Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] C++ czy Pascal?

serwmc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część, hej, witajcie!

Skrócona wersja:

Zwracam się do was z małym pytaniem w ktorym języku jest napisać wg. mnie prosty program którego zadaniem bylo by ustawianie określonego (zmiennego) komentarza plikom...

Rospisany efekt działania :

Mam folder nadrzędny "mody" a w nim foldery "mod_1" "mod_2". W "mod_1" jest jakieś drzewko folderów a w drzewie sa np. pliki "plik_1" "plik_2". Sprawa wygląda podobnie dla folderu ""mod_1" i innych... Zadaniem programu by bylo nazwy folderu "mod_1" następnie przeszukanie drzewka folderów i ustawianie komentarzy plikow na nazwe folderu "mod_1" podobnie sprawa się ma dla "mod_2" i reszty tam będących folderów. >>Tak że "plik_1" i "plik_2" mają komentarz "mod_1" .

Program ma uwzględniać tylko foldery "widoczne" czt. bez argumentu ukryj folder oraz plik tekstowy w którym będzie sprawdzał "skomentowane" foldery i dopisywać nowe foldery. W przypadku braku pliku ma "wyzerować" kwszystkie komentarze plikow i stworzyć plik tekstowy.

Tak więc, w którym języku programowania będzie to łatwo wykonać. Dodam tylko że przymierzam się do napisania tego oraz że zaczynam przygodę z programowaniem (m.in. w szkole) a ciocia wiki i wujek google są bardzo pomocni...

P.s.

Nie znalazlem lepszego miejsca pod ten temat także w razie "leprzego" miejsca proszę o przyklejenie tematu...

signature.png

Opublikowano

Do C++ znajdziesz bardzo rozbudowane tutoriale i wydaje mi się, że składnia jest bardziej przejrzysta.

Inna sprawa, że Pascal wychodzi z użytku.

Opublikowano

c++ czy pascal ? to już bardziej pytanie powinno brzmieć "c czy pascal", oczywiście C - jest bardziej używany, nikt nie pisze w pascalu z jakiegoś pewnie powodu ;>

Opublikowano

Więc jezyk już mam jeszcze chciałem poprosić ew. o jakieś wskazówki / porady ... a i takie pytanie w tym przypadku to że nie znam dokładnej budowy drzewka nie będzie znacznie zmieniało alg. tzn. poza " funkcją " przeszukujacą ? Swoja drogą czym różnią się w budowie algorytmy działające na zmiennych - danych wprowadzanych przez użytkowników - od programu z folderami np. kopiuj i wklej w inne miejsce

signature.png

Weteran
Opublikowano

P.s.

Jakie będą mi potrzebne jeszcze funkcje poza funkcją przypisania, warunkiem (pobraniem zmiennej i wyświetleniemkomunikatu)??

Wpierw naucz się tego języka, potem zadawaj pytania. Nie ma czegoś takiego jak funkcja przypisania, czy warunku.

Opublikowano

Chodziło mi bardziej o to na czym mam się "skupić " a z tym przypisaniem to chodziło mi o zmienne i z warunkiem o to co sie pisze "z bloku" decyzyjnego czyt. if (warunek) (instrukcja)...

signature.png

Opublikowano

Chodziło mi bardziej o to na czym mam się "skupić " a z tym przypisaniem to chodziło mi o zmienne i z warunkiem o to co sie pisze "z bloku" decyzyjnego czyt. if (warunek) (instrukcja)...

Skup się na zrozumieniu składni, a tuturiale znajdziesz wszędzie, nawet na tym forum (podpięty temat).

1377774857-U369478.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...