Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak zabezpieczyć w miarę duży serwer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż zamierzam za około tydzień otworzyć nowy serwer Minecraft. Nie jest to jakiś mały serwer, tylko ma być to duża sieć. I teraz takie pytanie. Hakerzy lub jakieś dzieci pewnie się interesują takimi nowymi serwerami (To ma być Non-Premium) i tu moje pytanie. Jak możecie to podajcie jakieś nazwy pluginów, lub sposoby jak zabezpieczyć dany serwer (pluginy chcę tylko z bukkit.dev, bo wiem, że niektórzy potrafią podsadzić jakiś zły kod :)) Za każdą nawet próbę pomocy daję like. Słyszałem też na necie o pluginie który daje to, że na przykład ileśtam osób może naraz się połączyć w ciągu iluś tam sekund, a nie całą armią na raz wszyscy.

Opublikowano

AntiCheat'a już mam od początku prac nad serwerem. Chodzi mi o takie pluginy, które blokują próby dania op graczowi, który nie jest gdzieś tam w plikach powiedzmy wpisany. Kiedyś posiadałem taki plugin, ale KIEDYŚ. Teraz nazw się nie pamięta. A, i podobno są jakieś luki w AuthMe. Czy ktoś może to jakoś potwierdzić?

Opublikowano

lub po prostu ustawić by op'a można było nadawać tylko w plikach, tak samo permissions.

W 100% się nie zabezpieczysz, chyba że nie będziesz używać essentials :D.

@2down

no niestety, jest w Polsce taka osoba.

svh03y.jpg

Opublikowano

Wiem, że essentials ma luki, ale to i tak mi nie przeszkadza. Od strony dedyka też będziemy mieć jakieśtam zabezpieczenie, ale to też dużej gwarancji nie daje. Mi chodziło właśnie o pluginy typu blokadę dawania op z poziomu serwera, ogarnięcie czatu, graczy itd.

Opublikowano

Wątpię żeby w Polsce istniała osoba, która znalazła by lukę w Essentials. Nawet jeśli to nie zajmowała by się takim serwerem (bez obrazy) tylko jakimś większym, bardziej znanym. Polecam także zrobić w skripcie zabezpieczenie przed wulgarnym słownictwem

1394047278-U990178.png

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem jest użycie tego skriptu:

command /op <player>:
executable by: player and console
trigger:
execute console command "/ban %argument 1%"
send "<gold>[<white>AntyOP<gold>]<red>Gracz <white>%player% <red>zostal zbanowany za probe nadania OP!" to all players
log "Gracz %player% został zbanowany przez próbę nadania OP!" to "ban-op"

command /dajop <player>:
permission: daj.op
permission message: Nie posiadasz uprawnien!
executable by: players and console
trigger:
op the argument 1
send "<gold>[<white>AntyOP<gold>]<white>Otrzymales opa!" to player

Sam przy pracach nad serwerem kilka razy się na nim złapałem w sensie przez czystą pomyłkę, po prostu zadniedbanie wpisywałem /op <nick gracza> Bana dostaje nawet admin, moim zdaniem jedno z najlepszych zabezpieczneń. (komendę /dajop <nick gracza> możesz zmienić na każdą inną i wtedy ktoś kto nie zna tego skryptu nie ma jak dać sobie /op)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...