Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Duży problem] Zasilacz

N3ST0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Dzisiaj rano doszedł do mnie zasilacz podłączyłem go uruchomiłem komputer i ....

No właśnie nic... czarny ekran. Zero "pipczenia" przy starcie systemu.

Proszę was o rady co mam zrobić ..

Płyta główna ASUS M5A78L-m LX

Zasilacz SilentiumPC Deus G1 600W

Polecą lajki.

185241494535326637230.png

Opublikowano

Podpiąłem dobrze. Tak mi się wydaję przynajmniej. Na płycie były 2 kable od zasilacza a dokładnie do zasilania płyty i kabel 2x2 nazywa się chyba CPU nic więcej do podpięcia nie widzę. Czy jest możliwość nie pasowania zasilacza do płyty ?

Opublikowano

nic takiego nie robiłem, podłączyłem nowy zasilacz i nic nie pojawia się na ekranie ani nawet nic nie "pipczy" przy starcie... przed zmiana zasilacza wszystko dobrze chodziło. dodam jeszcze, że podzespoły chodzą normalnie tylko nic nie widzę na ekranie ani nic nie "pipczy"

Opublikowano

Weź kawałek spinacza i włóż go w pin zielony i czarny z wtyczki 24pin. Tak jak w tym linku. I jeśli zasilacz się nie włączy to jest zepsuty lub problemem jest przewód zasilający. A jak się włączy to problemem jest błędne podłączenie do płyty głównej.

http://majsterkowo.pl/zasilacz-warsztatowy-ze-starego-zasilacza-atx/
Opublikowano

@up nie rozumiem mam rozkręcić, zasilacz i włożyć w pewne miejsce spinacz ? zasilacz mam od dzisiaj.. byłaby szkoda gdybym stracił gwarancje i okazałoby się, że zasilacz jednak nie działa.

Opublikowano

Nic nie rozkręcasz. Wyjmujesz zasilacz z obudowy i wkładasz spinacz(kawałek przewodu) w dwa piny które mają kolor zielony i czarny. Z tym linkiem chodziło mi o sposób uruchomienia go bez komputera. Jeśli sam zasilacz zadziała po takim włączeniu to będzie znaczyło że źle go podłączyłeś do płyty głównej, a jeśli się nie włączy to jest zepsuty.

Opublikowano

Przyjrzałem się kabelkowi z dłuższym wejściem bodajże 24/25 pin i zauważyłem, że jest wygięty prostowałem go podłączyłem i .... magiczny dźwięk speaker'a podłącze go do monitora i zobaczę czy wszystko gra ;)

Opublikowano

Myślałem, że problem został rozwiązany jednak raz speaker się odzywa a raz nie. Wczoraj nie zdążyłem go podłączyć pod monitor jak znowu coś się zwaliło... Chodzi o te wejście 24/25 pinowe, nie wiem czy źle je wsadzam czy co .. ;c

Może ktoś mi powiedzieć co oznaczają 2 sygnał speaker'a w dość dużych odstępach ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...