Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z Biosem ? Windowsem ?

BlackSkilll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Zasilacz: Chieftec 500w Gpa-500s8

Mobo:http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-ma770t-ud3p_10.html

Procek: Phenom II x4 955be

Karta: Gigabyte hd7850 2gb

ram: 2gb elixir i 2gb samsunga

Kompa złożyłem we wtorek jeszcze na starej karcie graficznej (7600gt) i wszystko chodziło bez problemu.

Uruchomiłem go na starym systemie i było ok.

Po reinstalacji windy i włożeniu nowej karty (hd 7850) zaczeły się schody.

Zainstalowałem windowsa , sterowniki. Niby wszystko ok ale jak włączam jakąś gierke wywala mi pełno błędów związanych z pamięcią i zamyka rożne aplikacje, craschuje.

Wczoraj wieczorem odpalam payday 2 chwile pogram i wywala błędy. Musiałem resetnąć kompa.

Po zresetowaniu nie chciał wstać i zawieszał się na veryfing dmi pool data. Procek był podkręcony więc myślałem że to przez to to zresetowałem cmos ale dalej nie wstawał.

Za którymś przeszedł dalej ale okazało się że windows padł.

Wziąłem pendrive z systemem . Na pierwszym ekranie biosa ( tymi z opcjami ) wszystko ok na tym drugim wyskakiwały tak jakby artefakty ale w postaci przeróżnych literek,znaczków porozrzucanych po ekranie.

Za którymś razem zasrtartował i ruszył z pendrive'a , ale nie dało się zainstalować windy (żadne okienko się nie pojawiało)

W końcu dałem sobie spój i zostawiłem kompa do jutra.

Dzisiaj odpalam kompa wszystko ok się włącza. Windows wstał niby działa.

Nawet nagle znalazł się brakujący plik systemowy którego wczoraj nie było.

Płytka, procek , ramy ,zasilacz używka. Od goscia z allegro. Mogę zwrócić do tygodnia.

Karta graficzna nówka z techplanet przyszła mi wczoraj :/

Help mE :)

@ edit

A i karty graf nie podkręcałem.

Bios najnowszy ze strony giagbyte.

A znaczki to takie coś :

zdjcie027w.jpg

Opublikowano

Spróbuj drugi raz flashować BIOS płyty głównej, do tego zmień bateryjkę CMOS, może to coś da. Zainstaluj po tym windowsa od nowa i sprawdź jak wygląda sytuacja, coś musiało się wcześniej namieszać

Ewentualnie jak działa to zostaw dopóki się nie zepsuje

Opublikowano

Teraz działa ale procek nie jest podkręcony. Kręciłem go monoznikiem na 18.5 i 207 szyną napięcie 1.425v. Zaraz proca podkręce.

Może ramy się sypały ? Bo ich mnożnika nie przestawiałem.

Karta graf ma napięcie (według: CPUID hw monitor)

0.825v w spoczynku

1.138v w stesie

Opublikowano

Na fsb 250 powinno wstać ? Bo jak obniżę mnożnik pamięci to zwolnią strasznie więc musiałbym dać szynę 250. A od mnożnika 19 cool'n quiet nie działa.

@

A i procka tylko mnoznikiem podkręciłem na 3.7ghz i normalnie działa wszystko.

Opublikowano

Zawsze możesz zrezygnować z CnQ, i tak trochę mało daje bo przy chrome + gg proc działa praktycznie cały czas na maksymalnych taktach ( mój 955 BE przy prostych czynnościach ma 2400/3200mhz na stocku)

Powinno wstać

Opublikowano

Możliwe że mobo zaniża napięcia w full stresie (u mnie jest taka sytuacja) Przy ustawieniu 1.55V faktycznie procek ma około 1.45v

Napięcie CPU NB czy innych "podzespołów" płyty głównej nie ma jako takiego wpływu na OC procesora mnożnikiem. Możesz je podnieść o 0.1V, tak samo napięcie HT i inne takie, nic im nie będzie i będziesz miał jakiś tam margines. I pamiętaj o mnożnikach, oprócz RAM i NB jest jeszcze HT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...