Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Który system wybrać?

Krzysiekn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam małe pytanie, bo kupuję VPS z wirtualizacją OpenVZ i mam do wyboru o takie systemy:

- Fedora 16

- Centos 5

- Debian 6.0

- Ubuntu 11

(Wszystkie są 64 i 32 bitowe - do wyboru).

Który system będzie najlepszy dla serwera Minecraft, oraz który zużywa najmniej ramu? Byłbym wdzięczny z odpowiedź.

Opublikowano

Debian x64 .. najbardziej optymalny, najwięcej paczek na niego wchodzi.

Ubuntu i centos słabo się sprawdzi pod serwer minecraft..

Pamiętaj o sprawdzaniu użytku ramu na OpenVZ bo jak przekroczysz gwarantowane na zbyt długo to z killuja Ci maszynę.

Pozdrawiam eddR

*ODDAM TROCHĘ RZECZY METIN2 WIĘCEJ W OPISIE*

Opublikowano

Debian 64 lub 32 ;]

Ilość postów:

100-postów-[]
200-postów-[]
400-postów-[X]
800-postów-[X]

Pomogła ci lub spodobała ci się moja odpowiedź? Daj like ;]

Opublikowano

jesli masz mozliwosc to instaluj ubuntu, wlasnie z powodu o wiele nowszych w porownaniu do debiana paczek oprogramowania. obsluga praktycznie taka sama jak debian przy czym ubuntu jest o wiele bardziej dopracowany a przynajmniej ubuntu server edition

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

Ilu użytkowników tyle opini.

Ale Jeśli serwer to debian 64 lepsze zarządzanie prockiem i ramem

Potrzebujesz kompleksowej i darmowej  pomocy przy serwerze minecraft ?

A może Twój serwer nawiedzają lagi i crashe ?  Nie mogłeś trafić lepiej!     :)

>> Pisz GG:49491819 <<

Bo przecież pomaganie to przyjemność 

Opublikowano

lepsze zarzadzanie od? i powiedz mi jeszcze czy w tym samym srodowisku miales zainstalowane obie dystrybucje i przy takim samym obciazeniu testowales obie dystrybucje i wyszlo Ci to co piszesz?

Vortax. konfiguracja administracja zarzadzanie zabezpieczenia serwerow dedykowanych Metin2, aktualnie Thespia, Exalion, Longju2, Restia kontakt PW

Opublikowano

Wszystkim tutaj pałka rośnie, "Debian lepszy, nowsze paczki".

No i na cholerę mu to? Pod Minecrafta przyda mu się tylko aktualne JVM, JRE, w przypadku jakiejś krytycznej potrzeby aktualizacji można zrobić to samemu, nie jest to takie trudne.

Ubuntu jak i Debian to dobry wybór na serwery (Ubuntu wersja serwerowa oczywiscie, bez iksów itp.), najlepiej 64bitowe wersje.

Inb4 na Ubuntu prawie żadnych konfiguracji nie trzeba przeprowadzać, na Debianie czasem zdarzy się potrzeba podtweakować coś - tak więc jak strasznie nie lubisz konfigurować, to leć z Ubuntu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie spokojnie powiem tak ja korzystałem i z ubuntu i debiana oraz centos. Jak dla mnie najprostszy był debian gdyż łatwy był w obsłudze oraz duża gama programów. Bierz debiana jest najłatwiejszy.

MikartPL.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...