Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Deszcz

Qentinios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jako że mi sam efekt średnio wyszedł, macie tutaj tutorial od deszczu, zademonstrowanego w tym filmie:

Może kilka słów wstępu:

Efekt z punktu widzenia serwera to nieruchomy mob, przyzywamy go komendą m, a możemy kasować komendą p.

Od strony klienta dodajemy pseudo-moba, a w rzeczywistości efekt, który jest widoczny z takiej odległości, na jaką mamy ustawione 'wczytywanie' mobów.

Do tego nazwa tego npcka się nie pokazuje, nawet po naciśnięciu alt, i jest też niewidoczny na minimapie.

Takie rozwiązanie ma wady i zalety - zaletą jest to że na pewno widzi to każdy gracz który akurat przechodzi obok, a też to że możemy zesłać taką chmurkę wszędzie - wadą jest to że ten efekt trzeba respić - albo ręcznie, albo questem.

Od razu komentarz co do tego czy to przypomina deszcz - nie potrafię tworzyć efektów, i po prostu improwizowałem, starałem się jak najlepiej odzwierciedlić mżawkę, przy jak najmniejszym obciążeniu klienta - jeżeli potraficie lepiej - na pewno część potrafi - to możecie zeedytować plik mse, a jak taki zedytowany ładnie wstawicie do tego tematu, to będę wniebowzięty.

Ok, tyle tytułem wstępu, przejdźmy do tutoriala:

1. Rozpakuj root, otwórz game.py i poszukaj linii

net.SendEnterGamePacket()

i dodaj pod nią:

### START OF RAIN
        chrmgr.CreateRace(12500)
        chrmgr.SelectRace(12500)
        chrmgr.SetPathName("qentinios/rain/")
        chrmgr.LoadRaceData("rain_by_qentinios.msm")
        ### END OF RAIN

Powinno to tak wyglądać:

jcq97f.jpg

2. Podmieniamy zawartość naszego pliku uiminimap.py na to, i pakujemy root:

http://wklej.to/XeTbP

Dodajemy na końcu w tym pliku enter, tak aby ostatnia linia była enterem!

3. Wrzucamy zmodyfikowane root do pack, pobieramy paczkę:

http://speedy.sh/wTwpm/Qentinios.7z

https://www.virustotal.com/pl/file/2c327409529f52c58c943ac48a3de27ed1d7645e574cc54a20e57e50a755b398/analysis/1379968035/

4. Wrzucamy pliki rain.eix, epk do pack i otwieramy plik Index

5. Dodajemy na górze pliku Index:

*
rain

Tak to powinno wyglądać:

20stqb.jpg

6. Dodajemy do mysql zapytanie:

INSERT INTO `mob_proto` VALUES ('12500', '???', 0x5261696E2062792071656E74696E696F73, '0', '9', '3', '100', '', 'NOMOVE', '0', '', 'STUN,SLOW,CURSE,TERROR', '0', '', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '6938', '3', '1', '0', '0', '1062', '109', '100', '100', '0', '2000', '175', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', '0', null, null, null, null, null, null, '0', '0', '0', '0', '0');
7. Wpisujemy reload, lub restartujemy serwer, wchodzimy do gry, i wpisujemy /m 12500

sygnatura2.png

Opublikowano

mam problem gdy to dodalem mam taki blad w syser

0923 23:28:06362 ::
networkModule.py(line:194) SetSelectCharacterPhase
system.py(line:130) __pack_import
system.py(line:110) _process_result
introSelect.py(line:27) ?
system.py(line:110) _process_result
interfaceModule.py(line:28) ?

networkModule.SetSelectCharacterPhase - exceptions.SyntaxError:invalid syntax (line 493)

0923 23:28:06362 :: ============================================================================================================
0923 23:28:06363 :: Abort!!!!

3392542656.png

Opublikowano

Ah, zapomniałem dodać :)

Jak podmieniasz plik uiminimap, dodaj ENTER na końcu, tak aby była pusta linia na końcu, a nie znaki.

sygnatura2.png

Opublikowano

dość sztuczny ten deszcz, czy da rade zrobic aby te chumurki nie tylko staly w miejscu i mrugaly ale zeby jeszcze wykonywaly ruch np "chodzily po okręgu" (nie wirowaly).

Opublikowano

Co to jest za mapu?

Kontynent Resthea na serwerze Resthea

dość sztuczny ten deszcz, czy da rade zrobic aby te chumurki nie tylko staly w miejscu i mrugaly ale zeby jeszcze wykonywaly ruch np "chodzily po okręgu" (nie wirowaly).

Od razu komentarz co do tego czy to przypomina deszcz - nie potrafię tworzyć efektów, i po prostu improwizowałem, starałem się jak najlepiej odzwierciedlić mżawkę, przy jak najmniejszym obciążeniu klienta - jeżeli potraficie lepiej - na pewno część potrafi - to możecie zeedytować plik mse, a jak taki zedytowany ładnie wstawicie do tego tematu, to będę wniebowzięty.

sygnatura2.png

Opublikowano

Bardziej mgła niż deszcz :P

Zawsze można bardziej zagęścić efekt i wydłużyć animacje, wtedy będzie dość ciekawy efekt gęstej mgły (Jak chcesz u siebie anomalie pogodowe wprowadzić, to możesz ten pomysł rozważyć i przerobić to co zrobiłeś).

W każdym bądź razie, fajna praca i udostępniłeś.

Lajk się należy!

linki poza mpc

Opublikowano

Jak zwykle od Ciebie coś zajebistego.

Fajnie, fajnie ale do deszczu temu dużo brakuje.

Tak samo jak koledze na up, bardziej to przypomina mgłę, etc niż deszcz. Ale łap + za udostępnienie.

Opublikowano

Pomysł jest bardzo fajny ale wykonanie woła o pomstę do nieba.

Osobiście wolałbym zrobić to na takiej samej zasadzie co śnieg.

Woleć możesz, ale nie zrobisz

sygnatura2.png

Opublikowano

Miejscami ten deszcz jest niecojaśniejszy,pada strumieniami, może jakby padał jednolicie wyglądało by to lepiej,do tego deszcz powinien padać lekko z ukosa.

Effect może nie jest zadowalający ale sam pomysł jest dobry.

@Up: skąd wiesz może by zrobił.

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

Może tak może nie... :)

Spróbuj - jak ci się uda, to przyznam ci rację.

Moim zdaniem zrobienie tego jak śnieg jest niewykonalne nie posiadając source binki.

sygnatura2.png

Opublikowano

Spróbuj - jak ci się uda, to przyznam ci rację.

Moim zdaniem zrobienie tego jak śnieg jest niewykonalne nie posiadając source binki.

O ile wiem można dodać cpp do binki.

0LsM05U.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...