Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Hecarim, najlepszy spośród stajni.

Unhit3d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

uxqf.jpg

Spis treści:

1. Historia;
2. Zalety i Wady bohatera;
3. Umiejętności;
4. Summoner spells, czyli czary przywoławcza;
5. Build;
6. Masteries;
7. Runy;

8. Podsumowanie;

1. Historia

Odkąd pierwszy raz zauważono ją na północno-zachodnich brzegach Valoran, ogromna pancerna zjawa, znana jako Hecarim budzi przestrach wśród wszystkich, którzy ją dojrzą. Nikt nie widział wcześniej niczego podobnego do tego eterycznego tytana, a powód jego pojawienia się jest zagadką. Kiedy Hecarim ruszył na wschód, zostawiając za sobą zniszczoną, wyzutą z życia ziemię, wieśniacy zaczęli uciekać do pobliskiej Demacii. W przepełnionych karczmach zaczęto opowiadać o tej nieludzkiej zjawie. Niektórzy twierdzili, że to żądne zemsty widmo starożytnego wojownika, pragnące zniszczyć wszystko, co żyje; ktoś inny utrzymywał, że widział, jak przewodzi legionowi widmowych kawalerzystów; inni uważali, że to dzieło jakiegoś nekromanty. Pewien demaciański dowódca, chcący uspokoić przerażone miasto, zebrał grupę najlepszych żołnierzy i wyruszył, by zawrócić lub zniszczyć Hecarima.

Stanęli oni na drodze zjawy i przygotowali się do obrony. Kiedy widmo ruszyło na nich, przejął ich nagły strach. Przerażeni mężczyźni byli w stanie tylko krzyczeć, kiedy tratował ich duchowy tytan, miażdżąc ich pod żelaznymi kopytami. Hecarim odwrócił się do zdruzgotanego, przestraszonego dowódcy i powiedział lodowatym tonem: „To dopiero początek. Żadna armia śmiertelników nie wytrzyma naporu Shadow Isles”. Następnie Hecarim ruszył dalej. Obłąkany po tym spotkaniu dowódca dotarł do Demacii, gdzie jego ostrzeżenia uznano za bredzenia szaleńca. Wciąż nie wiadomo, skąd wziął się Hecarim, ani co zamierza, jednak jego cel stał się jasny, gdy dotarł do Institute of War rozkazującym i pełnym grozy tonem zażądał, by dopuszczono go do League of Legends.

„Nie rozumiecie... Pochłoną nas cienie...”
-- Były demaciański dowódca

2. Zalety i wady:
+ mobilny;
+ szybka i łatwa jungla (aoe skille, heal);
+ dobra inicjacja;
+ dobry escape (który cholernie przydaje się na tą metę)

- strasznie podatny na slow;
- przy przegranym early ciężko grać na mid i late game;
- wysokie cd na low lv;
- cokolwiek zrobisz na lini i tak ją spushujesz;
- zjada manę jak dziecko Happy Meal'a;

3. Umiejętności

umiejętność pasywna:

28hp.pngWarpath: Hecarimi otrzymuje premię do obrażeń od ataku równą procentowi jego premii do prędkości ruchu.

umiejętność pierwsza:
Cena: 24/28/32/36/40 pkt. many
Zasięg: 350

qbgt.pngRampage: Hecarim tnie pobliskich przeciwników, zadając im 60/95/130/165/200 (+60% dodatkowe obrażenia od ataku) pkt. obrażeń fizycznych. (66% obrażeń potworom i stworom) Jeśli trafi chociaż jednego wroga, zyskuje ładunek Szału, zmniejszając podstawowy czas odnowienia umiejętności o 1 sek. na krótki czas. Efekt ten kumuluje się do 2 razy.

umiejętność druga:

Cena: 50/60/70/80/90 pkt. many
Zasięg: 525

a45b.pngSpirit of Dread:Hecarim zadaje 80/120/160/200/240 (+80% Moc umiejętności) pkt. obrażeń magicznych przez 4 sek. wszystkim pobliskim wrogom. Hecarim przywraca sobie zdrowie równe 20% obrażeń, które otrzymają oni z dowolnego źródła.Hecarim nie może przywrócić sobie więcej niż 60/90/120/150/180 pkt. zdrowia od stworów.

umiejętność trzecia:

Cena: 60 pkt. many
Zasięg: Własne

8ljm.pngDevastating Charge:Hecarim przyspiesza na 4 sek. Jego następny atak odrzuca cel i zadaje mu 40/75/110/145/180 (+50% dodatkowe obrażenia od ataku) do 80/150/220/290/360 (+100% dodatkowe obrażenia od ataku) pkt. obrażeń fizycznych, w zależności od tego, jak duży dystans pokonał Hecarim podczas Niszczycielskiej Szarży.

umiejętność specjalna:

Cena: 100 pkt. many
Zasięg: 1000

t0oh.pngOnslaught of Shadows: Hecarim przywołuje widmowych najeźdźców i szarżuje, zadając 150/250/350 (+100% Moc umiejętności) pkt. obrażeń magicznych każdemu, kogo trafi. Po szarży wytwarza falę uderzeniową, sprawiając, że przeciwnicy uciekają z przerażenia przez 1 sek. Sam Hecarim przemieści się po prostu w wybrane miejsce. Jeźdźcy zaś zawsze przebędą pełen dystans.

4. Summoner spells, czyli czary przywoływacza

Typowo na jungle bierzemy:

Ghost.png|------|smite.png

Nie ma co wiele dyskutować - ghost dodaje nam ataku z pasywy, smite niezbędny na jungle.

5. Build

e1ag.png

hrag.png

tcmk.png

7dv8.png

źródło: imageshack.us, mojego autorstwa

6. Masteries

c7n2.png

Masteries pod utility z tego powodu iż mają movement speed + lifesteal i spellvamp + mana regen. Możecie mi zaufać że na masterkach pod ad czy też tanka szło mi gorzej, a jedynie na tych sobie radzę.

7. Skill sequence, czyli rozdawanie umiejętności

9hm6.png

źródło: mobafire.com, imageshack.us, wszystko mojego autorstwa

7. Runy

3x Quints Movement Speed

9x Glyphs Magic Resist

9x Marks Attack Speed

9x Seals Armor

gmfi.png

8. Podsumowanie

Witam, jest to mój debiutancki tutorial i chciałbym Was na wstępie przeprosić za jakiekolwiek braki, które możecie napisać mi poniżej. Przyjmę każdą krytyk, ale i tak będę się trzymał mojej budowy Hecarima. Pozdrawiam.

Czas pracy: ~ok. 3h

Proszę również dopisać czego brakuje, co zmienić bo na tym mi aktualnie najbardziej zależy.

9. Changelog

(14.09.'13) @1: Poprawione masteries, dodano skill sequence

Opublikowano

marki dalbym armor pene bo i tak glownie w jungli bijesz z Q, a tak ogólnie to tutorial całkiem przyjemny +

Mógłbyś taki opisać poszczególne etapy gry.

nudsyg_zps005130d2.png

Opublikowano

marki dalbym armor pene bo i tak glownie w jungli bijesz z Q, a tak ogólnie to tutorial całkiem przyjemny +

Mógłbyś taki opisać poszczególne etapy gry.

Co do run to AS jest bardziej przydatny w early i takie preferuje.

Etapy gry dojdą wieczorem, na życzenie. :)

Opublikowano

Na Hecarimku Elder Lizard > Ancient Golem. Rush Warmog'a tez jest kiepskim pomysłem, o wiele lepiej po Elderze zrobić Spirit Visage'a, a po nim od razu Gauntleta. Wszystkie sytuacyjne itemy, które podałeś, są według mnie do wyrzucenia. Zdecydowanie brakuje w tym tucie porad i wskazówek - nowy oprócz build'a niewiele informacji znajdzie.

Opublikowano

Co do run to AS jest przydatniejszy w early i takie preferuje.

Etapy gry dojdą wieczorem, na życzenie. :)

Hecarim jest wystarczajco mocny w early nawet bez tego AS, bo jak mowilem spamuje z Q, a armor pene pomaga mu sie trzymac w late game'ie poniewaz wlasnie w tej fazie gry heca jest bardzo słaby. To tylko moja dobra rada.
nudsyg_zps005130d2.png

Opublikowano

Mało dość informacji, znaki bym zmienił na armor pene, nie rushował warmoga tylko golema.

Wszystkie sytuacyjne są dość słabe, przecież mamy spamować Q a nie AA.

6.5/10 za ten tut, mógłbyś dodać wskazówki jak nim grać, poszczególne fazy gry itp.

Opublikowano

Osobiście uważam poradnik za średni. Podałeś kiepskie itemy sytuacyjne, które lepiej byłoby zdecydowanie zastąpić innymi. Elder Lizard jest raczej lepszym wyborem od golema, ponieważ W + pasyw daje nam świetną rzecz do team fightów. Ogólnie build - kiepski, wręcz w większości nieprzydatny. Core itemy powinny mieć zdecydowanie inną kolejność kupna. W poradniku brakuje mi jakichś porad czy wskazówek, bowiem całość zbudowana jest dosyć... ubogo.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...