Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] GUI z zakładkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W autoit, przy tworzeniu gui chcę zrobić zakładkę z kartami w zakładce z kartami. GuiCtrlCreateTab potem GuiCtrlCreateTabItem i potem coś w stylu GuiCtrlCreateTabItemItem.

Da się to jakoś zrobić?
Opublikowano

Jasne, tylko jest z tym trochę roboty. Normalnie tworzysz guiCtrlTabItem pod poprzednim tabItem, tylko że zależnie od aktualnej zakładki będą się pokazywać.

Trochę inaczej od strony klienta: otwieram GUI, są tam panele Tab1, Tab2, Tab3. Pod Tab1 są kolejne taby przypisane do tej zakładki, lecz gdy kliknę Tab2, to taby z Tab1 się chowają i pokazują te z Tab2.

Wyjaśniłem chaotycznie, pisz jakbyś nie zrozumiał.

Aby wyczytać kliknięcie w Tab będziesz potrzebował:

http://www.autoitscript.com/autoit3/docs/functions/GUIGetMsg.htm

Advanced (1).

WSZYSTKIE PLIKI W CHMURZE DLA MPCFORUM ZOSTAŁY USUNIĘTE. NIE KORZYSTAĆ Z MOICH PROGRAMÓW.

Proszę nie ingerować w moje posty/tematy, w razie potrzeby usunąć całą zawartość. Nie pomagam.

Opublikowano

Mam coś takiego

$Tab1 = GUICtrlCreateTab(0, 0, 609, 673)
$View = GUICtrlCreateTabItem("Przeglądaj")
...
$tools = GUICtrlCreateTabItem("Narzędzia")
$calc = GuiCtrlCreateTabItem("Kalkulator")

Ale przy tym mam zakładkę Kalkulator w głównych zakładkach. A ja chcę żeby było widoczne tylko po wejściu do Narzędzi i umieszczone pod nimi.

Mniej więcej coś takiego (obrazek pokazuje dwa przypadki)

uaey.jpg

Opublikowano

Musisz utworzyć kolejną zakładkę, czyli w obrębie guictrlcreatetabitem musisz utworzyć kolejne guictrlcreatetab i tam dalej tworzysz sobie podzakładki. Jeśli chcesz po tych podzakładkach tworzyć dalej zakładki to utwórz guictrlcreatetabitem z tekstem = null (""). W helpie jest to opisane.

Opublikowano
$Tab1 = GUICtrlCreateTab(0, 0, 609, 673)
  $View = GUICtrlCreateTabItem("Przegladaj")
     [czesc wlasciwa tej zakladki]
  $tools = GUICtrlCreateTabItem("Narzedzia")
     $Tab2 = GUICtrlCreateTab(20,20,580,650)
        $tool1 = GUICtrlCreateTabItem("Kalkulator")
            [czesc wlasciwa tej podzakladki]
        $tool2 = GUICtrlCreateTabItem("Konwenter")
            [czesc wlasciwa tej podzakladki]

Takie coś mam, ale to nie tworzy podzakładek do Narzędzi tylko oddzielne zakładki

Próbowałem też po każdej zakładce głównej dodać GuiCtrlCreateTabItem(""), ale efekt ten sam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...