Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kim zacząć grać?

tohLOR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć: )

Pobieram właśnie Aiona ( dopiero 40%, no, jeszcze z 3/4h zejdzie ;p ) więc chciałbym się spytać, kim warto na początku zagrać. Mi spodobali się Ci assasyni ( łuczniczka lub ze sztyletami ), jednak chciałbym znać Waszą opinię, kto jest dobry dla początkujących. Pragnę zaznaczyć, że grałem w Metina 2 i znam się trochę na MMO RPG : ) Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

PS: Jeśli piszecie nazwy postaci, to najlepiej po polsku jeśli możecie ; )

195721405447585377468.jpg

by  @czarnaaa

Jeśli pomogłem, daj lajka :)

Opublikowano

Nie powiedziałbym by tylko Metin 2 był dobrym przykładem na "doświadczenie w MMORPG", prędzej bym coś takiego powiedział po WoWie. Podstawy jednak czyli "bij czerwonego i wszystkie potwory, które chcą Ciebie zabić" masz.

Nie korzystam z PL nazw. W razie wątpliwości polecam google translator, spolszczenie prawdopodobnie było tak robione i bardzo się nie pomylisz.

Co prawda pytanie "kim grać" przewinęło się przez ostatnie parę stron działu przynajmniej z 3 razy ale w przeciwieństwie do większości na początku stwierdziłeś co Ciebie interesuje, więc wybór będzie łatwiejszy.

Ranger to klasa opierająca się tylko na łuku i trzymaniu na dystans. Rangerzy zwykle robią największy DPS jeśli mogą długo bić bossa, słabsze moby zabiją dłużej niż powiedzmy sorc, ale w krótkim PvP lżejsze cele potrafią ściągać na parę hitów. Korzystają z pułapek i spowolnień do walki, dzięki czemu przeciwnik wolniej biega, Wymaga to jednak ogarnięcia swoich buffów, hide i umiejętności zaskakiwania przeciwnika bowiem musisz go zabić w ciągu paru pierwszych hitów póki jesteś full nabuffowany. Po tym zaczyna się zabawa w kiteowanie, a jeśli trafisz na przeciwnika w plate to praktycznie musisz non-stop biegać. Nie wystarcza klikanie 7 skilli jeden po drugim.

Sin to klasa opierająca się na daggerach i szybkim mordowaniu. Dobrze zrobiony sin robi fajny DPS na PvE, podczas PvP musisz zaskoczyć przeciwnika wyskakując na niego z hide, stunując, blokując możliwość użycia skilli i zabić zanim się zorientuje. Przeciwników w plate, zwłaszcza tanków praktycznie nie będziesz mógł ubić (chyba, że będziesz bardzo dobry, a przeciwnik przynajmniej średni), ale jak wyskoczysz z hide na sorca to zgaśnie jak świeczka - jeśli ogarniesz swoje buffy, które będziesz musiał rzucać co chwila oraz kombinacje "co, po czym i dlaczego nie inaczej".

Trzecim rodzajem letherów jest Gunner - klasa opierająca się na pistoletach lub cannonie. Robi DPS magiczny więc teoretycznie praktycznie większy niż pozostałe klasy z typu letherów + ma masę stunów i momentalnie jest w stanie naładować swoją manę kosztem cudzej. W PvP jest dobry jeśli ogarniesz swoje skille i wiesz co może w danym momencie użyć przeciwnik. Nie martwisz się czy trafisz na sorca czy templara, w każdego dmg magiczny wchodzi bardzo dobrze ale jeśli przeciwnik zainwestował w kamienie odpowiadające za unikanie obrażeń magicznych, a Ty zrobiłeś postać w full obrażenia magiczne bez magic acc to nie trafisz go ani razu i zginiesz. Musisz też trzymać się stosunkowo blisko przeciwnika bowiem jeśli ucieknie Ci w trakcie używania skilli poza zasięg to nagle zostajesz z niczym bowiem wszystko masz na cd. W przeciwieństwie do pozostałych klas nie zaczyna jako scout tylko jaki inżynier - nie masz opcji wyboru gunnera jeśli zrobiłeś scouta na 9lvl, musisz robić drugą postać i na początku wybrać inżyniera.

Osobiście polecam gunnera (fajnie wygląda, ma dobre skille, jest łatwy do ogarnięcia) oraz rangera jeśli miałeś okazję grać postacią bijącą z łuku. Sina osobiście osobie bez doświadczenia z tą klasą bym nie polecił bo musi się ciągle buffować i sam gram templarem oraz gunnerem = templarem zabijam praktycznie wszystkich sinów w starciach 1v1 bowiem odbijają się od mojej postaci z względu na def. Z rangerami jest zabawa bo muszę go gonić, a gunner raz, że mnie kiteuje to dwa, że wali mnie magicznie więc pomija mi defa.

Opublikowano

No grałem również w League of Legends (MOBA gatunek chyba ; p) Łucznik nie zbyt mnie interesuję. Wiec tak, kto jest dobry do pve,pvp ? Wiem, że jest tam jakiś kleryk - magowie jacyś, czy są oni warci uwagi? Szukam kogoś, kto zada duży dmg. Nie lubię grać za bardzo full tankami. Ewentualnie moze być ktoś, kto ma troche obrony i atak, jednak bardziej skupiłbym się na dmg. Jeśli ktoś jeszcze udzieli mi pomocy, z góry dziękuję. Plusy lecą.

Tak więc "gunner" dochodzi jako 1 do listy, którzy raczej przypadna mi do gustu : ))

by  @czarnaaa

Opublikowano

No LoL raczej nie podchodzi pod zwykłe MMORPG, ale liczy się gra drużynowa, a to jest dość istotne w AIONie.

Jeśli bierzesz pod uwagę inne klasy to polecam Sorca (prawdopodobnie na PL będzie to mag), jest w stanie solować instancje do których wymaga się grupy, zadaje olbrzymi dmg magiczny i dobrze sobie radzi w PvP ponieważ swoim dmg gasi szybko większość przeciwników. Problemem jest jednak def, ponieważ sin z rangerem gaszą sorca biegającego w najsłabszym rodzaju eq - clothach - na parę hitów jeśli zaatakują full nabuffowani. Sorcer jednak jest uważany za najłatwiejszą postać do PvE z względu na ilość sleepów i jak wcześniej wspomniałem - olbrzymi dmg magiczny.

Drugą postacią radzącą sobie na PvP i w PvE jest glad, jednak jest to postać walcząca z bliska, która czasem musi tankować jeśli nie idzie z templarem w grupie. Ma wystarczający dmg fizyczny, zwłaszcza aoe i można go porównać do typowego warka z Metina. Plusem są także często wchodzące stuny i skille odnawiające HPka. Minusem jest to, że nie pójdziesz na instancję z randomami jeśli w grupie jest już templar, bo ten po prostu powie "nie idę na 2 plate" bo jakiś glad wcześniej sprawiał mu problemy i nie chce ryzykować stracenia Greatsworda, itp. Jeśli byś chodził z znajomymi to takich problemów oczywiście nie będzie.

Cler jest dobrą postacią jeśli chodzi o grę drużynową. Solo nie zdziałasz tyle co sorcerer z względu na brak sleepa, a nawet heal czasem tego nie zastąpi. Oczywiście nawet na drzewku PvP nie będziesz miał takiego DPSu jak tamta klasa. Jeśli lubisz grać z innymi i ogarniasz healowanie drużyny, koncentrowanie się by wszyscy przeżyli, dostali dispella + ogarniesz by samemu nie dać się zabić - możesz śmiało próbować clerem bowiem na pewno nie będziesz miał problemu z znalezieniem grupy na instancje i jak zrobisz dobry set na end-game to będziesz sobie radził z większością przeciwników właśnie dzięki temu, że możesz się healać oraz rzucać doty.

Opublikowano

Przepraszam że się tak podepne, ale nie ma potrzeby chyba tworzyć nowych tematów.. Jak radzi sobie Gunner w PvE? Wybrałem go ze względu na pistolety... Czy by użyć skilli z działem muszę przełączyć się między bronią ( pistolety/działo ( nie wiem jak się nazywa, wygląda jak jakieś działo ;P ) ) czy sam z siebie zmienia na chwilę broń? Jak wyglądają skille u Gunnera? Buffy, sleepy?

Zbieram like ;x

Opublikowano

Również wybrałem gunnera - inżynierkę ; ) Można wiedzieć, jakie są potem kierunki na tym 9/10lvl? Bo wiem ze jak wojownik np na 9/10 ma wybór albo templar albo glad ;p a jak jest z inzynierem? ;d

by  @czarnaaa

Opublikowano

Masz tylko jedną możliwość rozwoju na razie i jest nim gunner z inżyniera.

Co do PvE to żeby w pełni wykorzystać możliwości gunnera trzeba switchować broń z pistoletów na cannona, użyć skilli cannonowych gdy pistoletowe mają cd i wrócić na cannona.

/Edit: Zapomniałem dopisać, sleep jest z cannona i wymaga to zatrzymania się, a następnie wychargeowania skilla do max poziomu żeby dłużej trwał sleep. Zwykły root jest na pistoletach ale trwa bardzo krótko. Buffy w większości są na pistolety, chociaż zależy od wybranego drzewka.

Opublikowano

Działo, ew. armata. Nie wiem jak to nazwali w tym kretyńskim spolszczeniu.

Najszybszy sposób na zmianę broni to skrót "shift+z".

Opublikowano

Sądzę, że warto. Można łatwo kiteować większość mobów po prostu biegając wokół nich i strzelając. Tak samo w PvP, wszystkie klasy bijące wręcz będą musiały biegać za Tobą. Jest to o tyle dobre, że np. sorc musi stanąć i wycastować gdy gunner po prostu nawala dalej od czasu do czasu się zatrzymując by użyć skilla, który tego wymaga. Osobie bez doświadczenia w AIONie dużo ciężej będzie zrobić dobrego glada niż gunnera.

Opublikowano

Ja również dziękuję za pomoc : ) Jakby coś to będę raczej pisał w tym temacie, ew nowy topic ;) Dziękuję Ci jeszcze raz Xanan : )

by  @czarnaaa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...