Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

1.Hyper Threading / 2.Płyta główna

maxisst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim !

Szukam aktualnie odpowiedzi na pytanie, czy Hyper Threading zwiększa fps podczas nagrywania filmów np. frapsem.
Na przykładzie - czy nagrywając grę na 4670k będę miał dużo większy spadek fps niż nagrywając ją przy użyciu 4770k ?
Wiem, że Hexa core się nadaje najlepiej do tego, ale jeśli po wydaniu 4960k cena 3930k nie zbije z ceny o jakieś 800zł (cuda się zdarzają ;p), to pomarzyć mogę ^^

Czekam ciągle czekam aż ceny zbiją i rozważam wszystkie opcje :)

No i teraz pytanie jaka płyta główna pod socket 1150 (2011 póki co nie rozważam, 800zł ? nie wierzę w to chyba) ?

Zastanawiam się nad AsRockiem Z87 Pro4 - w przyszłości będzie lekkie OC prawdopodobnie.
Na płytę główną mam ~600zł.

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Płyta główna do 600zł to z87 g45 gaming. Albo z87 extreme4. ( na tej 2 fajne oc leci, ale ta 1 ma ładniejszy wygląd :) )

Ta pierwsza mi do grafiki będzie pasować :) A odnośnie OC to dużo gorzej chyba nie jest, jak na testach spoglądałem to kilka miejsc różnicy zazwyczaj ale wartości jakieś duże to nie są, dobrze mówię ?

No i jeszcze kwestia i5 vs i7. Czyli czy hyper threading pomaga przy nagrywaniu ?

"The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Opublikowano

Płyta MSI z87 g45/65 GAMING + to zależy ile masz hajsu na grafę.

Jakbyś miał mieć np GTX770 + i5, to wtedy lepiej i5, a jak GTX 760 i7, to się już nie opłaca.

Ja wziąłem i7 z tego względu, że jakbym włożył tę różnicę w cenie, to i tak nie byłoby jakiejś lepszej grafy + chcę mieć proca na lata, w co teraz powątpiewam, bo Srintel wpieprzył kontroler zasilania do proca i haswelle ponoć często padają nawet bez OC, a w wresji Haswell refresh kontroler ten będzie na płyciegłównej.

Wszystko zależy od tego, czy hajs się zgadza ;)

436951440626370320491.png

Opublikowano

Grafika już jest - Radeon 7970.
Zmieniam płytę i procek, bo po prostu blokują mi kartę :)

W sumie na płytę + procek mam zamiar wydać ok 1500-1600 zł.
Szukam raczej okazji na allegro :)

Opublikowano

Mam 2 propozycje :

http://allegro.pl/i7-2600k-maximus-iv-extreme-4-7ghz-rok-gwaracni-i3591406877.html

Mimo, że to sandy jest to NADAL BARDZO DOBRY procesor z bardzo dobrą płytą główną, jeszcze na gwarancji ;).

Druga propozycja :

http://allegro.pl/okazja-i7-3770k-gb-z68x-ud4-b3-corsair-2x4gb-i3589014431.html

A licytujesz do oporu ew. umawiasz się ze sprzedawcą, że nie bierzesz RAM i oferujesz swoją cenę.

Osobiście brałbym pozycję nr. 1 ze względu na sprawdzoną sztukę, jeśli chodzi o O/C. Cena naprawdę niezła.

Ze względu na pastę pod IHS IvyBridge/haswell bardziej się grzeją.

Jak chcesz niższe ceny w grę wchodzą ogłoszenia, ale tutaj wymagana jest szybkość i cierpliwość.

Opublikowano

Szukam czegoś na kilka lat, więc Sandy chyba jednak odpuszczę, druga oferta całkiem ciekawa, ale jestem jeszcze w trakcie "odkładania" i wątpię, żeby udało mi się kupić ten zestaw w całości - na połowę by było :)

Jeśli Haswelle padają, to może Ivy ?
I cały czas nie wiem czy brać i5 czy i7. Wielowątkowość praktycznie przyda mi się tylko przy korzystania z PS, ew, do renderingu filmów, których jakoś super często nie nagrywam.

Opublikowano

Szukam czegoś na kilka lat, więc Sandy chyba jednak odpuszczę, druga oferta całkiem ciekawa, ale jestem jeszcze w trakcie "odkładania" i wątpię, żeby udało mi się kupić ten zestaw w całości - na połowę by było :)

Jeśli Haswelle padają, to może Ivy ?

I cały czas nie wiem czy brać i5 czy i7. Wielowątkowość praktycznie przyda mi się tylko przy korzystania z PS, ew, do renderingu filmów, których jakoś super często nie nagrywam.

Dlaczego masz odpuszczać Sandy ? Po pierwsze mniej się grzeje, po drugie sprzedawca robił na niej 4,7ghz (nie wiadomo na jakim napięciu, ale to żadna niespodzianka). Ivy to parę procent od Sandy.

PS z tego co wiem korzysta z jednego wątku, a rendering... ? Jak często nie nagrywasz to bierz i5 2500k używane/3570k do tego GD55/Extreme 4

Opublikowano

Do renderu by Ci się przydała bardziej karta GTX770, a jak masz kasę, to bierz tą i7 i tyle.

No chyba, że kupisz i5+SSD.

SSD mam, ale tylko na windę. Kolejny może w przyszłości dojdzie.

No nic, chyba faktycznie zrobię, jak Sweet Jesus pisze - 2500k/3570k i Extreme IV do tego, dzięki wszystkim za pomoc :)

Opublikowano

SSD mam, ale tylko na windę. Kolejny może w przyszłości dojdzie.

No nic, chyba faktycznie zrobię, jak Sweet Jesus pisze - 2500k/3570k i Extreme IV do tego, dzięki wszystkim za pomoc :)

Nie chodziło mi o cross'a tylko AsRock'a - Extreme 4 ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...