Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Talon - Mid

ProEloGamer3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

TalonTalon_DragonbladeSkin.jpg

1. Historia bohatera

2. Umiejętności bohatera

3. Specjalizacje

4. Runy

5. Masterki

6.Rozdawanie umiejętności

7. Build

8. Itemy sytuacyjne

9. Opis faz gry

10. Coutner picki

Historia Bohatera

Pierwsze wspomnienia Talona to mrok podziemnych korytarzy Noxusu i uspokajający dotyk stalowego ostrza. Nie pamięta rodziny, ciepła, ani uprzejmości. Jedynym towarzystwem, jakiego szuka jest brzęk skradzionego złota i poczucie bezpieczeństwa, jakie daje ściana, o którą opiera się plecami. Na powierzchni mętnego półświatka Noxusu utrzymywał się dzięki swojemu sprytowi i złodziejskim talentom. Dzięki wprawie we władaniu ostrzem cieszył się opinią niebezpiecznego człowieka. Wiele Noxiańskich gildii nasyłało na niego zbirów z ultimatum: dołącz do nas, albo zgiń. W odpowiedzi ich ciała wypływały w fosie Noxusu. Ataki stawały się coraz bardziej niebezpieczne, do czasu gdy pewien zabójca stanął z Talonem oko w oko. Ku swojemu zaskoczeniu, Talon został rozbrojony i był na łasce przeciwnika, którym okazał się generał Du Couteau. Generał dał Talonowi wybór: śmierć z jego ręki, albo dożywotnia służba jako agent najwyższego dowództwa Noxusu. Talon wybrał życie, ale pod warunkiem, że będzie służył wyłącznie generałowi Du Couteau, ponieważ rozkazy może przyjmować tylko od kogoś silniejszego. Talon wciąż działał w cieniu, wypełniał rozkazy Du Couteau, od mroźnych krain Freljord, po samo serce Bandle City. Kiedy generał zniknął, Talon rozważał uwolnienie się od służby, ale po latach współpracy darzył Du Couteau szczerym szacunkiem. Odnalezienie generała stało się jego obsesją. Podejrzenia doprowadziły Talona do bram Institute of War, gdzie dołączył do League of Legends, aby odnaleźć osoby stojące za zniknięciem Du Couteau.

Troje najgroźniejszych szermierzy w Valoran jest związanych z rodem Du Couteau: mój ojciec, ja i Talon. Rzuć nam rękawicę, jeśli się odważysz. - Katarina Du Couteau.

Umiejętności

Litość (passive): Talon zadaje większe obrażenia atakami podstawowymi celom, które są spowolnione, ogłuszone, unieruchomione lub przygwożdżone.

Noxiańska Dyplomacja: Następny podstawowy atak fizyczny Talona zadaje dodatkowe obrażenia fizyczne. Jeśli celem tym jest bohater, będzie on krwawił i otrzymywał dodatkowe obrażenia fizyczne w czasie trwania oraz będzie widoczny dla innych.
Rozpruwanie: Talon rzuca wieloma sztyletami, które wracają mu do ręki. Każde przejście przez wroga zadaje obrażenia. Ponadto wróg jest na chwilę spowalniany.
Po Gardle: Talon nagle pojawia się za celem, ucisza go i zwiększa obrażenia zadawane temu celowi.
Napaść z Cienia (superumiejętność): Talon rzuca ostrzami wokół i znika. Otrzymuje też premię do prędkości ruchu. Kiedy Talon wychodzi z niewidzialności, ostrza wracają do niego. Kiedy ostrze przechodzi przez wroga, zadaje obrażenia fizyczne.

Specjalizacje

flash.pngignite.png - jeśli wiemy, że nie będziemy mieli problemów z przeciwnikiem

flash.pngTeleport.png - przeciwko postaciom kontrujących nas

flash.pngBarrier.png - jeśli przeciwnik ma świetne combo i wiemy, że samo silence nie wystarczy

Runy

greater-mark-of-armor-penetration.png- 9x armor penetration

greater-seal-of-armor.png - 9x armor

greater-glyph-of-magic-resist.png - 9x magic resist

greater-quintessence-of-attack-damage.pn -3x Attack damage

Otóż tak, runy są standardowe przeciwko ap jak i ad mid. Zamiast penetration można wsadzić attack dmg, jednak stracimy na tym w mid/late game.

Masterki

dpar.jpg

Niektórzy rozdają punkty w attack speed, jednak ja talonem skupiam się bardziej na combo, niż na aa. Z kolei cd pozwolili nam na lepszy harras z W.

Rozdawanie Umiejętności

ywla.jpg

Build

3117.png3071.png3072.png3035.png3156.png3026.png - standardowy build, który składam najczęściej.
Startujemy z 1036.png2003.png i dwoma potkami. Po pierwszym powrocie kupujemy 1001.pngi 1055.png1055.png. Resztę buildu po prostu składamy bez żadnych problemów.

Sytuacyjne
3078.png- na miejsce Last Whispera (jeżeli enemy nie składa żadnego armoru) lub na MoM jeśli wróg ma słabe apc.
3141.png - w sytuacji kiedy masakrycznie wygrywamy early i wiemy że będziemy nafeedowani
3083.png - doda nam sporo wytrzymałości, jednak ja preferuję GA, w late jeśli macie wystarczająco golda i czas odnowienia na GA może kupować na zmianę
3077.png - dodaje nam dość szybki sustain i dmg, ułatwia farmienie, potem jak dla mnie słabe
3072.png - 2x Krwiopijca w przypadku naprawdę łatwej gry, według mnie talon nie potrzebuje as dlatego nie mówię tu o Botrk, co nie zmienia faktu że pasyw ma pożyteczny

Opis faz gry

Early: W początkowej fazie gry staramy się po prostu ostrożnie farmić i czekać na ganki junglera, w między czasie harrasujemy

przeciwnika z W.

Mid: bierzemy blue od junglera, możemy spokojnie farmić z W, zaczynamy próbować dokonać zabójstwa naszego przeciwnika na combo

W+Q+E+AA+W+R.Jeśli linia jest wygrana staramy się wspierać sojuszników.Robimy drake i zbieramy wszelkie buffy.

Late: W tf staramy dojść się głównie do wrogiego adc i apc, jeśli w enemy jest champ z mocnym combo czekamy na odpowiedni moment z silence. Spokojnie możemy wdawać się w większe walki, w tej fazie gry jesteśmy stosunkowo wytrzymali i robimy spory dmg.W właściwiej chwili robimy barona.

Counter picki
38_Web_0.jpg - nasze W ma większy zasięg i możemy nim więcej i mocniej harrasować niż jego E, Q nie zadaje całego dmg od razu dlatego próby ucieczki często i tak mu nie wyjdą, mamy silence/doskok i ult o mocnym zasięgu, totalnie możemy go odfarmić
99_Web_0.jpg- możemy omijać skillshooty z E, nasze ult również przeszkadza jej w określeniu naszej pozycji, harasujemy z W, zjadamy na combo
128_Web_0.jpg - Może do nas spokojnie doskoczyć, ma shield, harras, dzięki jej E trudno jej ucieć
riven.png - zjada nas również wytrzymały champ o dużym dmg, w dodatku posiadający aoe stun

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Tutorial w miarę może być natomiast znalazłem chyba jeszcze lepszy na mobafire. Ja lubię bardzo grać talonem na topie :)

Nie ma true dmg, armor i ma po życiu.

Brak sensu, lepiej na midzie.

Ściąga przeciwnika na combo.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Poradnik moze byc, jednak mam zastrzezenia w mianowicie lepiej oplaca sie skladac BT jako pierwszy item + ta kontra niby, że Talon jest super elo OP na Kassadina a tak na serio to wystarczy miec lekkie pojecie nt. gry Kassadinem i nie raz zbilem Talona :]

Opublikowano

Na talona polecam wpierw poskładać tłuczek z czarnego tasaka, następnie krwiopijec, dokańczamy czarny tasak, jako trzeci item polecam drugiego krwiopijca, w połączeniu z butkami speed atk talon naprawdę dobrze sobie radzi w sytuacjach no mana lub all cooldown. Jako czwarty idzie lodowy młot, następnie składam się już pod wrogów. Używam tego builda dosyć długo, kilka pentakilli wpadło, nie miałem większych problemów z kontrującymi mnie championami ;)

Mam nadzieje że się przyda ;)

Zhardas_eune_55_7_logo.png

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...