Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak byście zrobili?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tworzę pewną grę i natknąłem się na pewien problem. A mianowicie chcę obliczyć szacowaną wartość pojazdu na podstawie przejechanych kilometrów. A mianowicie powiedzmy, że nowy z salonu kosztował by 300 tyś złotych z 0 km. Teraz po paru dniach nabił 200 tyś kilometrów. I teraz jak mniej więcej oszacować jego wartość na podstawie przejechanych kilometrów

Opublikowano

ale chodzi mi w przeciągu czasu rzeczywistego :) Ja też bym zrobił może tak że zaraz po kupnie z salonu i przejechaniu pierwszego km to samochód traci około 20-30% wartości (średnia jak w realu :)). Potem co każde 100 km traci 0,01% :) albo 0.05 zależy jak szybko auta by zmieniał .

hcq0.png

Opublikowano

to bardzo proste po prostu zrób coś takiego

if($kilometry == 1){
     $cena = $cena *0.7; // 70% ceny
     // tutaj jakis mysql update
}elseif($kilometry > 1){
     $cena = $cena * 0.99; // 0.01 odchodzi 
     // tutaj też sobie dajesz jakies mysql update
}

tylko z tym może być problem gdy ci na raz doda np 500 km :) wtedy tego 1 nie zaliczy więc mozesz dac że co każdy kilometr traci 0.02 % swojej początkowej ceny czyli algorytm liczący bedzie coś takiego (tamten kod jest zły ja cie tylko naprowadzam)

$poprzednie_km = 300;
$kilometry = 500;
$przejechane_w_tej_trasie = $kilometry * $poprzednie_km;
$cena = 40 000;

for($i = 0;$i<$przejechane_w_tej_trasie;$i++){
     $cena = $cena * 0.02; // ten kod juz lepiej powinien działać  tamten nie uwzględnia ilości KM. Niestety ten obciąża skrypt dosyć mocno
}

Także to nie musi byc trudne :) pewnie bez tej pętli mogło by się obejść i wymyślić jakoś inaczej ale nie mam weny ;)

hcq0.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...