Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Tablet graficzny

Tworu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od dwóch lat rysuję na papierze. Niedawno zacząłem rysować portrety osób oraz dostałem kilka zapytań, czy robię coś w grafice komputerowej. Chciałbym zacząć coś robić na komputerze, lecz samą myszką to wiecie co można... :D Dlatego pytania do was(jestem zielony w te sprawy);

1. Czy tablet "Wacom Bamboo Pen A6 S CTL-470K" będzie dobrym rozwiązaniem??

2. Jego pole pracy to A6 czyli będę mógł robić grafikę np. w photoshopie tylko formatu A6 czy dobrowolne rozmiary pracy?? np. to zdjęcie

3. Czy ten tablet nadaje się do rysowania portretów, grafiki na strony www oraz do np. modelowania w 4D?

Jeśli ten tablet co podałem jest kiepski to chodzi mi o tablety graficzne do 400zł ;)

Opublikowano

Hmmm...jest to jeden z podstawowych tabletów na których się zaczyna ;)
Ogólnie seria Bamboo jest zalecana dla grafików którzy dopiero zaczynają z rysowaniem itd. - bo nie są drogie a są wystarczające :)
Co do pracy...Obszar pracy o rozmiarze kartki A6 to hmmm...w miarę prosto postaram się wytłumaczyć:
To przestrzeń robocza na tablecie gdzie działa dotyk oraz można korzystać z pióra które jest dołączane
W przypadku twojego tabletu, obszar na którym można pracować jest zaznaczony takim o to polem wyznaczonym szarą linią:

704806-1-1-0.jpg

Obszar ten idealnie odzwierciedla ekran naszego pulpitu tzn. że np. prawy dolny róg tego szarego pola wyznaczonego - to prawy dolny róg naszego ekranu itp.

Czy nadaje się do rysowania portretów itd? Hah...każdy tablet się nadaje - liczą się umiejętności grafika tutaj oraz w sumie dokładność tabletu.
Jak najbardziej się nadaje - niestety będzie to wymagało sporo nauki by się do tego przyzwyczaić :)
Tablety z serii Wacom Bamboo są ogólnie do 400 zł. - są tanie i na początek starczy, a jeśli się nawet nie spodoba - to nie wywali się tak grubej kasy jak byś kupił z serii INTUOS5 albo CINTQ ;)

5gubmKI.png

Opublikowano

o to właśnie mi chodzi, chciałbym się nauczyć robić coś ciekawego na komputerze :) Jestem jeszcze młody, 18latek na karku więc wydaje mi się, że nie jest jeszcze za późno :D

Opublikowano

o to właśnie mi chodzi, chciałbym się nauczyć robić coś ciekawego na komputerze :) Jestem jeszcze młody, 18latek na karku więc wydaje mi się, że nie jest jeszcze za późno :D

Hmmm...faktycznie grafika komputerowa to coś, co nie za prędko "wyjdzie" z mody ani z użytku - ponieważ prawdopodobnie już nigdy nie wyjdzie ^_^ :rolleyes:

A wiek...wiek nie ma praktycznie większego znaczenia w tym - seriously, ja osobiście zacząłem jak miałem 15 lat - aktualnie mam 17 B)

Wielu ludzi zaczyna właśnie mniej-więcej w tym wieku co Ty czy Ja ;);)

Przygotuj się jednak że mimo rysowania na kartce - czeka Cię dość sporo nauki, o dziwo -jest to dość wymagające zajęcie, zwłaszcza jeśli chodzi o czas jaki się na to poświęca

5gubmKI.png

Opublikowano

A6, przecież to maleństwo. 2x mniejsze od a4 ;-) Mam takie na uczelni, nie nadaje się do rysowania, absolutnie nie polecam. Jest przeznaczony bardziej, do jakiś małych zadań ewentualnie jako alternatywa myszki komputerowej. (weź sobie kartkę a4 i podziel ją dwa razy na pół ;-) Jedna z tych 4 połówek co powstała, to właśnie a6 ;-) )

2. Jego pole pracy to A6 czyli będę mógł robić grafikę np. w photoshopie tylko formatu A6 czy dobrowolne rozmiary pracy?? np. to zdjęcie

Ty ustalasz jaki chcesz robić rozmiar pracy, a Photoshop wraz z tabletem się do tego dopasowuje ;-) Możesz zrobić projekt w formacie a4, jak i duży a1 na tym samym tablecie ;-)

Opublikowano

A6, przecież to maleństwo. 2x mniejsze od a4 ;-) Mam takie na uczelni, nie nadaje się do rysowania, absolutnie nie polecam. Jest przeznaczony bardziej, do jakiś małych zadań ewentualnie jako alternatywa myszki komputerowej. (weź sobie kartkę a4 i podziel ją dwa razy na pół ;-) Jedna z tych 4 połówek co powstała, to właśnie a6 ;-) )

Ty ustalasz jaki chcesz robić rozmiar pracy, a Photoshop wraz z tabletem się do tego dopasowuje ;-) Możesz zrobić projekt w formacie a4, jak i duży a1 na tym samym tablecie ;-)

wątpię abym coś znalazł do 400zł w większym formacie ;/ Mój budżet jest ograniczony przez masę innych wydatków, i chcę traktować to bardziej jako hobby, niż przeznaczyć na cele zarobkowe :P Jeśli kiedyś wpadnie coś grosza za moją pracę to będę szczęśliwy :)

Opublikowano

Ja używam tego:

http://www.ceneo.pl/1353604

Polecam. Duża powierzchnia, możliwość regulacji (przybliżania, oddalania, etc obrazu). jak widzisz, ma on dużo zalet i jedną wadę- piórko na baterie. Kupiłam go z dwa lata temu, używałam dość często, ani razu jeszcze nie wymieniałam baterii ;-)

no masz rację, to A6 trochę za małe, miałem przyjemność dzisiaj przetestować ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...