Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wasze sposoby na naukę/jak się uczyć?

Eraken

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! A więc pokrótce przedstawię moją sytuację oraz to o co mi w ogóle chodzi: Za dobrą naukę ( którą do tego czasu utrzymywałem na poziomie biało-czerwonego paska) mam dostać motocykl na nowy sezon. Jednakże co rok nauka idzie mi gorzej, nie mogę się skupić, ciągle myślę o komputerze, nie zapamiętuje nic co przeczytałem... A motocykl nie tani, bo ok. 7-8 tyś, których nie dostane za byle jakie oceny. Dotąd piłem szklankę wody przed nauką i stosowałem pewien sposób a'la placebo, jednakże teraz słabo to na mnie działa. Dodam, że spać chodzę w 9/10 przypadków po 1 w nocy ( zacząłem tak od wakacji...). Nie rzadko nawet po 2 w nocy. Macie jakieś sposoby na naukę? Jakieś tabletki na wzmocnienie myślenia i skupienia ? I czy sen ma duży wpływ na naukę? Bo jak śpię tylko 4 godziny ( dodam, że mam 12 lat...) to w efekcie mam niezłe wory pod oczami... Ps. fajnie by było, jak by porad nie udzielały mi osoby które ledwo lecą na zaliczeniu w nauce :D

21515.jpg

Opublikowano

12 lat + motocykl = ŚMIERĆ !!

Olej naukę:)

Jeśli się uczyłeś to ok.Rób tylko prace domowe i ucz się wierszy czy jakiegoś tekstu co dają do nauczenia. Dopiero w 3 klasie gim. staraj się o dobre oceny z przedmiotów które ci potrzebne będą do szkoły i dobry wynik z egzaminu.

W szkole wyższej i tak na początku będziecie powtarzać najważniejsze informacje, więc nie ma to sensu.

Podaj takie argumenty rodzicą to myślę że kupią ci ten motocykl

784091427630431250239.png
:D

Opublikowano

Pisałem, żeby komentować motocykl? Moja sprawa. Pytałem się tylko o sposoby nauki, nie opinie o motocyklistach młodszych czy starszych... Z opinii nie skorzystam, ale mimo to dzięki ;)

A, i chodziło mi o sposoby nauki, jak się uczyć. Nie czego się uczyć. Sposób na lepsze zapamiętywanie. Wiem czego się mam uczyć :)

21515.jpg

Opublikowano

zeby sie uczyc czegos w szkole podstawowej trzeba byc uposleedzonym chyba, tam nic nie ma kurwa do nauki ... ja jechalem od 4 pdst do 3 gimby na 4-5 bez zadnej nauki, jedynie zadanie domowe i komputer potem, test po 6 klasie 39/40, gimnazjalny majza full, reszta po 85% okolo, pozdro, milego uczenia sie i bycia warzywem po przejazdzce motrem zycze

Opublikowano

zeby sie uczyc czegos w szkole podstawowej trzeba byc uposleedzonym chyba, tam nic nie ma kurwa do nauki ... ja jechalem od 4 pdst do 3 gimby na 4-5 bez zadnej nauki, jedynie zadanie domowe i komputer potem, test po 6 klasie 39/40, gimnazjalny majza full, reszta po 85% okolo, pozdro, milego uczenia sie i bycia warzywem po pierwszej przejazdzce motorem zycze

mądry człowiek nie chwali się swoimi wynikami więc na pewno tyle nie miałeś .

jeśli ciężko jest Ci w tej chwili osiągnąć pasek to o 40 /40 możesz pomarzyć , max 30 pkt . Chyba że się przyłożysz .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

mądry człowiek nie chwali się swoimi wynikami więc na pewno tyle nie miałeś .

jeśli ciężko jest Ci w tej chwili osiągnąć pasek to o 40 /40 możesz pomarzyć , max 30 pkt . Chyba że się przyłożysz .

madry czlowiek nie stawia spacji przed znakiem przestankowym, wiec jako iz nie nalezysz do tej madrej elity spoleczenstwa nie tobie dane oceniac czy do niej naleze czy nie

@top

ucz sie po przyjsciu ze szkoly poki pamietasz lekcje, utrwalasz szybciej wtedy

Opublikowano

takie same zdanie jak encoreeFTW

po co zabierać sobie czas na głupotę "bo mamusia chce świadectwo z paskiem". Ucz się tego co ciebie ciekawi a nie kogoś!!

PS. encoreeFTW widzę że informatyk jesteś ;d twoje gg z binarnego na dziesiętny = 44810426

Opublikowano

@UP3

Nie pisałem, że ciężko mi zdobyć pasek. Mam po po prostu problemy ze skupieniem podczas nauki i zapamiętywaniem tekstów od tego roku. Z niektórych przedmiotów ( jak przyroda (którą mam na razie zamiast biologii ) oraz historia ) nie muszę się uczyć, po prostu powtórzę materiał przed lekcją i dostaje 6 ze sprawdzianów. Problemy mam głównie z matematyką.

encoree, pisałem, żeby nie wałkować tematu motocykla ? Rozpierdolę się - mój problem, nie twój. Są jakieś witaminy na lepsze zapamiętywanie, pracę mózgu? Narazie jeszcze daje radę, ale w liceum/gimnazjum już się wyłożę, a zawsze porady się przydadzą :)

21515.jpg

Opublikowano

madry czlowiek nie stawia spacji przed znakiem przestankowym, wiec jako iz nie nalezysz do tej madrej elity spoleczenstwa nie tobie dane oceniac czy do niej naleze czy nie

@top

nie jestem polonistą .

Magnez jest na koncentracje itd .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

Jak z maty masz problem to daj se siana z nauką, bo mata nie jest przedmiotem do kucia.

Ja byłem finalistą olimpiady z maty w gimnazjum bez nauki + 1 lekcja w tygodniu dodatkowych na których tylko powtarzałem wzory

Opublikowano

Nie będę kuł maty, tylko zapamiętywał wzory i ogólnie co jak mam robić. Marzy mi się informatyka w przyszłości oraz programowanie, a tam podstawą jest matma, chyba rozumiesz... ;x

21515.jpg

Opublikowano

12 lat to 6 podstawowki jak sie nie myle. Ja mam taki sposob. Wynosze z pokoju wszystkie rzeczy do jedzenia ( paluszki, chipsy itd.), przed uczeniem sie myje dokladnie zeby, poniewaz czesto rozkupiam sie robiac cos tam jezykiem, wylaczam komputer. Zapisuj wszystkie sprawdziany na kalendarzu, ktory powiesisz sobie nad biurkiem. Ja robie tak i jakos mi idzie na 4

Opublikowano

@UP3

Nie pisałem, że ciężko mi zdobyć pasek. Mam po po prostu problemy ze skupieniem podczas nauki i zapamiętywaniem tekstów od tego roku. Z niektórych przedmiotów ( jak przyroda (którą mam na razie zamiast biologii ) oraz historia ) nie muszę się uczyć, po prostu powtórzę materiał przed lekcją i dostaje 6 ze sprawdzianów. Problemy mam głównie z matematyką.

encoree, pisałem, żeby nie wałkować tematu motocykla ? Rozpierdolę się - mój problem, nie twój. Są jakieś witaminy na lepsze zapamiętywanie, pracę mózgu? Narazie jeszcze daje radę, ale w liceum/gimnazjum już się wyłożę, a zawsze porady się przydadzą :)

wiem wiem twoja sprawa, ale ja beke mam z kazdego kto sie rozpierdoli na motorze i potem lezy

orzechy laskowe i/lub ziemne pomagaja podobno w nauce, ale chuj ich tam wie, ja nie zauwazylem zadnego wzrostu tempa nauki

Opublikowano

A co z magnezem? Nie raz widziałem jak moja siostra idąca teraz na medycynę ( uczyła się przez całą szkołę podstawówka - liceum na śr. 6.0 ) zażywa magnez. Jaki magnez najlepszy? Zwykły czy z dodatkiem jakiejś witaminy ;) ?

21515.jpg

Opublikowano

Żadne prochy Ci nie pomogą, jeżeli nie będziesz regularnie spał i się w miarę dobrze odżywiał.Poczytaj sobie na necie, co wpływa na korzystną pracę mózgu (wydaje mi się, że np. orzechy, ale sobie to posprawdzaj) To jest podstawa.Posprzątaj pokój, wywietrz go dobrze, wyłącz kompa, żeby Cie nie rozpraszał.Jeżeli masz problemy z matematyką, to po prostu musisz rozwiązywać dużo zadań, aż to zrozumiesz.U mnie w podręczniku (3 gim) przy każdym temacie na pierwszych stronach jest wszystko omówione + to, co nauczyciel tłumaczy na lekcji.Słuchaj uważnie nauczyciela na lekcji, odrabiaj pracę domową samodzielnie, a nie tak jak 80% z zadane.pl, bo w ten sposób niczego się nie uczysz i sam siebie oszukujesz.Już lepiej jak np. w 2 działaniach zrobisz błędy lub nie będziesz umiał ich rozwiązać i pójdziesz do nauczyciela, żeby Ci to wytłumaczył niż jakbyś miał to skądś przepisać.Możesz też się zapisać na korki z matmy.Jeżeli chodzi o przedmioty humanistyczne, np. historia, to uczysz się przypuścimy 2 dat zapamiętujesz je, uczysz się kolejnych 2 i potem w myślach mówisz 4.Po każdym nauczonym temacie z zeszytu, przejrzyj podręcznik i ćwiczeniówkę.My z historii mamy takie mapy konturowe i tam są ćwiczenia, żeby zaznaczyć, gdzie była jaka bitwa, w którym roku, granicę państw itd.I nie szukaj na necie żadnych pseudo - poradników typu: "Jak uczyć się 10 min. dziennie i mieć same 5", bo to bujda na resorach.Wymarzony efekt osiągniesz ciężką i systematyczną pracą.

Opublikowano

Żadne prochy Ci nie pomogą, jeżeli nie będziesz regularnie spał i się w miarę dobrze odżywiał.Poczytaj sobie na necie, co wpływa na korzystną pracę mózgu (wydaje mi się, że np. orzechy, ale sobie to posprawdzaj) To jest podstawa.Posprzątaj pokój, wywietrz go dobrze, wyłącz kompa, żeby Cie nie rozpraszał.Jeżeli masz problemy z matematyką, to po prostu musisz rozwiązywać dużo zadań, aż to zrozumiesz.U mnie w podręczniku (3 gim) przy każdym temacie na pierwszych stronach jest wszystko omówione + to, co nauczyciel tłumaczy na lekcji.Słuchaj uważnie nauczyciela na lekcji, odrabiaj pracę domową samodzielnie, a nie tak jak 80% z zadane.pl, bo w ten sposób niczego się nie uczysz i sam siebie oszukujesz.Już lepiej jak np. w 2 działaniach zrobisz błędy lub nie będziesz umiał ich rozwiązać i pójdziesz do nauczyciela, żeby Ci to wytłumaczył niż jakbyś miał to skądś przepisać.Możesz też się zapisać na korki z matmy.Jeżeli chodzi o przedmioty humanistyczne, np. historia, to uczysz się przypuścimy 2 dat zapamiętujesz je, uczysz się kolejnych 2 i potem w myślach mówisz 4.Po każdym nauczonym temacie z zeszytu, przejrzyj podręcznik i ćwiczeniówkę.My z historii mamy takie mapy konturowe i tam są ćwiczenia, żeby zaznaczyć, gdzie była jaka bitwa, w którym roku, granicę państw itd.I nie szukaj na necie żadnych pseudo - poradników typu: "Jak uczyć się 10 min. dziennie i mieć same 5", bo to bujda na resorach.Wymarzony efekt osiągniesz ciężką i systematyczną pracą.

Hah. Właśnie zadanie robie z zadane.pl a przed sprawdzianami uczyłem się z siostrą. Siostra wyjechała na studia a uczyła lepiej niż mój nauczyciel, więc teraz nie będzie tak łatwo ... :(

21515.jpg

Opublikowano

Ja przed nauką zawsze sobie wale konia, bardzo pomaga

Polecam ten sposób, jestem po tym bardzo zrelaksowany i bardzo łatwo mi wchodzi wiedza do głowy

Opublikowano

Ja przed nauką zawsze sobie wale konia, bardzo pomaga

Polecam ten sposób, jestem po tym bardzo zrelaksowany i bardzo łatwo mi wchodzi wiedza do głowy

Piszesz serio ? Bo zastanawiam się nad reportem...

21515.jpg

Opublikowano

microsoft word czcionka 5 jakis kolor i tekst, drukuj kartka w rece na sprawdzianie/kartkowce i koniec

Mój sposób na naukę to pisanie na dużej kartce tego co mam się nauczyć, zakreślenie na zielono i nauka. Ale szukam sposobów do matmy, bo tutaj to nie działa ;x

21515.jpg

Opublikowano

@top

mądry człowiek nie pisze "motorze" a "motocyklu"/ew. w tym przypadku motorowerze, bo autor to młodziak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...