Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Wybór języka programowania

Krispi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów.

Zaczynam przygodę z programowaniem i mam pewien dylemat od czego tu by zacząć:

C++, Java czy Python. Tylko te języki wchodzą w grę.

Chodzi mi o pisanie prostych programów pod systemy i tworzenie jakiś

niewielkich gier 2D lub 3D.

Co się lepiej sprawdzi?Który język ma lepszą przyszłość?

Liczę na dogłębne odpowiedzi.

Dziękuję!
Opublikowano

pytajac ktory jezyk ma wieksza przyszłosc zapewne zakładasz że nauczysz sie tylko jednego, odpowiem Ci od razu że programista znający tylko jeden jezyk nie ma przyszłości, co do jezykow.... uzyj google poczytaj o każdym z nich i zdecyduj sam. Przy okazji poćwiczysz najważniejsza umiejetnosc programisty, używanie google.

Opublikowano

Moim zdaniem do C++ możesz się zniechęcić,a Java (Wydaje mi się) przyjdzie Ci łatwo. Im będziesz robił więcej aplikacji w niej (Jak i w innych językach zresztą) będzie nabierał doświadczenia. Java jak dla mnie jest bardzo przyjemna i myślę, że generalnie będzie to dobry język na początek.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

no według mnie Java ponieważ ma prostą składnie co wiąże się z przyjemnym pisaniem. A tak z mojej opinii C++ jest językiem o trudnej składni i sam się za niego zabierałem ale jakoś mi się lepiej uczyło na początek Javy.

Opublikowano

zastanów się kim są ludzie którzy Ci tutaj odpowiadają ? Czy sądzisz że są kompetentni ? weź życie we własne ręce i poszukaj informacji na własne ręce, a nie polegaj na gimbusach którzy myślą że coś wiedzą.

Opublikowano

zastanów się kim są ludzie którzy Ci tutaj odpowiadają ? Czy sądzisz że są kompetentni ? weź życie we własne ręce i poszukaj informacji na własne ręce, a nie polegaj na gimbusach którzy myślą że coś wiedzą.

Nie można jednoznacznie stwierdzić, że odpowiadający ludzie to gimbusy - nie wiadomo czy chodzą do gimnazjum, czy nie.

Co do tematu - zacznij od tworzenia najprostszych programów, bo potem możesz zniechęcić się powolnym procesem uczenia się. Początkujący zawsze mogą skorzystać z prostych kreatorów gier i programów - takich jak Construct czy MMF, można osiągnąć dobre efekty w krótkim czasie.

1377774857-U369478.png

Opublikowano

Dobrze.

Dziękuję wszystkim za opinie, ale teraz tak:

wiem że C++ na początek nie wybiorę.

Tak więc Java czy Python. Chodzi mi o to żebym nie marnował czasu, (ale nie chodzi mi o to że nauka jakiegoś z tych języków jest

stratą czasu). Po prostu chcę widzieć efekty mojej nauki i tyle.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Efekty Twojej nauki zaleza od Ciebie a nie od jezyka. Ja bym wybral jave ale jak nauczysz sie jednego jezyka to inne nie beda sprawialy Ci problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...