Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z instalacją Visual Studio

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Postanowiłem że nauczę się programowania. Na początek wybrałem c#. Pobrałem Microsoft c# Visual Studio i nie mogę go zainstalować bo "wymaga nowszej wersji systemu". Mam windows 7 64bit sp1, nie wiem czego oni chcą. Po drugie poprosiłbym o linki do jakichś poradników od zera. Coś tam czytałem, ale mam wrażenie że niezbyt zrozumiale to przedstawili.

P.S

Jeśli zły dział to przepraszam, nigdzie nie widziałem c#.

Opublikowano

Jeżeli chcesz pobrać 2012, to wybierz wersję Express for desktop, ponieważ nowsze oraz inne z tej wersji wymagają Windowsa 8.

Opublikowano

Dobra, zassałem a tu się okazuje że płatny. To już sam muszę rozwiązać, teraz bym poprosił o linki do czytelnych poradników od zera (sam szukałem).

Weteran
Opublikowano

Dobra, zassałem a tu się okazuje że płatny. To już sam muszę rozwiązać, teraz bym poprosił o linki do czytelnych poradników od zera (sam szukałem).

Wersja Express jest bezpłatna. Wystarczy jedynie się zarejestrować czy coś.

Opublikowano

Dobra, już zaczynam czytać ten poradnik, tylko mam pytanie - ile mniej więcej trzeba czasu żeby zacząć tworzyć już własne dzieła? (gry, cheaty, itd). Wiem, wspaniałych gier sam nie stworzę ale nie o to tu chodzi. W przyszłości może mi się to przydać.

Opublikowano

Dobra, już zaczynam czytać ten poradnik, tylko mam pytanie - ile mniej więcej trzeba czasu żeby zacząć tworzyć już własne dzieła? (gry, cheaty, itd). Wiem, wspaniałych gier sam nie stworzę ale nie o to tu chodzi. W przyszłości może mi się to przydać.

zależy od ciebie jeżeli jesteś kumaty i pracowity podstawy pojmiesz szybko. Ale żeby pisać już zaawansowane programy to trzeba czasu, pracy i nauki.

Nie ma że boli =)

Opublikowano

Wiesz, mnie programowaniem zaraził kolega z neta, a potem tylko jak czegoś nie wiedziałem, to Google lub MPCForum i tyle. Mnie akurat programowanie bardzo cieszy. Więc skrótem: W swoim czasie to wszystko ogarniesz/

Opublikowano

Miszczu. ja sie nie zgodze ze nowsze wersje od 2012 wymagaja win8 ja mam win7 home prenium i mam visual studio 2013 :D

Ta prawda:P

Opublikowano

Ja mam windows 7 ultimate 64 bit i pisze że wymaga nowszej wersji systemu. To pewnie coś przez aktualizacje, przyznam że po instalacji systemu zainstalowałem ich tylko kilka.

Opublikowano

Ja mam windows 7 ultimate 64 bit i pisze że wymaga nowszej wersji systemu. To pewnie coś przez aktualizacje, przyznam że po instalacji systemu zainstalowałem ich tylko kilka.

Też lubię serie Half-Life:P

@Topic

Masz skype? Jeśli tak to napisz mi na PW, a ja w odpowiedzi zwrotnej dam ci mój skype, to ci pomogę.

Opublikowano

Też lubię serie Half-Life:P

@Topic

Masz skype? Jeśli tak to napisz mi na PW, a ja w odpowiedzi zwrotnej dam ci mój skype, to ci pomogę.

A nie możemy tego załatwić na pw? Skype'a z reguły nieznajomym nie daję.

Opublikowano

A nie możemy tego załatwić na pw? Skype'a z reguły nieznajomym nie daję.

Tyle, że nie chce mi się refreshować strony i sprawdzanie czy ktoś napisał

Opublikowano

A Steam masz? Tam możemy pogadać.

Ta Steam mam. Znajdziesz go na moim profilu bodajże.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

przede wszystkim , to pod windows 7 działa wersje VS express 2012 - ale musisz pobrać wersje "for Desktop" bo jest jeszcze wersja pod kafelki która działa tylko na windows 8. Wersja Desktop pozwala pisać normalne programy desktopowe. Wersja express naprawdę wystarczy do wszystkiego, nie wyobrażam sobie do czego byłaby potrzebna wersja płatna (poza dużymi komercyjnymi projektami, ale nawet tam można obejść to czego brakuje w express)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Tutaj chodzi o wersje .NET Frameworka.

Im nowsze środowisko zainstalujesz tym większą wersje .NET Frameworka potrzebujesz.

W Visual Studio 2012 czy 2013 ze względu na tworzenie aplikacji na Windows 8 wymagany jest system Windows 8.

Darmowe jest środowisko Visual Studio Express. Do nauki wsyatrczy Ci chodźby 2010. 

Wszystkie pozostałe takie jak Proffesional czy Ultimate są płatne i to za bardzo dużą kasę :)

Oczywiście są jakieś darmowe alternatywy ale to nigdy nie będzie tak fajne jak Visual Studio.

Możesz popatrzeć sobie na SharpDevelop.

http://www.icsharpcode.net/opensource/sd/

Ale jeśli zamierzasz poważnie uczyć się C# to porponuję zainstalować Windows 8, przypłynąć do "zatoki piratów", wpisać hasło "visual studio 2013 Proffesional lub Ultimate", kliknąć przycisk "pobierz" i uczyć się :)

Opublikowano

Tutaj chodzi o wersje .NET Frameworka.

Im nowsze środowisko zainstalujesz tym większą wersje .NET Frameworka potrzebujesz.

W Visual Studio 2012 czy 2013 ze względu na tworzenie aplikacji na Windows 8 wymagany jest system Windows 8.

Darmowe jest środowisko Visual Studio Express. Do nauki wsyatrczy Ci chodźby 2010.

Wszystkie pozostałe takie jak Proffesional czy Ultimate są płatne i to za bardzo dużą kasę :)

Oczywiście są jakieś darmowe alternatywy ale to nigdy nie będzie tak fajne jak Visual Studio.

Możesz popatrzeć sobie na SharpDevelop.

http://www.icsharpcode.net/opensource/sd/

Ale jeśli zamierzasz poważnie uczyć się C# to porponuję zainstalować Windows 8, przypłynąć do "zatoki piratów", wpisać hasło "visual studio 2013 Proffesional lub Ultimate", kliknąć przycisk "pobierz" i uczyć się :)

Zawsze mozna obejsc ;)

Mozna bylo wyslac emaila do microsoftu a oni dawali wtedy kod do dreamsparka

Na tym dreamsparku byl i win8.1 embedded industry pro i visual studio 2013 pro i jedyne co w nim innego od wersji express ja zauwazylem to ze mozna robic strony aplikacje na desktopa i na kafelki w 1 programie a nie kilku takich jak express for desktop for web itd

Opublikowano

Jesli jestes studentem informatki to dreamsparka z licencjami praktycznie na większość produktów Microsoftu masz za darmo. Jeszcze lepiej jak masz Bizsparka czyli wersje biznesową bo tam jest już kompletnie wszystko :)

Później zależy co konkretnie chcesz robić, jakiego typu aplikacje chcesz tworzyć. Na początek express powinien Ci wystarczyć.

Różnica pomiędzy MS VS Express a Proffesional jest dość znaczna:

- brak dodatków i makr

- brak narzędzi dla Win32

- brak wsparcia dla Team Explorera

- Ograniczony refaktoring ( nie wiem czy można do Expressa dograć ReSharpera )

- Oraniczone debugowanie ( brak możliwości zdalnego debugowania na serwerze )

- brak wsparcia dla ustawiania projektów

- brak narzędzi dla raportowania

- nie ma wsparcia dla rozwijania aplikacji Officowych

- brak wsparcia dla platform mobilnych

- ograniczona ilość designerów

- znikoma ilość narzędzi bazodanowych

- brak wspracia dla kodu profilowanego i szkieletu testowego

- brak wsparcia dla MFC i ATL ( czyli brak wsparcia Win ApI w C++ i brak możliwości tworzenia komponentów temlejtowych w ATL )

- brak możliwości kompilowania C++ na platformy 64 bitowe

- brak możliwości dogrywania gotowych pluginów do IDE

- brak zaimplementowanych wzorców projektowych ( w Expressie tylko kilka )

- brak możliwości nagrywania makr

- nie można debugować istniejącego procesu ( bardzo przydatne )

- brak możliwości obsługi innych rodzajów baz niż MsSQL Server

- brak wzorca usługi systemowej

Ogólnie to na razie większość z tych rzeczy nie będzie Cie dotyczyć. Na etapie nauki powinna Cie zadowolić wersje Express.  

Tutaj jest takie lepsze zestawienie produktów:

http://www.visualstudio.com/products/compare-visual-studio-products-vs

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...