Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

#1Vanosh Guide - Lee Sin HIIIKU TO DIAMOND!

Vanosh.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

9el121w.png

Witam w mojej serii poradników na MPCForum! Będzie to pierwszy, będę tutaj prezentował buildy stworzone przez moją osobę!

Zacznijmy od razu do mojego ulubionego junglera, czyli Lee Sin'a.

#1 Plusy i Minusy Postaci

Lee Sin jest najbardziej mobilną postacią w grze.

Ganki przeważnie kończą się sukcesem.

Escape system, ogromny wręcz.

Nasze W kumuluje się z wardami, więc mamy masę możliwości.

Ult może odbijać przeciwników, czy też wykopywać w stronę drużyny, zależy od nas co i jak.

Counter jungla, szybka i efektywna.

Łatwy first blood z dobrym podejściem na ganku.

Najłatwiejsza postać do stealowania dragona/barona.

Przyzwoity engage, z global slowem.

Lee słabnie w late, lecz możliwość wykopania w dal/do teamu pozostaje strasznie efektywne.

W early papierowaty na początku gry, potem z itemami bardziej wytrzymały.

Ostatnio ludzie na poziomie platyna/diament ora wyżej zaczęli go banować.

Opanowanie ultimate, może uratować enemy życie, czy też kompletnie zruinować team fighta.

#2 Skille, oraz TIP'y

wgr7ti.jpg

Po użyciu umiejętności Lee dostaje na kolejne dwa ataki 40%+ Attack Speed oraz recoveruje 15 energii za jeden.

TIP: Jako że każdy nas skill Q,W,E nosi ze sobą dwa użycia, nie spamujemy ich jak szalony. Dokładnie w tym momencie kiedy pasyw jest na 1, używamy kolejnego żeby jak najwięcej energiio wydobyć ze skilli i jak najszybciej wykończyć stwory/przeciwnika za pomocą Attack Speed.

3wizvo.jpg

Sonic Wave: Wypuszamy 'kulkę' na range solidny range, która zaznacza przeciwnika marką nad jego głowem. Staję się on widoczny. Mark pozostaje przez 3 sekundy.

TIP: Używany również do sprawdzenia nie obwardowanych terenów.

Resonating Strike: Pozwala nam dostać się do przeciwnika jeżeli trafiliśmy Sonic Wavem. 400 DMG to maximum na potworach/minionach, a na championach dealuje obecny dmg plus 8% maksymalnego brakującego życia.

TIP: Kick może zostać przerwany przez W w dowolnym momencie lotu. Możemy tak przestraszyć enemy, nawet może spali flasha, kto wie.

66gk0t.jpg

Safeguard: W rangu 700 możemy teleportować się do obiektu, miniona (własnego) czy też summonera z teamu. Kiedy tarcza zostanie znisczona, pól energii zostaje przywrócona.

TIP: Uzywanie W na wardy może uratować nam tyłek więc warto ze sobą mieć warda w kieszeni.

Iron Will: Po nadaniu tarczy, Iron Will daje nam na 5 sekund dodatkowy lifesteal, spell vamp oraz armor.

TIP: Spellvamp działa na smitcie!

jqw9gw.jpg

Tempest: Uderzamy w ziemię na 350 range zadając magiczny damage oraz oznaczając przeciwnika marką nad głową na 4 sekundy.

TIP: Jeżeli ktoś ucieka przed nami, i jest przed nami, użyjcie E żeby go odkryć i łatwiej dopaść. Trafiony ukarze się w krzakach.

Cripple: Jeżeli ktoś jest trafiony przez Tempest, pozwala nam to na użycie kolejnej umiejętnośći. To ona slowuję przeciwnika oraz zmniejsza jego attack speed.

TIP: Zawsze używajcie tego na niższych levelach czyszcząc jungle. Redukcja attack speedu campów na prawdę pozwala na szybszy clear.

n4rygi.jpg

Dragon's Rage: Na range 375 jesteśmy w stanie do zadania solidnego DMG z ultimate. Wykopuje ono w stronę kicku.

TIP: To główny cel Lee. Szybki kite za enemy team i wykopnięcie ich do teamfightu z lecącym za nimi DMG. Opanowanie ciągłego kierunku kicka nie jest łatwe, wymaga to zwinnych palców, ale ogarnięcie na prawdę potrafi odwrócić los gry.

Z powodu maksymalnej ilości filmów daje w code.

#3 Summoner Spells

Flash.pngSmite.png - Standard, flash przydatny jak na prawie każdej postaci z wyjątkami. Może nam pomóc w ucieczce, stealu barona/dragona czy też w dogonieniu przeciwnika.

Exhaust.pngSmite.png - Jeżeli wiemy, że enemy ma dobrego carry, którego exhaust jest w stanie go wyeliminować tf'u, warto mieć exhausta.

Ignite.pngSmite.png - Jeden z najłtawiejszych first bloodów, campimy, ignite, combo i FB prawdopodobnie nasze.

#4 Masteries na Lee Sin Jungle

ceh5.png

Offensywne masteriesy zdecydowanie lepiej się sprawdzają niż normalne, defensywne. Przebicie, czy sam cooldown reduction daję nam na prawdę dużo w early, i w samym late. Jungla jest łatwa, oraz szybka. Przebicie ogólne z skilli jest znacznie większe i efektywniejsze. Łatwiej można starać się o solidnego first blooda na topie, ewentualnie midzie jak gankujemy karthusa, kassadina i podobne w wczesnej fazie gry. A więc obecnie dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie. Sprawdza się dobrze, nigdy nie narzekałem. Polecam gorąco.

#5 Standardowe Runy

6z9v.png

zci4.png

AD kwinty jeżeli macie zamiar zrobić przewagę w early, i mieć większy DMG. Lifesteal żeby lepiej radzić sobie samemu w jungli. Jak coś tu i tu GLYPHY PER LEVEL polecam.

#6 Kolejność ulepszania spelli

v0hXcsv.png

Przeważnie tak rozdaje spelle. Solidna tarcza chroni samego siebie, i swoją drużyne.

#7 Najważniejsze: Build

1055.png1055.png1001.png2049.png

3117.png2045.png3097.png3105.png

3190.png3074.png3143.png3035.png

1055.png1055.png1001.png2049.png

3117.png2045.png3207.png3068.png

3190.png3074.png3143.png3035.png

Kolejność zakupu od lewej do prawej.

#8 Co mamy robić

Przeważnie startuję na redzie bez smite. Potem przechodzę na golemy żeby smitować większego. Jestem w jungli do 475 golda, żeby się wrócić i zakupić 2 dorana. Blue możemy zrobić przed, ale przeważnie robie po doranie. Ach, nie startujemy z maczetą/5 potami! Pamiętajcie! Gdy już macie dwa dorany, warto zakupić buty żeby być szybszym od przeciwników.

Teraz panuje popularne motto: ONE BUFF, OTHER BUFF, GANK TOP. Tak to powinno wyglądać w early, próbujecie counterjunglować enemy junglera i szybko wybić się na lvl'ach żeby mieć przewagę nad enemy junglerem. To tyle, potem wszystko zależy od was, czy się dobrze spiszecie jako Lee Sin.

#9 Kogo powinniśmy omijać

nocturne.png- Dopóki Nocturne ma swojego shielda, które blokuje nasze Q, i Fear, który uniemożliwia nam walkę z nim 1v1 to ciężko go pokonać. On również posiada szybką jungle, więc nie warto go spotkać.

udyr.png - Jeden z lepszych championów 1v1, jego early damage jest bardzo duży, jeżeli zobaczymy go w jungli bez warda na ucieczkę, prawdopodobnie zginiemy, lub spalimy flasha, a on za nami i nas zabije.

shyvana.png - Mocny 1v1, który na pewno nas dogoni i za pomocą E kompletnie redukuje nam armor. Znacznie szybsza jungla od nas i damage.

xin-zhao.png - Xin to obecnie bardzo silny jungler, i nie damy sobie z nim rady na 1v1 na early, zresztą w lacie też ma wysoki DMG, tanky, AS.

elise.png - Nie invadujcie jej, nie gońcie, nie próbujcie się z nią bić. Stun z combem / pająkiem i cięzko będzie nam uciec od niej. Silna na 3lv.

khazix.png - Duży przelicznik na Q, i doskok z E. Nie counterjunglujcie go, sam ma szybki clear i większy DMG.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

obecnie chyba najlepszy poradnik w tym dziale

możesz dodać najlepsze możliwości pickowania lee (np jeśli w enmy jest ktoś bez dasha czy coś)

build spoko, nawet nie wiedziałem że lepiej zaczynać z doranem xD

dzięki, napewno się przyda

Pomogłem? Daj like a odwdzięczę się (jeśli nie dam do 24h możesz pisać PW)

r4bv.png

Opublikowano

tip do iron will to też, że ten spellvamp działa na smite,

jak bijecie drake/barona to Q + Q + SMITE albo Q+SMITE+Q jest praktycznie unstealable wiec jezeli stracicie gdy wraz ze smitem na 18 lvlu mozecie zadac z 1600 dmg to jesteście słabi.

ile masz hp jak skończysz już red buffa?

bez runek na life steal to nie sądze, że dużo

<>

Opublikowano

tip do iron will to też, że ten spellvamp działa na smite,

jak bijecie drake/barona to Q + Q + SMITE albo Q+SMITE+Q jest praktycznie unstealable wiec jezeli stracicie gdy wraz ze smitem na 18 lvlu mozecie zadac z 1600 dmg to jesteście słabi.

ile masz hp jak skończysz już red buffa?

bez runek na life steal to nie sądze, że dużo

6/8 całego HP. Zawsze oczekuje konkretnego leasha, jest okej.

Opublikowano

Zawsze chciałem zacząć grać w league of legends, dzięki temu poradnikowi teraz wiem jak to robić! Wielkie dzięki :-)

/ Tak na poważnie, poradnik przejrzysty, czytelny i rzeczowy.

Pozdr, Seldek

Opublikowano

Haha epicki poradnik ;)

Ciekawe czy w bronzie zadziała?xD

Dozbieram hajs (oj tam aatrox poczeka) i kupię Lee sin'a.

Poradnik też przekaże znajomemu. ;)

Ogólnie to Poradnik jest przejrzysty, estetyczny i nie razi w oczy milionami kolorków ;)

:D

GJ!

Opublikowano

No nareszcie przejrzysty poradnik o Lee Sinie. Jak możesz to zrób podobny o np Kha'Zixu, którego zamierzam kupić, a nie wiem czy nadal ma kopa w aktualnej mecie. Zawsze trafiam na takich Kha'zixów co spadają na combo Zeda ;X

Opublikowano

Build spoko, ale czy nie lepsze E będzie na start w dżungli dla aoe dmg ? Q niby nam zrobi jako mini smite to dobicia dużego golema ale zwykle i tak dostajemy leasha od sojuszników więc to nie jest problemem żadnym, ale tutorial całkiem spoko, jeden z lepszych na forum, co do runek to do dżungli chyba lepszym wyborem będą mres per lvl przecież ? na co nam flat mres w dżungli ?

Opublikowano

Zawsze startuje z Q i nie ma większego problemu. Szybciej się reda zrobi, a co do Mres per Lv, zależy od teamcompu enemy.

Opublikowano

Zawsze startuje z Q i nie ma większego problemu. Szybciej się reda zrobi, a co do Mres per Lv, zależy od teamcompu enemy.

a co myslisz o innym starcie bo niektórzy startują o tak(w tym też prosi):

doran + 3 ls quinty + E>W>Q w dzungli, mamy ogromny sustain i wychodzimy na full hp z dzungli ;p

Opublikowano

W tym przypadku koncentruję się jak na największym dmg w early gamie, żeby wygrać early gankami, bo na prawdę mamy duży dmg. Do wyboru quinty to LS lub Full AD.

##Dodane runy, oraz summonere.

Opublikowano

Na 48 gier lee, 60,5% mam wygranych.

Osobiście teraz rzadko go pickuję, ale spróbuję - runy są perfect, nie ma problemów, zagram nim kilka rankedów i wieczorem dam znać jak mi poszło.

TuT świetny, może bez bola.

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Bardzo dobry TuT. Łatwa jungla, dobre ganki, ale oczywiście Zed nafeedował Xina 3/0 i poszedł AFK, dlatego gra przegrana. Ale zagram nim jeszcze trochę i kto wie, może nim wejdę do golda :D

Opublikowano

Co u niego zaczynamy ? Z doranem czy maczetą? Bo sam nie wiem ;/

To jest mój build, którym gram od dawna, zalecam dorana.

Opublikowano

Vanosh, czyli kupuje dorana na start idę na reda i prosze o smitelessa, potem robie golemy z smitem i robie wiedzmy wilki, cofka po 2 dorana, blue i dopiero ganki ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...