Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana podzespołów

Nezvik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym coś wymienić w moim komputerze, żeby działał szybciej. Tzn. może co byście mi polecali wymienić i w jakiej kolejności. Powiedzmy, że budżet bym zbierał jakoś w najbliższym czasie, ale myślę że tak 600zł procesor, 200zł płyta, ramy no i windows.

Specyfikacja:
Płyta - ASRock N68C-SE

Procesor - AMD Athlon II X4 620 4x 2,61ghz (oc do 4x 3,11ghz)

Wentylator - Silentium PC Spartan PRO He924 (chciałbym, aby pasował on do ew. nowej płyty)

Zasilacz - OCZ Stealthxstream 2 500W

Grafika - Sapphire Radeon HD 7770 Vapor-x

Ram - 2x 2gb DDR3 (Kingston CL9 i Aspire CL10)

Dysk - WD Caviar Blue EZEX10 1TB (2013 r)

Obudowa mini-tower 1 wentylator, przepływ powietrza powiedziałbym ograniczony nie wiem jaka firma i model nie znalazłem nigdzie.

Windows XP 32bity (<3)

Ogólnie grafika, zasilacz, wentylator, dysk kupowany w tym roku.

Co byście polecali wymienić najpierw. Co sprzedać, co kupić. Liczę na jakieś propozycję.

Opublikowano

koło 800zł procesor + płyta

ramy 2x 4gb Cl9 ~240zł

Tylko ta płyta N68C-SE jest strasznie kijowa do podkręcania - mnożnik 13x (kręciłem FSB). Normalnie tego athlona podkręciłbym do 3.5ghz, ale płyta nie wyrabia.

I pytanie czy naprawdę lepiej jest wziąść phenoma niż zmienić np. procesor i płytę pod i5?

No i czy warto jest sprzedać te dwie kości ramu i zamiast tego wziąść 2x 4gb

No i dysk ma Sata 3, tak samo grafika ma PCIE Express 3.0. Czy naprawdę warto jest zostawić tą płytę i dławić podzespoły starszą technologią?

Opublikowano

Oczywiście że lepiej by było zmienić na i5 + h61 g3 + te twoje ramy ( są ddr3 ).

Potem wymienisz karte na coś z 650ti boost / 7850 od radka i będzie nawet dobry Sprzęcik.

Tylko wszystko ku pytaniu czy chcesz zmieniać platformę.

A co do mobo to masz racje, amd się nie interesuje bo dla mnie ta firma pokazała co potrafi przy moim dziadku amd athlonie 3800. Raczej amd więcej nie zaufam.

graphic.png
Opublikowano

AMD ma dość złą opinie, fakt że amd zawsze uważałem za lepsze od intela, ale teraz po testach widać że intel w grach wypada lepiej. Zmiana platformy to nic wielkiego. Mógłbyś podać jakiś dokładny model i5 + ta płyta żeby wyszło coś koło 800zł?

A co do zmiany HD7770 na HD7850 to raczej nie mam zamiaru. Starcza mi 7770 bez problemu i to bez OC, a Vapor-x umożliwia dodania niezłego "kopa" :P

Tylko jak już płyta niech ma to 3.0 PCIE pod grafikę no i Sata III jednak. Tak patrzę na moje mobo to 170zł na morele ale i tak to grat :P

Opublikowano

Najlepiej było by zmienić procesor na jakieś i5 a do tego tania płyta główna i zmiana ramu na 1x4gb. Do tego mógł byś sprzedać obecny procesor, płytę główną i ram. A za to dołożyć do budżetu na nowe części. A tak poza tym to SATA III w zwykłym dysku hdd nic nie da, tak samo jak PCI-E x3.0. Po tym można pomyśleć o zmianie karty graficznej. Dobrze by było też kiedyś wymienić obudowę, jeśli ta obecna to piekarnik czyli no-name.

Edit

@down

Tak ramu nie musi zmieniać, ale ten obecny zablokuje mu możliwość rozbudowy. Dlatego od razu lepiej to sprzedać a kupić w jednej kości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...