Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Jak zrobic dobra baze frakcji?

Acidabel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, za niedlugo nowa edycja na pewnym serverze Frakcje+Survival, mam maly sklad do frakcji - 5 ludzi. Potrzeba mi jakiegos dobrego planu na baze.

Ostatnio robilismy ja na 4 claimach w powietrzu, w szachownice z obsydianu (jedna kratka stone bricki, jedna obsydian i tak na zmiane). Srednio nam to odpowiadalo wiec na nowej edycji chcemy zrobic cos nowego. I tu mam pytanie, moze ktos mi rozpisac jak zrobic dobra baze zdolna ochronic przed griefem i nieproszonymi goscmi? obsydian zalatwie etc. Dobrze by bylo tez jakbyscie napisali co warto zrobic w bazie, zeby zminimalizowac objetosc zeby bylo jak najmniej claimow. Mozna tez pomysly co mozna poprostu umiescic w bazie.

Opublikowano

Bazy nigdy nie rób bezpośrednio na "zewnątrz" czyli na poziom y:70.

Najlepiej robić bazy w powietrzu na maksymalnej wysokości i wszystko z obsydianu, bazy nie robić prze mega ogromnej tylko takiej, dopasowanej do ilości członków gildii. Lub drugim sposobem jest zejście na poziom 15-20 i tam zacząć robić baze, poczwórne ściany z obsydianu i jakieś pułapki z lawą, lub tnt w wolnych strefach osbydianowych. Zawsze rób ściany z obsydianu, zabezpiecz się pułapkami, a najcenniejsze itemy (Diamenty, zbroje itd. daj na sam środek bazy do zabezpieczonego pomieszczenia.

mca.png

Zapraszam na server Mini-Game, ip: HiveMc.Eu Najczęściej gram w splegg'a!

Opublikowano

Baza pod ziemią z 3 warstw obsydianu, oblana cała wodą. Nawet jak ktoś się wkopie to tnt nic mu nie da. A warstwy obsidiany, jak by jakoś creepera udało mu się wprowadzić, zawsze jest jakieś 10%, że rozwali obsa :P

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Najlepiej daj pod ziemią na granicy bedrocka, kratka obsidian/stonebrick oblana wodą albo lawą.Pamiętaj aby podłoga i sufit była cała z obsa.Minusy kratki są takie ze można zawsze wbić perłą, jeżeli masz sporo obsa nie oszczędzaj

49yxrs.png

Opublikowano

Napewno pod ziemią,daleko od spawnu to na pewno,ale niekoniecznie aż tak wykokszoną jak inni mówią,na sto procent nie zdobędziecie tak szybko obsydianu na super baze,najpierw się ukrywajcie jak najlepiej i zbierajcie surowce,potem zabezpieczcie swoją ukrytą baze,zróbcie korytarze do ujrytych wyjść,niech będą te wyjścia w jaskiniach małych,liściach dżungli,pod wodą

Opublikowano

Najlepiej jak najniżej blisko bedrock'a ~ 6 poziom, następnie całość na około zamurować obsydianem i 3 warstwami lawy.

Opublikowano

Z obsem nie ma problemu, kit gracz ma ender czesta - 8 obsa x 5 graczy (co 24h) to 40 obsa dziennie+na pierwszym logowaniu kolejne 40=80 obsa w jeden dzien, z rozwalenia komus skrzynki kolejne 8 szt, wiec nie bedzie problemu. Mysle, ze wezme po trochu od wiekszosci z was - wybuduje sie nad bedrockiem i zrobie warstwy obsydiana, zaclaimuje i zabezpiecze przed armatka, a wyjsc nie zrobie dla bezpieczenstwa. Poustawia sie home najwyzej na powierzchni albo cos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...