Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Optymalizacja algorytmu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema, co mozna zmienic w tym oto algorytmie aby wykonywal sie szybciej?

#include <iostream>

using namespace std;

int licz_dziel(int a);

int main()
{
	ios_base::sync_with_stdio(0);
	int a;
	cin>>a;
	cout<<licz_dziel(a);
	return 0;
}

int licz_dziel(int a)
{
	register int i = 2;
	int licznik = 2;
	for(;i<=(a/2)+1;i++)if(a%i==0)licznik++;
	return licznik;	
}

program ma za zadanie wypisywac liczbe wszystkich dzielnikow, ja sprawdzam od 2 do polowy liczby, licznik od poczatku to 2, bo 1 i liczba sa zawsze dzielnikami, program dziala, lecz na sprawdzaczce nie przechodzi 2 ostatnich prob ze wzgledu na za dlugi czas wykonania. jakies pomysly?

Opublikowano

Pierwsza rzecz: w mądrej książce czytałem, iż kompilator wcale nie musi wstawiać zmiennej do rejestru, jeżeli użyjesz słowa kluczowego register, także nie masz pewności, że do zmiennej będzie szybszy dostęp. Dlatego lepiej tego słowa unikać, bo kompilator sam powinien dokonać optymalizacji.

Warto zmienić i++ na ++i, podobnie jak licznik++ . Z tego względu, iż w danym czasie nie robisz na nich konkretnie nic (w danej linijce), a operator postinkrementacji tworzy kopię inkrementowanego obiektu, co w jakimś stopniu przedłuża czas jego wykonywania. Możesz sprawdzić, czy to zadziała.

Jak mi się coś na myśl nasunie to ci powiem :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Nie wiem, ogranicz licznik do shorta? Użyj printf-a? Przekaż parametr jako referencję?

A tak btw. co to za sprawdzaczka? Jakaś strona z takimi zadaniami? Kiedyś ktoś podał właśnie stronę z takimi zadaniami, tylko nie chce mi się pół forum przeglądać :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

czy masz podany jakiś zakres tj maksmalną wartość danych wjeściowych ?

spróbuj to:

int divisors(int x) {
    int limit = x;
    int numberOfDivisors = 0;

for (int i(0); i < limit; ++i) {
        if (x % i == 0) {
            limit = x / i;
            if (limit != i) {
                numberOfDivisors++;
            }
            numberOfDivisors++;
        }
    }

return numberOfDivisors;
}

powinno by szybkie. Znalezione w google "find all diviors fast" ;)

Opublikowano

Zamiast ograniczenia a/2 przyjmuj sqrt(a)

Dodatkowo, jeśli liczba jest nieparzysta to nie ma ona parzystych dzielników, możesz zrobić dwie wersje funkcji dla parzystych i nieparzystych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...