Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Pytanie o podpięcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak podpiąć Plugin : WorldGuard pod baze danych ? serwer jest na własnej maszynie oraz posiadam własną bazę danych, lecz jak zrobić aby podpiął się pod np : test_worldguard

Bo nie wiem dlaczego po zrobieniu 331 działek reszta couboidów się nie zapisuje ;/

bez reklam

Opublikowano

WG czy pod baza czy pod plik nie ma limitu ilości działek, u mnie na serwerze jest grubo ponad ~2 k cuboidów i wszystko opiera się o pliki.

By podłączyć WG do bazy danych należy wypełnić tą część w configu.

sql:
        use: true
        dsn: jdbc:mysql://localhost/test_worldguard
        username: <nazwausera>
        password: <haslousera>

Dodatkowo WorldGuard ma wadę, jeżeli zrobisz (lub sam się zrobi) błąd podczas ustawiania/zmiany cuboida (jak to kiedyś miał z flagami allowed-cmds i blocked-cmds to po wystąpieniu takiego błędu wszystkie kolejne zmiany w cuboidach nie będą zapisywane w bazie... ponieważ WG będzie się za każdym razem starał wysyłać błędne cuboidy, a serwer będzie je odrzucał... (naprawi się po restarcie, jednak cuboidy robione po wystąpieniu błędu nie będą się zapisywały.

Opublikowano

No dobrze lecz nawet i bez podpięcia mogę mieć tylko 331 działek, gdy próbuję zrobić więcej niż 331, to po prostu nie zapisują się. Więc jak to naprawić ?aby można było mieć więcej cuboid'ow ?

bez reklam

Opublikowano

Proszę o wklejenie na pastebin i podanie tutaj zawartości plików /plugins/WorldGuard/worlds/<nazwa_świata_z_331_cuboidami>/regions.yml (w pastebin ustawić podkreślanie składni na YAML). Poproszę dodać również jaką używasz wersję WG i serwera (ewentualnie listę dodatkowych pluginów).

Opublikowano

http://pastebin.com/V69NJTJD

Proszę

Wersja WG : 5.8

Pluginy : WorldBorder, PlugMan, WorldEdit, NoCheatPlus, Skript, ColouredMotd, Vault, PermissionsEx, Multiverse-Core, MyCommand, WorldGuard, AutoMessage, AdvancedBans, ClearLag, AutoSaveWorld, Essentials, Jobs, Citizens, SimpleRegionMarket, OtherDrops, EssentialsSpawn, Multiverse-Portals, AZRank, dtlTraders, AuthMe, EssentialsChat

bez reklam

Opublikowano

Nie regions.yml tylko masz podać cofing.yml -.- w tedy mogę pomóc pluginy nam są nie potrzebne bo to dotyczy tylko i wyłącznie WG.

Tak, regions.yml. Pluginy są potrzebne na wypadek gdyby używał WGCustomFlags i jego dodatków, ewentualnie innych pluginów do obsługi cuboidów.

Struktura pliku regions.yml jest ok więc to nie wina błędnego zapisu danych do pliku.

Pytanie 1: Czy serwer od początku był stawiany na tej maszynie, czy został on przeniesiony na nową i pojawiły się problemy?

Pytanie 2: Jaki błąd wyświetla w momencie gdy chcesz dodać ten 331 cuboid? Eventualnie jaki błąd wyskakuje na konsoli po jego dodaniu i wpisaniu komendy /wg reload.

BTW. wydaje mi się, że w pliku, który podałeś jest około 570 cuboidów.

Opublikowano

W WG jest nie ograniczona ilość cuboidów

ta linijka ustawia ilość cubów dla jednego gracza.

max-region-count-per-player:
        default: 7

Możliwe że nie masz miejsca na dysku hostingowym i to może powodować problem oraz podepnij plugin pod MySQL najlepiej jak masz nie potrzebną partycję i na niej możesz zrobić własną bazę danych.

@UP Czy ty wgl wiesz o co chodzi piszesz jakieś dziwactwa tu nie chodzi o to aby zebrać jak najwięcej informacji tylko o to aby pomóc koledze który ma problem...

Opublikowano

Linijka, którą podałeś z configu dotyczy tylko /region claim; nie ma tutaj zastosowania jako, że wg autora tematu błąd występuje podczas tworzenia cuboidów.

Odnośnie mojego Pytania 1. jest ono jak najbardziej uzasadnione, podczas przenoszenia plików mógł nadać niewłaściwe uprawniania do pliku, plugin może odczytać plik, ale nie może zapisać w nim zmian.

Odnośnie Pytania 2. By określić przyczyny błędu trzeba pierw ustalić moment, w którym nastąpił i w jakich warunkach.

Odnośnie braku miejsca na dysku - rozważyłem już taką możliwość, jednak plik jest nieuszkodzony (w przeciwnych razie WG podczas ładowania wyświetlił by komunikat o o pojawieniu się niespodziewanego EOF. Oraz inne pluginy też by miały z tym problem. (Btw. pliki są zapisywane do oporu, jeżeli masz do zapisania plik 1 MB, a na dysku masz 512 KB miejsca to serwer zapisze tylko połowę pliku i wyrzuci błąd (plik będzie tylko częściowo zapisany)).

Opublikowano

Gdy próbuję zrobić nowy cuboid pisze mi na czacie :
Now saving region list to disk... (Taking too lang? We're fixing it)

Więc co zrobić aby miec możliwość zakładanie więcej couboidów ?

bez reklam

Opublikowano

To nie jest błąd. Taki komunikat może się pojawiać i wcale nie powoduje on, że nowe regiony nie są zapisywane. Jeżeli tylko taki komunikat się pojawia to go zignorować, bo nowe cuboidy są tworzone i zapisywane. Trzeba sprawdzić czy na pewno nie zapisują się cuboidy po restarcie.

Opublikowano

sprawdzałem już nie raz, i po założeniu nowego couboida nie zapisuje się, nadal jest brak regionu, gdy sprawdzam

bez reklam

Opublikowano

Hmm... to dziwne ponieważ jeżeli cuboid zakładasz to nawet jeżeli nie zapisze go do pliku, to do restartu serwera cuboid powinien istnieć do czasu restartu serwera. Mógłbyś podesłać wycinek server.log z momentu wpisania na serwerze komendy "/rg define" oraz "/rg info" stojąc w stworzonym cuboidzie. Oraz jeżeli to możliwe screenów z czatu po wpisaniu tych komend.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...