Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inny] Kalkulator v2 by Stalker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Nie wiem czy w dobrym dziale piszę (jeśli tak, proszę o przeniesienie) , ale z pomocą tutoriala napisałem pierwszą aplikację - kalkulator.

Kod pochodzi z tutoriala, lecz dodałem coś od siebie, przypuszczając, że robię dobrze. Sam próbowałem zrobić funkcje wyczyść, a kiedyś slyszałem, że robi się to komendą TextBox(numer).Text = "" .

Poza tym dodałem tło, ikonkę. Napisałem v2, bo jest to 2, lepsza wersja tego programu. Poza tym dodalem menu Plik->Wyjście poprzez Menu Strip komendą Me.Close(). Jestem początkujący. Mam problem z jedną rzeczą - jak dodać procentowanie? Bardzo chciałbym tę funkcję w moim kalkulatorze. Z góry dziękuję, Stalker.

post-1015679-0-30496900-1379427266.png

post-1015679-0-30496900-1379427266.png

Opublikowano

Jeżeli chodzi ci o działanie ze znakiem % np. 3%2 to zwie się ono modulo. Wystarczy że dodasz radiobox z opcja modulo i dodasz funkcję zwracającą wynik. np.

...
TextBox(numerPolaWynik).Text = TextBox(numerPolaL1).Text % TextBox(numerPolaL2).Text
...
W Delphi % występuje pod postacią słowa "mod"

a w VisualBasicu "Mod"

P.S. Nie ma sensu dodawać takich projektów na forum, ponieważ nie dostaniesz za nie pochwały, a tylko zaśmiecasz forum.

Jeżeli masz z czymś problem, to po prostu to opisz bez zbędnych dodatków.

Opublikowano

hmm... nie chciałem dostać za to pochwały, lecz chciałem po prostu opisać aplikację. Tzn, że mam zrobić radiobutton i co potem? bo za bardzo się nie znam i dzisiaj zacząłem przygodę z programowaniem...

Opublikowano

Jaki to jest dokładnie język/ Delphi? C++ w C++ Builderze? VB.NET?

Zrób to tak samo jak zrobiłeś w dodawaniu itp. tylko zamiast + wstaw "Mod" lub "mod". opisałem to wyżej

Opublikowano

Zrobiłem tak, lecz wyskakuje mi błąd. Jest to język Visual Basic 2010, spróbuje zrobić to jeszcze raz.

W kalkulatorze gdy dam np. 5 % ze 100 nie procentuje...

i znowu pomyłka, pozatym jak dam np. 10% z 200 wychodzi mi ... 10...

Zrobiłem to w taki sposób:

jeden = TextBox3.Text
dwa = TextBox2.Text
If RadioButton5.Checked = True Then
TextBox4.Text = jeden Mod dwa
Po sprawdzeniu wyniku 10% z 200 wychodzi 10
Opublikowano

Fajne i przydatne ;)

Żeby być mną, musisz być mną, ale być mną, to tak jakby być sobą i nie być mną. HAHAHAHAHAHA

90% Ludzi czyta posty z ręką na myszce.Nie, nie zdejmuj, już za późno.BUAHUAHUA c:

JESTĘ SOBIĘ, UŚWIADOM TO BOGIĘ BOGIĘ ^^

Weteran
Opublikowano

Mod to reszta z dzielenia, a nie procenty. Procent to po prostu liczb rzeczywista wymnożone przez 100 przedstawione w postaci ułamku dziesiętnego, jak pewnie wiesz ze szkoły.

Opublikowano

Wybacz, ale nie wiedziałem, o co dokładnie ci chodzi. Procentowanie kojarzyłem ze znakiem % czyli w C++ modulo(reszta z dzielenia). Wiele osób w moim otoczeniu tak to na początku nazywało.

Zależy jak byś to chciał obliczać:

Jeżeli chcesz obliczyć, jakim procentem 2 liczby jest pierwsza to mogło by to wyglądać tak:

...
jeden = TextBox3.Text
        dwa = TextBox2.Text
        If RadioButton5.Checked = True Then
            TextBox4.Text = jeden / dwa * 100
...
W TextBox'ie 4 znajdziesz wtedy jakim procentem 2 liczby jest pierwsza.

EDIT:

Osobiście nie polecam VicualBasic'a. wg. mnie na początek najlepszy jest Python najlepiej najnowszy 3.x.x Jest on bardzo prosty i uczy ładnego formatowania kodu.

Poczytaj tutaj:

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238
Jeżeli wybierzesz Python'a to poradnik znajdziesz tu:
http://www.python.rk.edu.pl/w/p/podstawy/
Niestety jest tu poradnik tylko do wersji 2.x.x ale zawsze coś.
Opublikowano

Kiedy wpisałem tak jak kolega wyżej, wychodzi mi , że 10 z 200 to 5... Co znowu robię nie tak?

Cały czas, co bym nie wpisał wychodzą błędne wyniki...

Opublikowano

wychodzi ci, że 10 to 5% z 200. Czyli wychodzi dobrze. Program nei wstawi znaku % tylko to ty musisz to zrobić. np tak.

...

TextBox4.Text = jeden / dwa * 100

TextBox4.Text = TextBox4.Text + "%"

...

Opublikowano

aaa, jeszcze jedna rzecz, żle liczyłem... ale natomiast teraz gdy zrobie pierwszą liczbę 200 druga liczba 10 wychodzi 2000%

srry, ale nie pojąłem o co chodzi, sryy za spam, pozatym jak dorobić ten "," żeby zamiast 2000 było 20,00?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...