Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Downhill czy kolarstwo szosowe

Gis

Rekomendowane odpowiedzi

Rekrut
Opublikowano

Witam.

Mam odłożone ok. 7 tys.złotych na nowy rower oraz sprzęt kask / ochraniacze / ubrania itd ... :)

Mam do wyboru dwa sporty rowerowe i mam dylemat który wybrać .

Downhill :

- Ekstremalne zjazdy na rowerze

- Duża ilość skoczni / hop /

- Jazda z dużą predkością między drzewami po korzeniach / kamieniach

- Adrenalina

- Duża szansa na zrobienie sobie krzywdy m.in : złamane plecy / karki / ręce ogólnie wszystko ( oczywiście jazda w ocharniaczach , zbroii itd ... )

- Możliwość startowania w zawodach Downhill Contest , MŚ Polski , wyjazdy za granicę m.in : Słowacja / Czechy

- Możliwość do dołączenia drużyhy Downhillowej , w której panuje świetna atmosfera.

- Możliwość zakupienia używanego roweru za ok. 5tys.

Kolarstwo Szosowe :

- Piękne widoki

- Wiele pokonanych kilometrów

- Lepsza kondycja i ogólnie zdrowie

- Możliwość wyjazdów na zawody m.in : Road Race , MŚ Polski oraz za granice

- Możliwość dołączenia do drużyny kolarskiej

- Możliwość zakupu nowego roweru za ok. 5tys.

Mam dylemat który sport wybrać ! Downhill uprawiałem od 2 lat a kolarstwo od marca tego roku .

Mieszkam w Zakopanym więc mogę uprawiać Downhill ponieważ duża liczba tras rowerowych DH / FR , ale także podczas jazdy

na szosówce , piękne widoki na tarty , lasy itd ...

Wiadomo , że na szosówce będę bezpieczniejszy niż w downhill'u , ale znów w DH jest ta adrenalina podczas skakania

Który sport wybrać , sam nie wiem ! Pomocy , który wy byście wzięli.

JrCU7.png

Opublikowano

Ale skąd my mamy wiedzieć co wolisz?

Jedni wolą to , drudzy tamto .

Wybierz to co tobie najbardziej odpowiada , ja wybrałbym opcje nr. 1 - ale to ja,

Rekrut
Opublikowano

No ale pomagacie ja lubie to i to i nie wiem za co się zabrać na serio :P

Jak na razie szosa prowadzi 2:1 :P

JrCU7.png

Opublikowano

A ja bym brał szosowy rowerek i nim pomykał ... Serio to sam kiedyś się tym DH interesowałem i jeździłem trochę ale po wypadku gdy ledwo wróciłem na nogi nigdy więcej nie próbowałem . Adrenalina jest i to wspaniała ale można sobie zrobić coś naprawdę poważnego i do tego trzeba kilkunastu lat praktyki . Bo wiesz ... złamany kręgosłup i po tobie a o to nie trudno przy różnych skokach , przeszkodach i to jadąc dosyć szybko ... Tak więc polecam rower szosowy i podziwianie widoków :)

Opublikowano

Jeśli lubisz adrenaline to wybierz downhill ;) Sam lubie sobie "ekstremalnie" (na swój sposób ) pojeździć na rowerze. Jeśli chcesz jeździć spokojniej, przebyć więcej kilometrów to wyberz kolarstwo szosowe.

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Kolarstwo, DH niebezpieczne, chyba że chcesz pod koniec życia ruszać tylko dwoma palcami ;)

Dlaczego miałby ruszać dwoma palcami? Można bezpiecznie jeździć po leśnych terenach i nie trzeba zaraz robić z siebie kaleki. Niepchasz się tam gdzie wiesz że nie podołasz. Co to za frajda sunąć po obszarach miejskich, żaden, więcej kupić coś porządnego i "nauczyć" się prawdziwego kolarstwa.

Rekrut
Opublikowano

@UP - Jesli wybral bym DH jezdzil bym tez po lesnych sciezkach ale mi szczegolnie chodzi o zawody ... ktore najczesciej sa na stokach narciarskich , m.in : Mosorny Gron , Gora Zar , Zieleniec , Jurgow , Wierchomla , Kasina Wielka , Bukowina itd ... Doswiadczenie mam poniewaz od 2 lat startowalem w downhill Contest wlasnie na tych stokach , startowalem w kidach poniewaz wtedy mialem 13 / 14 lat . W wieku 14 lat na Gorze Zar zlamalem sobie reke , noge , obojczyk i polamalem zebro oraz lekko uszkodzilem pluco ;-( 5 tyg. po tym spedzilem w szpitalu ... aktualnie juz jest wszystko ok. lecz wlasnie po tym wypadku nie moge stanąc na szczycie stoku i zjechac poniewaz mam jakas klapke i czuje ze cos mi sie stanie ;-( .

Co do kolarstwa szosowego to nie jezdzil bym po obszarach miejskich poniewaz mieszkam w Zakopanym , wystarczy wyjechac na Koscielisko , Bukowina do Zebu i juz jazda staje sie przyjemna , bez jakich kolwiek swiatel , skrzyzowan itd ...

Aktualnie mam 15 lat mysle nad tym aby 3 lata ( do 18 ) spedzic na szosie , a potem znow krecic DH

JrCU7.png

Opublikowano

Jak bym miał wybór, możliwość i przede wszystkim kasę to wybrałbym DownHill :D

QuadCore Intel Core 2 Quad Q8200, 2333 MHz (7 x 333) Acer EQ35M ATI Radeon HD 4890 1GB HIS Tacens Radix III 720W Hynix 2GB GoodRam 2GB DDR2 Zalman Z9 Plus Hitachi HDS721616PLA (153 GB) Hitachi HDT725040VLA (372 GB)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...