Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE] Rysowanie

maciek2466

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć : >. Zauważyłem, że chyba nikt już nie interesuje się tradycyjnym rysowaniem, czy to ołówkami, pastelami czy kredkami. Zasmuciło mnie to. Dlatego, jest ktoś chętny do przeczytania poradników, które mógłbym zrobić, aby zachęcić KAŻDEGO do tego typu artów ? : >

maciek2466sygnatura.jpg
Opublikowano

Możesz robić. ja osobiście nie robię bo wierze, że każdy rysownik ma swój własny styl i sam prowadzi swoją kreskę, więc poradniki są niepotrzebne. A jak ktoś nie potrafi rysować, nie ma chociażby małego talentu do tego, to nawet z poradników się nie nauczy.

Opublikowano

TALENT. TALENT to pojęcie względne. Rysuje od jakiś 4 tygodni, rysując po 3-4 godziny dziennie. Ludzie, np w szkole, mówią mi, że mam talent. Ale, jak myślisz, gdybym nie rysował tyle, mówiliby tak ? Wszystkiego idzie się wyuczyć. Sama chyba dobrze wiesz, co to światłocień i jak to zastosować. Ale, wiedziałabyś o perspektywie, gdybyś nie miała tego w szkole ? Wiesz, jak w danej pozie układają się mięśnie ? Najpierw trzeba wiedzieć JAK coś zrobić. Później możesz zastosować to w PRAKTYCE. Jestem amatorem, który dopiero szkoli kreskę, ćwiczy oko. Stworzyłem ten temat, aby po napisaniu poradnika, byli ludzie, którzy się tym zainteresują.

EDIT

Co do tego, że nikt nie robi artów ołówkami czy kredkami. Nie zauważyłem na tym forum. Widziałem tylko avatary, sygnatury robione w gimpie czy innych programach.

maciek2466sygnatura.jpg
Opublikowano

Atacama rusuje, ja, Isuribi, swego czasu rysował jeszcze Hrabia, czy Baksiu. Pełno jest takich osób. Ale z tego względu, że to nie forum artystyczne, dlatego najczęściej pojawia się temat dotyczący grafiki komputerowej.

Tak swoją drogą, mamy chyba jeden, jedyny poradnik dotyczący rysowania, chociaż w wersji cyfrowej. Bardzo, bardzo stary...

http://www.mpcforum.pl/topic/371406-dp-tutorial-rysujemy-nosek/
Jak najbardziej było by fajnie, gdyby pojawiło się ich więcej ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...