Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak wyeksportować aplikację do .jar

Mr Fan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Bardzo mi się nudziło, a tacy użytkownicy jak dawidu00 tego nie umieją, więc postanowiłem napisać tutorial. (Zawsze się przyda heh :))

Poradnik jest przedstawiony w programie Eclipse

Mamy naszą super aplikację z metodą main();

proapp.png

Kliknijmy prawym klawiszem myszy na folder naszego projektu i przejdźmy do zakładki Export.

export1.png

Naszym oczom ukaże się wybór rodzaju eksportu. My przejdziemy do folderu Java i wybierzemy JAR file.

typejxj.png

Klikamy klawisz Next, po czym wybieramy lokalizację pliku.

destinatio.png

Ponownie klikamy przycisk Next. Możemy teraz wybrać dodatkowe opcje Jar'a

options.png

Klikamy po raz ostatni przycisk Next, po czym w polu Main class klikamy Browse i wybieramy główną klasę

mainclass.png

Po wybraniu klikamy Finish i mamy już wyeksportowany plik jar :)

Jeżeli stworzyliśmy (Jak w tym tutorialu) aplikację konsolową, możemy ją odpalić po przez np. stworzenie pliku .bat z poniższym kodem.

@echo off
java -Xmx512m -jar NazwaPliku.jar
pause

Myślę, że osobą nowym w Javie się przyda, a takie tutoriale również przydadzą się, aby nakręcić ten dział.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Dobrze opisałeś, ale zapomniałeś wspomnieć o tym, że taki plik można tylko uruchomić z wierszu poleceń. Dodaj jeszcze informacje o tworzeniu plików .jar za pomocą JarSplice: http://ninjacave.com/jarsplice

Opublikowano

Dzięki, dodałem informację o tym jak można przykładowo odpalić aplikację konsolową, JarSplice postaram się dodać wkrótce, mówiąc szczerze nie interesowałem się nim za bardzo.

Opublikowano

Dobrze opisałeś, ale zapomniałeś wspomnieć o tym, że taki plik można tylko uruchomić z wierszu poleceń. Dodaj jeszcze informacje o tworzeniu plików .jar za pomocą JarSplice: http://ninjacave.com/jarsplice

E? Nie rozumiem. Normalnie go odpalasz bez wiersza poleceń.

Opublikowano

Nie, to tak nie działa. Poczytajcie sobie na temat programu JarSplice i Runnable Jar Files.

Opublikowano

Nie, to tak nie działa. Poczytajcie sobie na temat programu JarSplice i Runnable Jar Files.

Eeee człowieku. Jest manifest z główną klasą to będzie odpalać ....

Cml8W0A.png

Opublikowano

Moderator nie czytając tematu zmienił jego nazwę dodając prefiks [Pytanie] :huh:, rozumiem że zapomniałem dodać prefiksu, ale można by najpierw przeczytać a nie na szybko zmieniać :C

Opublikowano

Moderator nie czytając tematu zmienił jego nazwę dodając prefiks [Pytanie] :huh:, rozumiem że zapomniałem dodać prefiksu, ale można by najpierw przeczytać a nie na szybko zmieniać :C

Ahaha, no debile, po prostu debile.

Opublikowano

Dobre dla początkujących ;) A mógłbyś zrobić tuta o tym jak zrobić aplikację (Nie chodzi mi o kod) żeby go można było otwierać normalnie nie za pomocą konsoli itp :P

Opublikowano

Dobre dla początkujących ;) A mógłbyś zrobić tuta o tym jak zrobić aplikację (Nie chodzi mi o kod) żeby go można było otwierać normalnie nie za pomocą konsoli itp :P

proszę o to tut:

- Postępujemy według poradnika w temacie.

- Zamieszczamy informację, że aplikacja wymaga javy i należy uruchomić ją przez dwukrotne kliknięcie pliku jar

1377774857-U369478.png

Opublikowano

W końcu "export" to po angielsku. Jak osoba, która nie ukończyła szkoły ma wiedzieć, że "export" znaczy po polsku "eksport"? Nie wszyscy są tacy inteligentni jak wy, super programiści.

1. Ja nie ukończyłem szkoły i wiem co to "export"

2. Jak dana osoba nie umie angielskiego to powiedz mi jak ogarnie dokumentację itd. ? No chyba że masz zamiar robić same kalkulatory -,-

3. Jak ktoś nie jest inteligentny na tyle by wiedzieć co to jest export, to napewno nie jest też inteligentny na tyle by brać sięza programowanie. Jest jeszcze druga opcja: Jest idiotą. A im mniej idiotów na tym świecie tym mniej gównianych aplikacji.

Niby rutyna, no ale jest to dość duże forum i profesjonalizm powinien być, bo na razie to jest plac zabaw.

17744-1b8ac18b237675cab0b573dc74a65033.j

Opublikowano

2. Jak dana osoba nie umie angielskiego to powiedz mi jak ogarnie dokumentację itd. ? No chyba że masz zamiar robić same kalkulatory -,-

3. Jak ktoś nie jest inteligentny na tyle by wiedzieć co to jest export, to napewno nie jest też inteligentny na tyle by brać sięza programowanie. Jest jeszcze druga opcja: Jest idiotą. A im mniej idiotów na tym świecie tym mniej gównianych aplikacji.

Niby rutyna, no ale jest to dość duże forum i profesjonalizm powinien być, bo na razie to jest plac zabaw.

Polecam zapoznać się ze słowami ironia, sarkazm itp.

Opublikowano

;3 Kocham was, człowiek się postarał , zrobił tutka a wy (i ja) zaśmiecacie jego temat. To właśnie takie posty się powinno edytować i usuwać.

Apropos exportu, tam jest dużo opcji :F i nie każdy wie jak ich odpowiednio używać więc znajomość angielskiego nie ma tu nic do rzeczy skoro się nie wie jak exportować do jar :F

Opublikowano

Z tego co widzę to jeszcze nikt autorowi nie odpowiedział na pytanie. No to ja odpowiem, musisz postępować zgodnie z poradnikiem który jest zawarty w pierwszym poście tego tematu.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Z tego co widzę to jeszcze nikt autorowi nie odpowiedział na pytanie. No to ja odpowiem, musisz postępować zgodnie z poradnikiem który jest zawarty w pierwszym poście tego tematu.

Widzę że moderator upiera się przy swojej głupocie ;s

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...