Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Skyrim przerabianie enb

Binki014

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pewien problem z przerabianym Skyrim'em, korzystam z Nexus Mod Manager'a, wszystko w zasadzie działa jak należy, nie pierwszy raz się tym bawię, to co mnie denerwuje to fakt że gra wyłącza się po ładowaniu już mapy itd. itd. Problem tkwi w ENB, plik który jest odpowiedzialny (z tego co się orientuję) za odpalenie ENB czyli bodajże d3d9.dll jakimś cudem sprawia w tym momencie że nie jestem w stanie odpalić gry. Jak go nie ma, jest ok, jak wrzucam nie hasa. Skyrim ze wszystkimi dodatkami, patch 1.9 coś, sprzęt który posiadam.
Ati Radeon Sapphire Vapor-x HD 5770
i5 650 - 3.2 Ghz
4gb ram ddr3 1333
Płyta tutaj nie ma raczej znaczenia, podkreślam, wcześniej byłem w stanie odpalać skyrim z enb, teraz nie, to nie sterowniki, już to sprawdziłem, DirectX'y reinstalowane, jakieś sensowne pomysły ? Były bym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie jestem specjalnie rozeznany w tym wszystkim, w każdym razie wiem że ten plik jakby odpala mi enb, zaraz zaktualizujemy DirectX i powiem co i jak. W zasadzie program mówi że mam/jest aktualny DirectX tak jak myślałem bo instalacje jednak robiłem.

Opublikowano

Musisz pobrać d3d9.dll z oficjalnej strony Project ENB. Wersja 0.221. Jest to najnowsza wersja d3d9.dll i z tym powinno Ci wszystko śmigać. Jeśli nie, to oznacza że zle wgrałeś ENB.

P.S

Wyłącz antyliasing, filtrowanie anizotropowe oraz FXAA bo ENB ma to wbudowane.

Opublikowano

Stary no, przecież presety (nie wiem no przykładowo project Matso, Seasons of Skyrim etc.) enb (bo z nich korzystam) są oparte na różnych wcześniejszych wersjach enb (przykładowo 0119 która najbardziej mnie tu interesuje) i wgranie tego wszystkiego to operacja kopiuj-wklej, nie widzę tutaj opcji "źle wgrałeś enb", problem nie leży w tym że pliki są uszkodzone, że coś zostało źle zrobione, robiłem to już z kilkanaście - kilkadziesiąt razy, schemat mam obcykany, szkoda że nie znam się bardziej na tym wszystkim, ale kolega wyżej wspomniał że plik ten to biblioteka directx, czyli o ile mniej więcej dobrze rozumiem on kieruje tym jak grafika ma tam pracować, działać (przyjmując jakoś ogólnie) i musi być tutaj pewien czynnik który sprawia iż coś jest nie tak i w momencie załóżmy startu grafiki (wiem że to aż kaleczy ale musicie przeżyć) musi pojawiać się jakiś błąd który jej tą pracę uniemożliwia w skutek czego zamyka mi się Gra, opcje z antyliasing'iem itd. teoretycznie były by bliskie źródła bo to przez jedną z takich pierdół zakładam jest ten problem, zobaczymy co z tego będzie spróbuję jutro coś znaleźć na ten temat ale myślę że nie w tym tkwi problem. Znaczenie może mieć tutaj fakt że save z domu (czyli ogólnie pomieszczenia) mogłem odpalić ostatnio z Enb, może jakieś opcje światła, słońca, cieni lub innych pierdół ulepszanych przez enb właśnie sprawiają że skyrim pada ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...