Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak grać Akali vs ranged na midzie?

FastFlash

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, zacząłem grać Akali, spodobała mi się ta postać, nawet ją ogarniam, w większosci gier zabijałem każdego, w jednej grze quadra ;) - grałem jako Akali tylko 5 razy, normalnie problemów nie miałem, lekki miałem z Varusem, ale po wbiciu 6 levela łatwo go zabijałem, kolejny problem, Nidalee, własnie przegrałem przez taka Nidalee na midzie, jechała mnie jak chciała, nafeedowałem ją i lose ;c - moje pytanie, jak grać Akali vs dystans postacie? - kolega mówi że mam stać pod wieża i last hitować a dopiero na 6 zabić, a co wy o tym sądzicie?

Opublikowano

Przeciwko nidd nie wiem jaki był twój problem.

Masz nawet lekką kontrę.

Jako iż Q nidd przechodzi przez jeden cel mogleś stać blisko minionów, które cię osłaniały, do tego czasu farmisz, a po 6 lvl inicjujesz walki.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Do 6 musisz grać deffensywnie, starać się nie pushować lini, tylko próbować dobijać creepy z Q, W+E, oraz musisz czekać na gank junglera.

Po 6 masz strasznie dużego bursta, więc starczy jeden gank junglera, a linia jest już Twoja. Oczywiście kupuj wardy, żeby Cie przypadkiem enemy jungler nie zgankował.

Czyli do 6 spokojnie farm, później jak będzie zasięg wlep enemy całe combo.

279981407253602336505.png
Opublikowano

Ja tutaj mówię o normalach, jungler sie trafia ale rzadko ;P

obecna meta, to zawsze jest jungler. bynajmniej ja tak mam.

fajnie też można uciekać od gangów, wystarczy uciekać od nich, i R do miniona enemy teamu i uciekasz

Pamiętaj o hextech!!

Opublikowano

Nie mogę powiedzieć, że akali jakkolwiek kontruje nide, Pro. Nida ma sustain, więc poke jednym Q nic nie da. No i ogarnięta nida zawsze trafi dzidą w momencie, kiedy akali choćby na chwilę wyjdzie zza minionów. Wiem, bo gram nidą dość długo.

Odnośnie gry na takie champy jak nida, poprostu dodge'uj dzidy i na 6 wpieprz się jak najszybciej - z doświadczenia wiem, że jadę nidą wszystko co gra defensywnie, bo wszystkich dzid nie ominie, a jak wbiję się z kotka w ich pół hp to w panice uciekając dostają dobijającą dzidę. Zawsze kiedy jest okazja musisz się wbić, najlepiej jak ma Q na cooldownie, żeby nie zrobiła Ci Q w twarz > R > W > E > Q bo generalnie to Ty będziesz w tym przegrany. Akali ma tą przewagę, że ma chory burst na 6, ale early ma słabiutkie, bo cała mechanika akali opiera się na ulcie. Przed 6 nie jest wcale mobilna i jedyne co trochę ją ratuje to w. Najlepiej przed 6 dość defensywnie farm, jak masz możliwość to rzuć sobie w na miniony, zabij sobie wave minionów Q+E i aa i cofnij się. Ewentualnie jeśli to nie Nida a np. lux - możesz ją poke'ować z Q bez rozbijania. Wiem, wkraczam na temat różnych champów, ale chodzi Ci tu o ogólne rady vs. ranged, więc to też działa. Nida akurat się leczy, ale inne champy nie - jak obijesz je do poł hp z Q, to łatwiej będzie Ci na 6 zburstować.

Hextech to PODSTAWA na akali, bez niego nie masz co wgl próbować.

Prawda odnośnie jungli jest taka, że na trollmode (normalach) jest zwykle duo top, bo nubki boją się że będą 1v2 i od razu spamią "no jungle noob qq" albo nic nie piszą i pickują sobie duo topa.

LoL Platinum noob | osu! #39k | http://youtube.com/user/DelterYT

Opublikowano

najlepiej poprosic junglera o pomoc. Kazdy wie ze akali nafeedowana niczszy kazdego:)

Kazdy radzi ci grac defensywnie a to w cale nie jest dobre jak ktos cie przyszpili do turreta to bedzie ci ciezko cokolwiek zrobic i bedzie nad toba zdobywal przewage w cs-ach. Akali ma dosc duzy dmg nawet na 1-6 lev tylko ze musisz podejsc do przeciwnika a robisz to przy uzyciu "w"

u1lc.png
Opublikowano

Ja gram akali tak.

Pierw kupuję potki i normalnie ide do przodu i uzywam Q. Pozniej jak juz bedzie 3 lvl to robie zasłonę dzięki której mogę być niewidzialny i farmić. Gdy już osiągnę 6lvl to napier*alam ile wlezie. Akali z ultem miażdży każdego i musisz to wykorzystać. Tylko przy 6 lvlu kup sobie kradzież PŻ na magii i jedziesz ich. Uzywasz Ulta Q, W i uciekasz na dystans w razie gdybyś miał paść a jeżeli masz duzo HP to jeszcze raz Ulta Q i W. I tak cały czas.

sygna1.jpg

Opublikowano

Ja jak gram na jakiegoś ap'ka na odległość to podchodzę pod miniony,daję W i jak jest jakiś hast hit to last hituje i tak do 6 lvl'ela , jak jest perfidnie ciężko to defuje ;)Jak już jest 6 lvl to złóż coś na HP oraz wampiryzm i potem składasz przeciwnika na combo. Musisz się rozegrać akali ,ponieważ nie jest to łatwa postać.

Opublikowano

Jak przegrałeś linie vs nida to gz, rodem z brązu. Nie ma nawet jak jej przegrać oprócz sustainu, jak wlazłeś w kilka dzid, to def, jak podejdzie to niewidka, combo i po niej z full hp. Ogólnie akali imo jest slaba, bez overfeedu nic nie ugramy

1377531174-U173186.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...