Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Format dysku. Instalacja Windows 8.

kubaxaxa3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Ostatnio zakupiłem sobie Windowsa 8 i obecnie na kompie mam zainstalowaną 7. Więc mam do Was pytanie. Jak mam teraz zainstalować 8 ? Czy mam jakoś zrobić specjalnie format dysku? Wybaczcie ale jestem zielony w tym.

Maroon-5-Concert-from-Katrina-Rivera-800

Opublikowano

Jeśli chcesz tylko jedne system możesz zaktualizować Windows 7. Wystarczy, że uruchomisz płytę w tym systemie i wybierzesz opcję "Uaktualnij". Możesz też zainstalować Windows 8 "niestandardowo" czyli poprzez usunięcie Windows 7 (format) i czystą instalację.

Musisz zmienić opcję bootowania w BIOS na CD.

Wchodzimy w opcje Advanced BIOS Features.
Możemy wybrać wartości dla takich parametrów:
- First Boot Device (pierwsze urządzenie, z którego komputer będzie próbował uruchomić system)
- Second Boot Device (drugie urządzenie, z którego komputer będzie próbował uruchomić system)
- Third Boot Device (trzecie urządzenie, z którego komputer będzie próbował uruchomić system)
Aby zainstalować uruchomić system operacyjny (instalator, Live CD itp.) z płyty:
Jako First Boot Device ustaw na CDROM, Second Boot Device na Hard Disk, Third Boot Device obojętnie.
Wciskamy F10, aby zapisać ustawienia BIOS i enter.
Teraz możemy uruchomić system z płyty np. instalator Windows czy Ubuntu LiveCD itp., jeśli bootowalna płyta jest włożona do napędu

Powinieneś sobie poradzić. Mam nadzieję.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Jeśli chcesz tylko jedne system możesz zaktualizować Windows 7. Wystarczy, że uruchomisz płytę w tym systemie i wybierzesz opcję "Uaktualnij". Możesz też zainstalować Windows 8 "niestandardowo" czyli poprzez usunięcie Windows 7 (format) i czystą instalację.

Musisz zmienić opcję bootowania w BIOS na CD.

Powinieneś sobie poradzić. Mam nadzieję.

A co da zaktualizowanie windowsa 7 ?

Opublikowano

Będziesz miał normalnie Windows 8 tylko że wszystkie programy jakiem masz i pliki zostaną przeniesione na nowy system. Widzę, że jesteś zielony w tych sprawcach to radzę Ci z tej właśnie opcji skorzystać. :)

Opublikowano

Będziesz miał normalnie Windows 8 tylko że wszystkie programy jakiem masz i pliki zostaną przeniesione na nowy system. Widzę, że jesteś zielony w tych sprawcach to radzę Ci z tej właśnie opcji skorzystać. :)

No cóż jestem bardzo zielony w systemach :) Czyli gdy zaktualizuję 7 to wszystkie programy które mam na komputerze zostaną i tylko będzie nowy windows? I jak mam zaktualizować tą 7? :)

Opublikowano

No cóż jestem bardzo zielony w systemach :) Czyli gdy zaktualizuję 7 to wszystkie programy które mam na komputerze zostaną i tylko będzie nowy windows? I jak mam zaktualizować tą 7? :)

Jak 7? :D To Ty chcesz dwa systemy czy tylko Windows 8? :P

Opublikowano

Jak 7? :D To Ty chcesz dwa systemy czy tylko Windows 8? :P

No nie mam teraz 7 i mówiłeś coś o tym żeby zaktualizować 7 i wtedy zamiast tej 7 będzie 8? Zamiast instalacji 8 :P

Opublikowano

Wkładając płytę do napędu i bootując ją wyświetli Ci się okno, gdzie będziesz miał taką opcję wyboru. To moje gdybanie, bo Windowsa nie mam :P

Opublikowano

No nie jest "zamiast instalacji" tylko jedna z opcji instalacji. :) Wkładasz płytę i gdy będzie "Metoda instalacji" wybierasz "uaktualnij" :P

Opublikowano

No nie jest "zamiast instalacji" tylko jedna z opcji instalacji. :) Wkładasz płytę i gdy będzie "Metoda instalacji" wybierasz "uaktualnij" :P

Aaaa okej już rozumiem :P

Opublikowano

opcja uaktualnienia systemu jest tylko w wersji upgrade , w zwykłych OEM trzeba wysilić mózgownice i użyć kreatora transferu plików i ustawień

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...