Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Własna gra via WWW

Noriori

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema cześć i czołem. Tak bym napisał ,gdybym pisał zwykły post lub zwykły temat. Niestety ten temat jest dla mnie cholernie ważny dlatego napiszę nieco inaczej...

Witam!

Tworzę strony od przeszło 2.5 roku. Dla jednych jest to dużo ,dla drugich jest to mało. Przez te 2.5 roku nauczyłem się dosyć sporo języków używanych w WWW. Jakie to języki są nie ma sensu wymieniać bo to i tak tylko nazwy. Jako iż to jest dział tworzenia własnej gry WWW to jak pewnie się domyślacie tworzę grę via WWW. Tworzę grę via WWW ,a mianowicie 2D i to nie od dziś czy wczoraj ,a już ponad rok "i kurwa mać skończyć nie mogę". Pisząc tak sobie tą gierkę miałem problemy z grafikiem - niedostępność mianowicie. Po dość długim czasie na 98% nie będę z nim tworzył już tej gry. Mimo tych przeszkód Noriori dalej dzielnie parł do przodu. Jestem pewnie według was kolejnym durnym dzieciakiem z wizją stworzenia super giery ,która będzie jak pizdyliard innych gier ,ale to właśnie moja podbije rynek, wyprze takie gry jak DOTA2, LoL, Metin2, WoW i wiele innych. Nie ,nie będzie tak. Stworzyłem wcześniej 2 gry - 1 grę RPG oraz 1 grę strategiczną. Obydwie te gry nie odniosły sukcesu ,lecz dlaczego nie odniosły zrozumiałem dopiero dużo później. Na podstawie tych gier sądzę ,że mam jakieś doświadczenie i obycie w tworzeniu gier via WWW. Problem teraz jest z moją aktualną grą 2D. Gra ta jeśli nie licząc świata gry ,kod ma skończony w 80/85/90%. Gra ta jest oparta na socketach. Mimo tak bardzo ukończonej gry dopadają mnie cholerne wątpliwości. Czy gra wypali? Czy ktoś zagra w nią? Czy będzie się w stanie utrzymać? Czy ktoś więcej niż moja matka będzie fanem tej gry (Prawdę mówiąc to chyba bym nawet z hejtera się ucieszył)? Teraz wychodzi na jaw moja lekkomyślność: Porwałem się SAM na stworzenie gry 2D via WWW by sockets będąc sobie samemu dobrym programistą, hujowym grafikiem oraz debilem ,który podobno ma wymyślić fabułę.

Naprawdę jestem debilem ,który podobno miał stworzyć fabułę ,a zwyczajnie mu to kurwa nie wychodzi bo nie ma najmniejszego pomysłu.

Dlatego mam pytanie do was: Czy jest sens tworzenia gry ,jeśli nie mam za specjalnych pomysłów na fabułę (Ślepo wierzę w to ,że to się zmieni), nie mam pieniędzy by wydać na grafika, sam z kolei jestem hujowym grafikiem. Mam na nią fajne pomysły ,mogę je wdrożyć ,ale dopadają mnie swego rodzaju przeżycia dotyczące poprzednich gier. W dodatku przez te 2.5 roku nie zarobiłem ani złotówki z stworzenia gry. Co ja pierdolę, ani grosza.

Na koniec dorzucę wam to co zostało w todo list:

Co należy zrobić by kod był skończony:

• PvP:
    • Wysłanie do gościa info
    • Przyjęcie/Odrzucenie wyzwania
    • Przeniesienie ich przed siebie z odstępem 2/3 pól
    • Atakowanie gracza
    • Przyznanie nagrody zwycięzcy
    • Odebranie punktów szacunku i kasy zwycięzcy
    • Wyświetlenie im monitów
  • PvM:
    • Dodanie im pasków HP jak HP < 100%
    • Respawn mobów
    • Bez takiego szybkiego nawalania ;)
  • Walka Gildii
  • Łowienie
    • Walka z rybą
    • Wyświetlenie komunikatu co złowiono
  • Targowanie
    • Jak sprzedaje to NPC chce mniej niż jest wart. Możliwość "spotkania w połowie drogi" ,ale bez warjacji
    • Jak kupuje to NPC chce więcej niż jest wart.
    • Możliwość dostania gratisu/upustu gdy ktoś kogoś lubi
    • Ale jak kogoś nie lubi to mniej korzystne oferty!
  • Mounty
    • Przywołanie mounta (Względem posłuszeństwa (0-100))
    • Chodzenie mounta obok gracza (gdy stoi)
    • Podążanie za graczem
    • Atakowanie mobów ,które zaatakują go lub gracza
    • Głód
    • Choroby
    • Zmęczenie
  • Lockpicking
    • Zwrócenie czasu na dzyndzla (ile idzie do góry)
    • Na początek iścia do góry zwraca czas.
    • Sprawdza opóźnienie
    • Dodaje maksymalnie 20/30 ms oczekiwania więcej lub mniej.
    • Jak nie zgadza się to zwraca ,że nie udało się
    • Jak wszystkie 5 jest ok to otwiera drzwi
    • Nie można otwierać w 2 tego samego zamka w tym samym czasie!
    • Sprawdzenie i łamanie wytrychów
  • Bonusy w itemach
    • Dodać bonusy
  • Dom aukcyjny
    • Strona powitalna
    • Lista aukcji
    • Wystawienie itemów
    • Licytacja (jak komuś się nie uda ma mu ZWRÓCIĆ pieniądze!)
    • Jak jest ok to ma mu dać ten item i tyle ;)
    • Dodanie tego itema do EQ
    • Poinformowanie licytujących ,że wygrali bądź nie, kto wygrał itd.
  • Walking - poprawa na speed
  • Opis skilla (1/2)
  • GRUPY - Dołączenie do już istniejącej grupy!
  • GILDIE - Sprawdź czy to działa icon_e_biggrin.gif tj. gildia i zapro (pamiętaj ,że jak przyjmie to ma informować innych ziomqów z gildii)
  • ŁOWIENIE - CZAS POPRAWIĆ (koło 1200 lini w game.js)
  • Komendy czatowe. Chyba tyle wiedzy ci wystarczy
  • Prezentacja postaci niech będzie zmienna ;)

Czat gildia
SERWER:
Pamiętaj o poprawie check_post w nw_functions:
"addListener only takes instances of Function"

No i wygląd strony głównej (nie wykonanej przeze mnie)

qc4o.jpg

Mam nadzieję ,że mi pomożecie mi podjąć decyzję czy pisać tą grę czy nie bo ta gra jest dla mnie tak ważna ,że za nic bym jej nie oddał.

Opublikowano

Niestety na gre przeglądarkową poświęca się dużo czasu.

I napewno nie robi jej się na odpał.

Napewno nie narzuciłeś sobie określonego stylu pisania i wszystko przepisujesz od początku.

Z grą jest tak jak z śnieżką staczaną z góry.

Na początku jest mała dzięki czemu łatwo ja kontrolować,a potem rozrasta się do giganta który trudno ogarnąć.

I dlatego pisze się gre obiektowo ;)

Bo masz wszystko ładnie ułożone.

Z gry... moze wyjść syf, podczas projektowania gry...

Pisz na gg

Ps.

Wszyscy myślą,że porzuciłem ezori a po prostu nie chciało mi się jej wydawać w terminie :D

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Ta gra jest z mapą 2d. Dziwi mnie jedno, a mianowicie co się stało ze starym kontem?

Gra jest robiona już baaaaaaaaaardzo długo czasu, ciągle jest prawie skończona z opowieści autora :D Głównie wina grafika, jednak jeśli robisz sam mam nadzieję że gra wyjdzie. Powodzenia.

Opublikowano

Chcesz fabuly? Podaj tylko na pw w jakich realiach ma byc osadzona gra, o czym ona w ogole jest, i pare podstawowych informacji, a w przeciagu miesiaca(?) (i tak Ci to troche jeszcze zejdzie, wiec mozna sobie zarezerwowac wiecej czasu^^) to Ci moge wrecz krotka ksiazke napisac;) przynajmniej bym mial zajecie^^

mm7l.png

Opublikowano

Na podstawie tych gier sądzę ,że mam jakieś doświadczenie i obycie w tworzeniu gier via WWW.

Sorry ale nie mogłem się nie zasmiać.

Czym innym jest napisanie gry a czym innym zarządzanie grą z załóżmy 30 000 ludzi, na tej podstawie mogę wydać osąd, że Twoje doświadczenie jest aktualnie zerowe, a to, że stawiasz siebie jako potencjalnego guru świadczy o sporym minusie przy PR z użytkownikami.

W dodatku przez te 2.5 roku nie zarobiłem ani złotówki z stworzenia gry.

Kolejny błąd. Ty nie przygotowujesz produktu pod zysk. Zysk pojawi się gdy Twój produkt będzie DOBRY i gracze w ramach UZNANIA Twoich umiejętności i Twojej pracy postanowią wydać realne pieniądze na płatne opcje. Przy gamedevelompent nie jest w stanie z góry oszacować zysków, ba, nie jesteś w stanie wyliczyć czy nie wyjdziesz na minus.

Naprawdę jestem debilem ,który podobno miał stworzyć fabułę ,a zwyczajnie mu to kurwa nie wychodzi bo nie ma najmniejszego pomysłu.

Zmień fabułę. Rób to co Cię interesuje i to na co masz pomysł. Napisać klikankę w PHP czy JS może i byle amator napisać, wyważenie systemu walki, craftingu czy tworzenie świata gry to już gratka dla profesjonalisty.

Obydwie te gry nie odniosły sukcesu ,lecz dlaczego nie odniosły zrozumiałem dopiero dużo później.

Sorry, ale jak dobrze pamiętam Twój Wow(?) na podobieństwo Plemion był zwyczajnie ultra niedziałającą betą.

Jeśli tworzysz wszystko na siłę, na starcie kierunkując to na pieniądze i nie zwracając uwagi na game experience to nawet jeśli system od strony technicznej będzie idealny - nikt w to nie zagra. W Polsce mamy tysiące gier od tych BugPointu przez fabularyzowane starusieńkie rpgi po kopie kopii z gameviawww, nikt nie potrzebuje kolejnego klona.

Opublikowano

Twórz strony, nie wychodzi rób to, co uważasz za sensowne, ty nie robisz gier dla nas, ty się uczysz, Polska - setki, tysiące gier Via WWW, nie opłaca się wprowadzać kolejnego syfu dla graczy, bo i tak nikt nie zagra ponieważ są już profesjonalne, lepsze do uznania gry...

Twórz, ucz się, rozwijaj się... Potem zacznij tą wiedzę wykorzystywać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...