Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Z aktualizacją

Slitasny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Mam problem z aktualizacja Aiona (a co za tym idzie spory problem). Przejde od razu do sedna sprawy:

* Podczas aktualizacji wyskakuja mi komunikaty o tym, ze jakis tam plik (nie jeden blad i nie jeden plik) nie moze zostac pobrany poniewaz zapora/antywirus moga go blokowac. Gdy potwierdzam powiadomienie i zaczynam znow aktualizacje wszystko idzie ladnie (w miare) ale za jakis czas, predzej czy pozniej znow wyskakuje ten komunikat, i znow stop - start - i tak w kolko.

Antywirus zostal wylaczony, zapora takze, poprawilo sie troche bo komunikaty nie sa juz tak czeste, aczkolwiek nadal wystepuja.

Tu pojawia sie pytanie : czy te pliki SA sciagane po wznowieniu aktualizacji czy omijane? Mi sie wydaje ze to jakis blad systemu etc, po wyskoczeniu bledu i wznowieniu pracy pliki zostaja pobierane, ale chcialbym miec pewnosc. Bo jesli jednak nie, to raczej nie pogram, dlatego dobrze by bylo gdyby ktos sie wypowiedzial.

* Kolejna sprawa... W oknie aktualizacji, pod iloscia pobranych plikow, w lewym gornym rogu pisze "Pobieranie do wersji xx". I tu pojawia sie kolejny problem bo... Zaczynalem pobierac przy wersji 26, sciagnalem praktycznie calosc (komp nie mial czasu ostygnac) a tu nagle nastepnego dnia po wlaczeniu aktualizacji zaczelo mi sie sciagac od 0. Zauwazylem ze wersja 26 zamienila sie w 27. Wk... sie i zostawilem to w ch..., ale wrocilem do sciagania znowu, sciagnalem znow jakies 80/90% w wersji 27, i znow taka sama sytuacja, bo pojawila sie wersja 28, i znow pobieranie od 0.

I tu moje pytanie: o co w tym chodzi? Rozumiem gdyby to byl jakis patch, ktory co jakis tam czas wychodzi i potrzebna jest gruntowna aktualizacja, ale... Siedzac na stronie Aiona nic tam takiego nie bylo, a aktualizacja zachowuje sie jak przy zmianie z wersji 3 na 4? (czy jak tam jest teraz) Nie rozumiem tego. Dlatego milo by bylo gdyby ktos powiedzial czy to tak ma byc, wytlumaczyl co to w ogole jest i czy sciaganie Aiona w takim wypadku ma jakikolwiek sens.

Prosilbym abyscie pomogli i odpowiedzi udzielali tutaj, nie na priv, bo zauwazylem ze to dosc popularne problemy, a w innych tematach ktore tu znalazlem praktycznie nikt nie odpowiedzial/nie powiedzial nic przydatnego.

Pozdriawiam! ;)

@EDIT: Zapomnialbym.. Moze jest jakis inny sposob na pobranie Aiona niz ze strony producentow? Np. jakis torrent? Jesli ktos wie tez prosze o odpowiedz;)

mm7l.png

Opublikowano

Pobieranie plików jest wznawiane od momentu w którym przerwałeś. Oznacza to, że sobie możesz wyłączyć ściąganie na noc i rankiem po krótkim sprawdzeniu co się pobrało i czego brakuje launcher będzie kontynuował.

Jestem na 100% pewien, że pobrałeś niedawno AIONa i korzystasz z syfu jakim jest GameForge Live czy jakoś tak. Ten launcher sprawa wielu ludziom problemy, gra się nie pobiera, nie łączy się z serwerem, itp, dlatego pierwsze i najważniejsze: polecam Ci przejrzenie tematu na oficjalnym PL forum AIONa poświęconego odinstalowaniu nowego i instalacji starego launchera.

Link do tematu:

http://board.pl.aionfreetoplay.com/board23-aion-gra/board25-pytania-oraz-pomoc/20-jak-zainstalowa%C4%87-przeinstalowa%C4%87-aiona-bez-konieczno%C5%9Bci-u%C5%BCywania-launchera-gameforge-live/

Pobierasz podany tam plik i postępujesz według instrukcji by przenieść pobrane już pliki do nowego launchera. Zamiana launchera na stary nie zaszkodzi, a może pomoże. Jeśli nie zadziała to będziemy się zastanawiać co dalej, ale gdy już uporasz się z problemem będziesz szybciej włączał grę.

Opublikowano

Dzieki bardzo za odpowiedz:) Sprawdze i dam znac:)

I tak, uzywam tego syfu:p

jeszcze jedno pytanie: czy Aion w wersji F2P nadal wyglada tak, ze bez premki nie da sie grac? Np. nawet sklepu sie nie otworzy?

mm7l.png

Opublikowano

Tak, w wersji FailForgeowej nadal tak jest i prawdopodobnie tego nie zmienią z względu na zyski pochodzące z sprzedaży Gold Packów. Alternatywą jest wersja NA, ogólne porównanie możesz znaleźć na:

http://aion.im/compare/

Jak możesz łatwo zauważyć NA ma "lepiej" chociaż problemy się zaczynają na end-game jeśli nie będziesz miał ich wersji konta premium. Dodatkowo problemem jest wysoki ping i jak się przejrzy ich Item Shop to widać parę nieprzyjemnych przedmiotów podchodzących pod P2W.

Opublikowano

Wiec widze ze lekko lipa:/ W takim ukladze to chyba nie zagram, bo na premki wydawac nie mam zamiaru, a tyrac zeby kupic ja w grze tez nie bardzo, za leniwy jestem, liczylem bardziej na "beznaciskowa" rozgrywke:/ Szkoda troche, maja domki i gej barda:< Trzeba szukac czegos innego chyba...

Ale, dla innych: rozwiazanie problemu z wyskakujacymi bledami podczas aktualizacji:

Jesli pojawiaja sie komunikaty o niemozliwosci pobrania pliku podczas aktualizacji rozwiazanie jest proste (trafilem przypadkiem, poznajac poziom swojej bezmyslnosci i lenistwa), w oknie gier GFL wystarczy wybrac zakladke "Opcje" (lewy gorny rog), i zmienic sciezke do "Wybierz folder elementow pobranych" (domyslnie jest to dysk C, wystarczy zamienic na partycje na ktorej mamy najwiecej wolnego miejsca i problem rozwiazany).

Chwala Xanan za czas i rady^^

mm7l.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...