Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Propozycja] Komputer do 1600zł

Manio356

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukam komputera głównie pod gry i nagrywanie aby było powyżej 30FPS.

Znalazłem taki komputer ok. 1600zł na jednej stronie:

Procesor: Intel Core i3-3220, 3.30GHz, 3MB,
Płyta główna: Gigabyte GA-B75-D3V, B75, DualDDR
Pamięć RAM: Kingston 4GB 1333MHz DDR3 Non-ECC
Dysk twardy: WD Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SAT
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GT 630, 2GB DDR3
Napęd DVD: LG SuperMulti SATA DVD+/-R24x,DVD
Zasilacz: LOGIC ATX 500W 120mm FAN
Obudowa: LOGIC komputerowa B04 Midi Tower

Moje pytanie jest takie czy taki komputer jest dobry i wszystko będzie OK? A może macie do zaproponowania jakiś inny komputer do 1600zł (max. 1700zł, prosiłbym o nie podawanie droższych komputerów). Części do komputera prosiłbym aby były dostępne w okolicach Torunia (lub jakiś sklepach internetowych typu ceneo.pl , morele.net).

Pozdrawiam, za pomocne odpowiedzi daje like.
Opublikowano

Nie jest dobry. Typowy gotowiec, słaba nieprzewiewna obudowa, zasilacz czarna lista, karta graficzna o wydajności tostera.

W tym budżecie proponuję taki zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/oP4g71/

W przyszłości możliwość rozbudowy do i5 i jakiejś mocniejszej grafiki.

Opublikowano

@up

Też tak trochę myślałem że to lipny komputer ale chciałem się zapytać bardziej doświadczonych.

A czy ten Procesor Pentium 3.00GHz jest o wiele lepszy niż np. ten Intel Core i3 3.30GHz (co podałem wyżej)?

Chodzi mi o uzyskanie jak najlepszej wydajności w grach (nie chodzi mi o gry typu metin2, tylko coś może lekko nowszego typu minecraft, bf3, może bf4 na niskich czy coś w tym stylu).

Opublikowano

@up

Dzięki za pomoc.

Czy to jest przynajmniej według ciebie najlepszy komputer jaki może być w tej cenie?
I on poradzi sobie bez problemu z grami typu minecraft, bf3, dead island i inne znane gry (żeby było trochę powyżej 30FPS, że jak włączę nagrywanie to będzie stałe 30FPS? Program do nagrywania kilka FPS zabiera dlatego musi być trochę więcej niż 30FPS)

Opublikowano

W przyszłości wymienisz na i5, jednak weź pod uwagę, że w dalekiej przyszłości, bo używek Haswella dużo nie będzie, a cena i tak będzie wyższa niż używek Sandy/Ivy.

Chyba, że chodzi o wymianę za ~2 lata. Proponuję więc zmianę płyty głównej na :

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75ma-e33-intel-b75-lga-1155-pcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-b75ma-e33-492767/

a procesora na :

http://www.morele.net/procesor-intel-pentium-g2030-3m-cache-3-00-ghz-box-bx80637g2030-583303/

Oczywiście, jeśli chcesz zmieniać ten procesor w krótszym czasie niż te ~2 lata (nie chcę wróżyć z fusów, ale tak sytuacja wyglądała na 1155, Sandy staniały dopiero jakiś czas po premierze Ivy). Masz wtedy kolejną stówkę na i5, który kosztuje od 450-500zł na tablicy/allegro/ogłoszeniach na forach, sprzedajesz za parę miesięcy Pentiuma za 150zł i masz piątkę ;)

Napisz, temat zostawiam otwarty.

Opublikowano

@Sweet Jesus o jaką płytę Ci chodzi? (ucieło tekst :))

Link jest cały ;).

Łap bez code : http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75ma-e33-intel-b75-lga-1155-pcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-b75ma-e33-492767/

W przyszłości to i5 (albo nawet teraz, tylko wywalić 7790 i dać 7770, a potem martwić się TYLKO kartą graficzną) i masz kombajn. Ale też czytaj, że za 2 lata może się wszystko zmienić.

Opublikowano

Tylko pytanie, po co mu ta płyta ? Lepiej Haswella wsadzić bo zawsze mniejsze TDP i wydajniej będzie

Jak planujesz zmianę na i5 to weź zestaw ode mnie nr.1 tak jak ktoś już tam wspomniał. Jest bardziej opłacalny bo pentium lepiej trzyma cenę od i3 i w razie zmiany będzie łatwiej go sprzedać i nie "stracisz" dużo

Opublikowano

Tylko pytanie, po co mu ta płyta ? Lepiej Haswella wsadzić bo zawsze mniejsze TDP i wydajniej będzie

Jak planujesz zmianę na i5 to weź zestaw ode mnie nr.1 tak jak ktoś już tam wspomniał. Jest bardziej opłacalny bo pentium lepiej trzyma cenę od i3 i w razie zmiany będzie łatwiej go sprzedać i nie "stracisz" dużo

Nie o to chodzi. Gdzie znajdziesz i5 Haswell za 450-500zł ? To będzie nieosiągalne przez dłuuugi czas.

Opublikowano

W sumie to osobiście wolałbym zestaw nr.2, może karta graficzna jest minimalnie słabsza ale zestaw zyskuje na jakości, po za tym to asus z 2x80mm, wykręcisz go ponad tego HD7850. Ale to wedle uznania, niektórzy nie bawią się w OC

Opublikowano

IMHO ten 7790 za 490 ! jest nieopłacalny, bo za 520zł jest 650Ti BOOST od Gigabyte'a.

Tylko że ten Gigabyte ruszy z 50Mhz i tyle z OC, po za tym to chłodzenie ma słabą wydajność.

Opublikowano

Mam do Was prośbę a czy za powiedzmy 1800zł da radę coś lepszego złożyć ? Patrząc to jest ok. 200 zł więcej ;)
PS: Czy chłodzenie które jest z procesora wystarczy czy coś lepiej dokupić ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...