Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ubuntu 12.4

Sality

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nigdy nie miałem styczności z linuxem czy z mac'iem ...

Co sądzicie o tej wersji ubuntu ? (12.4)

Instaluje go na VirtualBoxie, bo tylko do zobaczenia itp, ale rozmyślam nad zainstalowaniem na gł. dysku.

Co uważacie ?

Opublikowano

Jak siedziałeś całe życie na windowsie to nie ma sensu przechodzić na linuxa.

Po pierwsze to mało oprogramowania na linuxa, większość producentów programów robi je na windowsa lub maca.

Po drugie linux jest podobno mniej podatny na działanie wirusów.

Po trzecie "łindołsowiczowi" cięzko na początku będzie działać na ubuntu, tam wszystko jest inaczej porobione.

Tam nie ma np. C:\Program files\

Weteran
Opublikowano

Ubuntu jest stworzone właśnie m. in. dla tych, którzy nigdy nie mieli styczności z linuxem, więc nie powinieneś mieć problemów z jego obsługą. A co do programów, to jeśli dany program nie istnieję w wersji dla linuxa, to na 95% będzie się go dało uruchomić za pomocą wine. Dodatkowo linuksy charakteryzują się lepszą wydajnością oraz stabilnością w porównaniu z windowsem. Jednak jeżeli komputer służy ci głównie do grania, to lepiej zostań przy windowsie, bo niektóre gry uruchomione przez wine tracą na wydajności(może być to szczególnie odczuwalne na słabym sprzęcie).

Opublikowano

Jak siedziałeś całe życie na windowsie to nie ma sensu przechodzić na linuxa.

Po pierwsze to mało oprogramowania na linuxa, większość producentów programów robi je na windowsa lub maca.

Po drugie linux jest podobno mniej podatny na działanie wirusów.

Po trzecie "łindołsowiczowi" cięzko na początku będzie działać na ubuntu, tam wszystko jest inaczej porobione.

Tam nie ma np. C:\Program files\

Wiem na jakiej zasadzie działa linux, bo o nim dużo czytałem ... zanim pomyślałem wgl. nad zmianą ...

Właśnie zainstalowałem go w VirtualBox'ie i mi się podoba. <3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...