Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[C++] [Problem] Gra 2D singleplayer. Pare problemów.

Sodema

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zamarzyło mi się pisać ,własną gre singeplayer w C++.

Mam pare problemów,nigdy jeszcze nie robiłem żadnej gry singleplayer.

1. Biblioteka graficzna - Tworzyć to na windows api czy może na SFML ?.

2. Jak mogę "schować" teksty NPC przed podglądnięciem przez użytkownika ? W czym to mogę zapisać?

To chyba tyle...

Dzięki za odpowiedzi ;)

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Windows API? Broń Boże!

SFML chyba jest dobrym wyborem, kursy tej biblioteki oraz jak za pomocą tej biblioteki tworzyć gry są na stronie cpp0x.pl pod zakładką kursy.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Dobra dobra :D

Zielony nie jestem,umiem sobie tutów / poradnikow / dokumentacji poszukać.

A co do 2 pytania... pomoże ktoś ?:D

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

powodzenia zycze z szyfrowaniem dialogow NPC

przeciez wystarczy zapisac te dialogi w jakims dll czy nawet w exeku, bez RE nie dowiesz sie co tam jest

Notepad++ i fajnie pokaże dialogi w sekcji .data :) Tak więc RE nie potrzebne.

@edit, zresztą w C++ podczas exportowania, podaje typ zwracany przez funkcje i argumenty więc, musiał by użyć extern "C", ale to i tak przy podstawach RE się wyciągnie.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co do pierwszego pytania to polecam "api" ponieważ zwiększy się wydajność klienta gro po złożeniu w całość.

Odpowiedź na drugie pytanie jest banalnie prosta. W internecie masz program do gier tworzonych przez biblioteki C++. Jest on płatny 30zł/mc lecz bardzo pomoże Ci uzyskac poządane efekty ;)

Opublikowano

Jaki jest cel ukrywania dialogów? Nie znam produkcji która by tak robiła.

Chcesz ukryć? Zrób plik xxx.data i zapisuj tam wszystko w formie gzip(json(tablicaDialogi));

Potrzebujesz storage a'la SQL?

sqlite-crypt

http://sqlite-crypt.com/

//dla pierwszego daj jakieś przesunięcie czy coś, bo jak masz zamiar to publikować na forum, to już wszyscy znają twoją technikę.

Weteran
Opublikowano

Co do pierwszego pytania to polecam "api" ponieważ zwiększy się wydajność klienta gro po złożeniu w całość.

Odpowiedź na drugie pytanie jest banalnie prosta. W internecie masz program do gier tworzonych przez biblioteki C++. Jest on płatny 30zł/mc lecz bardzo pomoże Ci uzyskac poządane efekty ;)

Nie pisz o czymś, o czym nie masz bladego pojęcia. WinApi(GDI) nie nadaję się do renderowania obrazu w grach, gdyż nie korzysta z dzisiejszych dobrodziejstw GPU, przez co jest mało wydajny.

O jaki program chodzi, bo nie rozumiem? I jak ten program za 30 zł miesięcznie ma mu pomóc ukryć teksty NPC?

Opublikowano

Nie pisz o czymś, o czym nie masz bladego pojęcia. WinApi(GDI) nie nadaję się do renderowania obrazu w grach, gdyż nie korzysta z dzisiejszych dobrodziejstw GPU, przez co jest mało wydajny.

O jaki program chodzi, bo nie rozumiem? I jak ten program za 30 zł miesięcznie ma mu pomóc ukryć teksty NPC?

Przecież to troll

Weteran
Opublikowano

2.prosta funkcja haszująca

Haszowanie danych z tekstem w celu ich ukrycia jest bezsensu. Chyba że chodziło ci o to, żeby zapobiec ich edycji, lecz autor pytał się trochę o coś innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...