Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak grać nidalee na midzie

bazzowy97

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na obecną metę , nie jest za dobrą postacią , aczkolwiek da się ją ugrać .

Ludzie teraz wolą grać postaciami mobilnymi oraz tymi co da się nimi wycarrować .

Nidalee bazuje na early , w late ma tylko DMG z Q , może trochę z ulta .

Do tego ma heal'a , 7 skilli i jest z deka manożerna .

Opublikowano

Znow braz sie wypowiada.

Nie pasuje do mety? Pojebany poke nie pasuje do mety? Heal nie pasuje, puapki nie pasują? Escape przez sciany, cougar bez mana costow tez?

Haha bazuje na early. Ja pierdole.

lvlate_eune_10_6_nozg.png

Opublikowano

Ludzie teraz wolą grać postaciami mobilnymi oraz tymi co da się nimi wycarrować .

Kidmod opowiada takie głupoty ok

Jak grać ?

Do ~ 7 lvla farmić, ewentualnie harrasować, lecz najlepiej nie dać się zabić

Potem najlepiej trochę pobiegać po liniach co umożliwia nasza mobilność i dalej farmić

A potem poke, poke i poke - z rabadonem i voidem zabierać po pół hp enemy carry na hita

WhatShouldIDo.png

Opublikowano

Od nidalee tylko tf i kassadin są bardziej mobilni-.- Super ,że kid modzi mają wiedzę o grze.

Nidalee to łatwa postać polegająca na spamie z dzidy i gdy przeciwnik zejdzie do połowy hp to w kotka W+E+Q+R+Q i death. Niszczy poke przed tf'em

Opublikowano

Tak jak wszyscy powyżej piszą (oprócz oczywiśćie pana Kid Moda) nida jest dość dobra ma te swoje walory czym sa m.in chory dmg z dzidy op heal ławe stakowanie łezki, mobilna dzięki susom.

Ale więkość osób nie lubi jej mieć w druzynie bo może jak na początek jest dobra to póżniej w tf jest po prostu słaba w porównaniu do tego jak inni midzerzy tam wypadają.

Opublikowano

1. Nie first pickuj mida, wezmą Talona, Kassadina, Kha'Zixa i tyle cię było ^_^

2. Dosyć trudna postać ze względu na jej skillshot z Q

3. Musisz dobrze rozkładać pułapki = mniej ganków

4. Graj nią pod AP Oczywiście

5. Ogarniając przeskakiwanie przez ściany możesz łatwo uciekać od ganków poprzez krzaki z lewej i prawej strony na midzie ^_^

6. Stawiaj pułapki na blue przeciwnika i kradnij go z Q.

84332414_800_s.jpg?add=1341597285
Opublikowano

No to wypowiem się, jako ktoś kto tą postać mainuje. K. Większej głupoty niż to, że bazuje na early nie widziałem. W early ok, działa - ale w late wyłącza adc jednym Q, co czasem wygrywa teamfight zanim się zacznie, albo jest jedną z niewielu postaci, które mogą wybić enemy team 1v5 kite'ując ich przez mape. Mało mobilna? Serio, wcale nie ma W. Praktycznie niemożliwe jest tym zebrać pulla od blitza czy thresha, bez hard cc w enemy teamie nie do padnięcia. Heal za 1/3 - 1/2 hp w late, Q z nieziemskim dmg. Na linii? Radzi sobie perfekcyjnie, poprostu farmisz (najważniejsza na nidzie jest farma) czasem jak masz okazje rzucając dzidą w przeciwnika, insta pół hp. Jeśli dopisze Ci szczęście i nie zasłonią Ci miniony jak będzie uciekał na low hp, to można go zabić i to już nawet na FB, bo czasem i tak się zdarza. Farma od 6 przekozacka - W > E z kotka. Robisz 300 farmy i enjoyujesz free kille na wszystkim z dzidy, wystarczy tym mieć trochę ap. Polecam składać (w tej kolejności) Seraph's embrace (najlepiej kupić łezkę przy pierwszym recallu, a serapha skończyć jak się nastackuje, żeby nie bawić się z archangelem), sorce, rabadon, rylai (slowy z dzidy są OP), liandry (każdy wie, że rylai+liandry jest op), void. Masz z tym dość ładny mpen i cholerny dmg. Defowe itemy można olać, bo masz wielką mobilność, a jak mi ktoś powie, że lepiej mieć Lich bane, to zabiję. LB jest na nidę graną pod kotka, jeśli kotka używasz do zburstowania adc na 1/3 hp po dzidzie, albo do kite'owania, to nie opłaca się na dłuższą metę. Lepiej zrobić shittons of ap with shittons of mpen. Nida na snipe z tym buildem co podałem rozpieprza.

Co do gry, to maxujesz Q oczywiście, E w drugiej kolejności. Pułapek nigdy do końca nie zrozumiem, używam je bardziej jako instawardy do checkowania krzaków przed sobą, zamiast do jakiegoś sensownego zastosowania. Na midzie raczej nie szkoda kupić warda/dwóch, bo to pięć minionów, a daje lepszą wizję - co ważniejsze na stałe, nie na kilka sekund (mowa o krzakach). Aczkolwiek warto tą pułapkę mieć, z 1 lvlem i k.

Startowo dobrze sobie wziąć faerie charma, potki, ew. jakiś ward. Recall na około 1k golda (trochę więcej) - tear, butki, dwa wardziki. Drugi recall najlepiej jak masz 1750 golda, dla kolejnych dwóch wardzików i large rod. Jeśli recalujesz na około 1k to możesz kupić blasting wanda lub sorce, zależy od tego czy twój przeciwnik ma jakiś mresik. Od tego też zależy składanie w pierwszej kolejności rabadona lub sorców. Potem to już wszystko zależy od ilości golda / tego co jest bardziej potrzebne, ale generalnie jak najszybciej mieć seraph's embrace, rabadona i sorce. Core things. Reszta kiedy masz czas i ochotę wracać.

No i pamiętaj o gankach, najlepiej u kogoś na skype. Wpadasz, dzida z krzaczka, kotek, ew. dobijasz pod turretem z dzidy jak ucieka. Insta kills.

Na linii nida rzadko kiedy potrzebuje pomocy junglera, dlatego można np. polecić mu gankowanie więcej topa / bota, jeśli któreś sobie nie radzi - Ty dasz radę, bo farmisz dość bezpiecznie, masz wardy i mechanikę ucieczki.

LoL Platinum noob | osu! #39k | http://youtube.com/user/DelterYT

Opublikowano

Zgadzam sie z tym co napisales oprocz jednej rzeczy.
wedlug mnie LB jest dla nidki tez bardzo wazny. Nie na start ale na late game. Sa sytuacje gdzie przeciwnik w late nie daje juz pokowac sie tak, po prostu wchodzi na pelnej w nasz team by tylko przerwac kite/poke. Jezeli ma na to wystarczajaco dobry setup nasza nida ma malo dmg w TF jezeli nie moze w kotku wskoczyc w fighta. Tu wlasnie pomaga LB zadajac OGROM dmgu w late (bo masz tylko dzidke). Q, autoatak, E (kogos) autoatak.
Na wescie miedzy innymi nidalka/lux przebijalem sie do diamond takze rowniez jakies pojecie mam i mysle, ze LB to wlasnie must be na late ;)

Opublikowano

Tu masz, chociaż w>e>q też działa dość ok nawet bez LB. Dobra, Może powiem tak - rzadko kiedy mam late game, bo zazwyczaj 20 - 30 minuta jest koniec, czy to wygrane czy przegrane, więc mało jest sytuacji, kiedy już faktycznie przeciwnik wbija się w 1v5 i musisz mieć chory burst. Ale po przemyśleniu to się przydaje. Tylko w tej sytuacji z czego rezygnować? Przykładowo rylai nie jest już taki fajny bez liandry (plus tracisz mpen), liandry bez rylaiki to chyba też mało warta rzecz, rabadon to podstawa pod apc, seraph's op - shield, mana (bez blue bardzo ważne), czy dużo ap. Butów też nie wywalę, a void się przyda. Moja pokręcona logika, ale tak już jest. ^^ Tak jak pisałem, ja gram bardziej na snipe, ale w TF LB jest ważne, prawda. Na samo Q poke jest mało przydatne, jakby nie patrzeć. Co składałeś w tym diamencie? Może nauczę się czegoś sensownego :3

LoL Platinum noob | osu! #39k | http://youtube.com/user/DelterYT

Opublikowano

osobiscie robie

Seraph's Embrace lub Athene's Unholy Grail (zaleznie od tego ile ap/burst ap ma przeciwny team), buty, rabadon, Void Staff, LB, zhonya ( czasem zhonya z LB na odwort - zalezy jak bardzo przeciwnik wchodzi w moj team)

Wyzej wkleilem link do gry z wczoraj nidka ale jakis madry mod stwierdzil ze to spam i reklamuje swoj stream ^^

Opublikowano

Idz ty sobie pograj dariusem bo nidalee za trudna. Bazuje na early? omg odpowiedziedz woodena V. Nidalee jest dobra gry się ogarnia celowanie z Q itp. Darmowe skille na ulti, czyli mozemy spokojnie uciekac na postaci pumy. Skoki przez sciane są op. Na TF healmy ADC i dostaje speed attack. Pulapki zawsze sie przydaja zeby postawic kolo barona dragona itp. Zajebiscie mozna poke'owac, a ty mowisz ze na early bazuje i brak dmg...

qpos1x.png
Sygnatura wykonana przeze mnie.

Opublikowano

o boze niech temu idiocie ktos sciagnie tego kidmoda

nida to miazga mid/late game, ogromny poke, ogromna mobilnosc

jak dla mnie bardzo dobry pick

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

No to wypowiem się, jako ktoś kto tą postać mainuje. K. Większej głupoty niż to, że bazuje na early nie widziałem. W early ok, działa - ale w late wyłącza adc jednym Q, co czasem wygrywa teamfight zanim się zacznie, albo jest jedną z niewielu postaci, które mogą wybić enemy team 1v5 kite'ując ich przez mape. Mało mobilna? Serio, wcale nie ma W. Praktycznie niemożliwe jest tym zebrać pulla od blitza czy thresha, bez hard cc w enemy teamie nie do padnięcia. Heal za 1/3 - 1/2 hp w late, Q z nieziemskim dmg. Na linii? Radzi sobie perfekcyjnie, poprostu farmisz (najważniejsza na nidzie jest farma) czasem jak masz okazje rzucając dzidą w przeciwnika, insta pół hp. Jeśli dopisze Ci szczęście i nie zasłonią Ci miniony jak będzie uciekał na low hp, to można go zabić i to już nawet na FB, bo czasem i tak się zdarza. Farma od 6 przekozacka - W > E z kotka. Robisz 300 farmy i enjoyujesz free kille na wszystkim z dzidy, wystarczy tym mieć trochę ap. Polecam składać (w tej kolejności) Seraph's embrace (najlepiej kupić łezkę przy pierwszym recallu, a serapha skończyć jak się nastackuje, żeby nie bawić się z archangelem), sorce, rabadon, rylai (slowy z dzidy są OP), liandry (każdy wie, że rylai+liandry jest op), void. Masz z tym dość ładny mpen i cholerny dmg. Defowe itemy można olać, bo masz wielką mobilność, a jak mi ktoś powie, że lepiej mieć Lich bane, to zabiję. LB jest na nidę graną pod kotka, jeśli kotka używasz do zburstowania adc na 1/3 hp po dzidzie, albo do kite'owania, to nie opłaca się na dłuższą metę. Lepiej zrobić shittons of ap with shittons of mpen. Nida na snipe z tym buildem co podałem rozpieprza.

Co do gry, to maxujesz Q oczywiście, E w drugiej kolejności. Pułapek nigdy do końca nie zrozumiem, używam je bardziej jako instawardy do checkowania krzaków przed sobą, zamiast do jakiegoś sensownego zastosowania. Na midzie raczej nie szkoda kupić warda/dwóch, bo to pięć minionów, a daje lepszą wizję - co ważniejsze na stałe, nie na kilka sekund (mowa o krzakach). Aczkolwiek warto tą pułapkę mieć, z 1 lvlem i k.

Startowo dobrze sobie wziąć faerie charma, potki, ew. jakiś ward. Recall na około 1k golda (trochę więcej) - tear, butki, dwa wardziki. Drugi recall najlepiej jak masz 1750 golda, dla kolejnych dwóch wardzików i large rod. Jeśli recalujesz na około 1k to możesz kupić blasting wanda lub sorce, zależy od tego czy twój przeciwnik ma jakiś mresik. Od tego też zależy składanie w pierwszej kolejności rabadona lub sorców. Potem to już wszystko zależy od ilości golda / tego co jest bardziej potrzebne, ale generalnie jak najszybciej mieć seraph's embrace, rabadona i sorce. Core things. Reszta kiedy masz czas i ochotę wracać.

No i pamiętaj o gankach, najlepiej u kogoś na skype. Wpadasz, dzida z krzaczka, kotek, ew. dobijasz pod turretem z dzidy jak ucieka. Insta kills.

Na linii nida rzadko kiedy potrzebuje pomocy junglera, dlatego można np. polecić mu gankowanie więcej topa / bota, jeśli któreś sobie nie radzi - Ty dasz radę, bo farmisz dość bezpiecznie, masz wardy i mechanikę ucieczki.

tak ja zmainowales ze masz wiecej przegranych niz wygranych nidale . Rylai i liandry typowy silver 5 brąz

http://www.lolking.net/summoner/eune/35541366#history/640361701

. nie wypowiadaj sie i radze nie graj nidale bo nawet nie wiesz jak sie nia buduje. Jeszcze jak build bez void sutffa a void stuff na 99% apc na midzie sie sklada do late , a nidale to late game champion bez void stuffa ma 0 poke ... Nie wypowiadaj sie jak nie potrafisz.

PS. Lepiej nie robcie wlasnych buildow bo prawdziwy dobry gracz i tak ma wyjebane na wasze drewniane buildy .. nie lepiej wejsc na probuilds.net i zobaczyc jak prawdziwy LCS player gra i buduje dana postac?

Opublikowano

Nida jest dobra postacia nawet na mida ale warunkiem jest odpowiednio dobrany team poniewaz bazuje glownie na "q" no i na skilach pumy.

Jednak jesli nie bedziesz dobrze rzucac dzida no to mid jest przegrany. A bardzo ciezko sie to robi poniewaz zazwyczaj ludzie stoja za minionkami :)

u1lc.png
Opublikowano

Nie graj Nidalee, jeden z najbardziej gównianych champów. Polega głównie na dzidach, a te można ŁATWIUSIEŃKO ominąć. Ilekroć gram vs Nidalee, zawsze ją rozwalam, a w całym laning phase łapię (jak jej dobrze pójdzie) z dwie dzidy.

Opublikowano

tak ja zmainowales ze masz wiecej przegranych niz wygranych nidale . Rylai i liandry typowy silver 5 brąz

http://www.lolking.net/summoner/eune/35541366#history/640361701

. nie wypowiadaj sie i radze nie graj nidale bo nawet nie wiesz jak sie nia buduje. Jeszcze jak build bez void sutffa a void stuff na 99% apc na midzie sie sklada do late , a nidale to late game champion bez void stuffa ma 0 poke ... Nie wypowiadaj sie jak nie potrafisz.

PS. Lepiej nie robcie wlasnych buildow bo prawdziwy dobry gracz i tak ma wyjebane na wasze drewniane buildy .. nie lepiej wejsc na probuilds.net i zobaczyc jak prawdziwy LCS player gra i buduje dana postac?

Te "pro elo" gejmerzy to kupują dla akali jako pierwszy item rylai.. nie pierdolić mi tutaj o sytuacyjnym.. HEXTECH to jest core, a często oni tego nie składają, a jak składaja to tylko 12 spell vamp i go nie kończą..

Opublikowano

Dobra juz zagrałem sobie 1 meczyk nidalee trochę ciężko z farmą ale nadrobiłem killami.Bo u mnie na silverze to nidalee robi miazge z każdego : )

95/100 OSTRZEŻEŃ

MEDIA KŁAMIĄ

Opublikowano

up. No i co ci z tych kili ? zabijesz solo tanka/adc/ enemy mida bez pomocy/uciekania i spamowania z Q ? raczej nie, wystarczy coś co ma stuna/skok i cie nie ma.

Opublikowano

up. No i co ci z tych kili ? zabijesz solo tanka/adc/ enemy mida bez pomocy/uciekania i spamowania z Q ? raczej nie, wystarczy coś co ma stuna/skok i cie nie ma.

gra nida polega na pokeu do 1/4 hp co nie jest trudne taki adc w late to nawet 1 dzida... no fajnie najlepsze jest to jak goni mnie udyr ja skok co 2s i moze mnie pocalowac w dupeczke ciezko dogonic nide a jesli umie skakac przez sciany to juz wgl , uwielbiam to jak dzida zabiera po 1,5k hp , to jest to tf po pol hp enemy to wygrany tf ale co ja tam wiem nida to gowno :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...