jpg

Widzimy, że "pionowa krecha" nam zniknęła ;-)
Tak samo postępujemy z kreską poziomą. Zaznaczamy, używamy skrótu Shift+ Backspace oraz naciskamy OK. W rezultacie powstało nam coś takiego:

njrt.jpg

6. Zmodyfikowaną teksturę zapisujemy, jako pattern. (Edycja- utwórz wzorek).

Teraz, kiedy zastosujemy go na jakiejś warstwie, mamy idealny, symetryczny, bez brzydkich krech wzorek ;-)

rtgb.jpg

Kuniec :P

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...