Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Książka od podstaw? (C++)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Szukam książki, która wprowadziłaby mnie i przedstawiła język C++ od A do Z.
Jestem kompletnie zielony, więc liczę na jakąś konkretną książkę.
Wiem, że po przeczytaniu jednej książki nie będę władał znakomicie C++, lecz będę znał podstawy.
Grubość książki nie ma znaczenia, zależy mi aby było w niej wszystko objaśnione i wszystkie podstawy.

PS. Jeżeli masz napisać coś, typu - "Poszukaj w google, forum itp" , "Było już" itp. Lepiej nie pisz nic, zaoszczędzisz swój i mój czas. :)
Z góry dziękuje. ;)

Weteran
Opublikowano

PS. Jeżeli masz napisać coś, typu - "Poszukaj w google, forum itp" , "Było już" itp. Lepiej nie pisz nic, zaoszczędzisz swój i mój czas. :)

Więcej czasu straciłeś na założenie tego tematu, niż gdybyś samodzielnie poszukał odpowiedzi na swoje pytanie. Podobne tematy były zakładane wiele razy na tym i na innych forach, więc nie widzę sensu aby wałkować milion razy to samo, bo to tylko strata czasu.

Opublikowano

@Xau
Czy ja gdzieś napisałem, że nie szukałem?
Znalazłem kilka tytułów i żeby upewnić się na 100% zapytałem, na forum. ;)
A, bym zapomniał, DZIĘKUJĘ za twoją pomoc, ten post odmienił moje życie z pewnością przeczytam poleconą przez Ciebie książkę. :/

Prosiłbym, aby wypowiedział się ktoś kto już przeczytał daną książkę i przedstawi swoją opinię. ;)

Opublikowano

Już to nieraz pisałem, ale co tam. Najlepiej uczyć się z internetu. Masz tam wszystko co we wszystkich książkach o programowaniu. Nie rozumiem jak można uczyć się programowania z książki skoro można zasięgnąć po internet. Chociaż jak kto woli.

Opublikowano

Poradniki na internecie często są za mało wyczerpujące. Osobiście uczyłem się tylko z internetu i nie polecam tego sposobu. No chyba, że chce ci się szukać dogłębnych informacji nt. danego typu danych czy bibliotek standardowych.

Polecam książkę "Od zera do gier kodera". Wg. mnie jest bardzo dobra.

Opublikowano

Osobiście polecam Ci "Symfonie C++" pozwala ona w bardzo przyjemy sposób poznać środowisko C++.

Następnie jak będziesz już w miarę dobry polecam przemleć zakup książki tego samego autora po nazwą: "Pasja C++".

ywug.jpg

Smacznego

Opublikowano

A ja mam takei pytanko bo symfonia jest w 4 wydaniach 1 i 2 tom sprzedawany jest razem, czyli domyslalem sie ze 2 jest kontynuacja 1 i jest pytanie czy tom 3 uczy tez wszystkiego od poczatku czy od tego mniej wiecej na czym skonczyl tom 2, wydanie 4 to podobniez poprawione wydanie 3. Mogłby sie ktos wypowiedziec na ten temat ?

Weteran
Opublikowano

A ja mam takei pytanko bo symfonia jest w 4 wydaniach 1 i 2 tom sprzedawany jest razem, czyli domyslalem sie ze 2 jest kontynuacja 1 i jest pytanie czy tom 3 uczy tez wszystkiego od poczatku czy od tego mniej wiecej na czym skonczyl tom 2, wydanie 4 to podobniez poprawione wydanie 3. Mogłby sie ktos wypowiedziec na ten temat ?

Tak, jest sprzedawana w dwóch tomach po ok. 500 stron, ale te dwa tomy to ta sama książka. Nawet spis treści w 1 i 2 części jest ten sam. W sumie jest ok. 1000 stron.

Symfonia c++ nie ma 3 tomu.

Tak, wydanie 4 to poprawione wydanie 3, zresztą tak jak wydanie 3 to poprawione wydanie 2. Wiadomo, że raz co jakiś czas trzeba coś uaktualnić, aby książka nie stała się "przestarzała".

Weteran
Opublikowano

Ok dzieki, czyli polecacie kupic pietw 1,2?

Tak jak mówiłem, są tylko 2 tomy i nie można ich kupić osobno, bo to jest jedna książka, więc innego wyboru nie masz.

Opublikowano

Chyba juz autor tematu dostal satysfakcjonujaca go odpowiedz ale napisze cos od siebie. Wedlug mnie ksiazka jest tylko pomoca bo z nia czy bez niej uczysz sie piszac programy i widzisz czy rozwjazales to zadanie czy nie (dla porownania z matematyka jest inaczej:D). Wiec wydaje mi sie, ze lepiej pieniadze ktore mialbys wydac na ksiazke zainwestowac w co innego i uczyc sie z internetu:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...