Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kilka "newbie pytań"

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, niedawno zaczęłam grę na Aion'ie. Mam Kleryczke 17 lvl, ale nadal nie mogę zbytnio ogarnąć tej gry. Mam kilka podstawowych pytań:

1. Które questy najlepiej robić? Tylko te złote, czy czasami też wato wziąć te niebieskie? A może jeszcze jakieś, o których nie wiem.

2. Pety. Widziałam, że osoby z mniejszym lvl niż ja już biegają z petami. Myślę, że na pewno nie są to te ze sklepu. Tutaj pytanie, która misja na początkowych lvl daje mi zwierzątko?

3. Kleryk jest dość słaby, tak mi się wydaje. Z mobami o kilka lvl niżej niż ja bardzo się męczę. Takiego jednego moba ubijam po około 4-5 atakach skillowych. Czy jest to wina profesji, czy może eq? Staram się dobierać takie, które ma największe wartości ataku, uniku, czy obrony fiz.

4. Drzewko skilli. Ok,nie pierwszy raz takie widzę, jednak nie za bardzo mogę je rozgryźć. jak zrobić, by dana umiejętność skoczyła na wyższy poziom?

5. Co to jest BM? osiągnęłam III poziom podczas bicia mobów, ale po za poświatą wokół postaci nie zauważyłam żadnej różnicy.

6. Crafting/gotowanie etc. Mam dużo przedmiotów pozyskanych z wydobycia esencji jednak nie mam pojęcia, jak stworzyć z nich jakieś itemy.

To na razie tyle, z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

1 : na poczatku rob te wszystkie zlote i niektore niebieskie , takie questy nieb co ci daja malo hajsu i doswiadczenia poprostu omin

2 : o petach szczerze nie wiem

3 : kleryk jest bardzo dobra postacia tak w skrocie , spokojnie na poczatku moze byc trudno ale pozniej ...

4 : levelowo

5 : za bm mozesz odpalic wyjatkowe skille , pierwszy dostajesz chyba na 10 poziom , jesli sie nie myle to chyba salvation

6 ; JESLI CHODZI O CRAFTOWANIE TO TEZ ZA BARDZO NIE WIEM ALE WIEM ZE robisz to w sanctum w hali protektorow na gorze i masz do wybotu chyba jedne zajecie , np jesli wezmiesz gotowanie NIE bedziesz mogl juz na przyklad szyc albo robic zbroi

Opublikowano

Te "pety" to pewnie ci chodzi o miole? Jest jakiś quest w Verteron, w którym dają te zwierzaczki. Do niczego konkretnego się nie przydają, ale dają monety.

Dobry kleryk ratuje tyłki pt, a nie robi za dps... od tego jest multum innych klas. A jak chcesz mieć heal+ w miarę jakiś tam atak, to może bardziej by ci odpowiadał chanter albo bard.

Opublikowano

1. Questy w AIONie dzielą się na cztery typy. Zółte -> Kampanie dające dużo expa i przeprowadzające przez historię. Niebieskie to zwykłe questy, dające trochę expa, trochę golda i zwykle wymagające "idź zabij 10 mobów" albo "idź przynieś 10 itemków" ewentualnie "idź pogadaj z ...". Ciemnoniebieskie to preentry questy odblokowujące dostęp do jakiejś grupy, która zleca zadania daily, dostep do instancji, itp. Ostatni typ to questy eventowe, które są czerwone - te się pojawiają gdy firma zajmująca się grą wrzuca jakiś event + w każdym większym mieście na mapach 10-50 masz NPC dających q "lvlowe" do szybszego wbijania expa. Poznasz jak zobaczysz. Ogółem z własnego doświadczenia wiem, że na samych kampaniach dużo nie wbijesz. Ja po zrobieniu xx postaci do min. 30lvl wiem co w jakiej kolejności trzeba robić, Tobie jako, że nie masz doświadczenia polecam robić wszystko po kolei. Raz, że dostaniesz trochę więcej golda niż robiąc wybiórczo questy, dwa, że poznasz trochę grę. Oczywiście nie rób np. 100 razy questów typu "idź pogadaj z NPC na drugim końcu miasta" za 100 expa i 500 golda jakie to masz na wejściu stolicy, bez przesady.

2. Gdy wbijasz 10lvl idziesz do stolicy frakcji, u Elyosów to Sanctum, u Asmodian to Pandemonium. Przy wejściu masz ciemnoniebieskiego questa z którego dostajesz darmowego peta. Pety dają różne rzeczy, jedne buffują, inne wykrywają przeciwną frakcję, jeszcze inne podnoszą drop, a większość po prostu "ładnie wygląda" i jest bezużyteczna. Ogółem polecam byś przejrzała:

http://gameguide.na.aiononline.com/aion/Pet+System
  3. Jako cler masz robić eq w statystykę Magic Boost (w kretyńskim spolszczeniu będzie to Moc magiczna czy jakoś tak) żeby mocniej bić z skilli. Eq z typu chain (łańcuchowe? kolcze?), na end-game dojdzie Ci jeden set cloth full MB pod robienie DPS, ale o tym na razie nie myśl. Macka z tarczą głównie do heala, staff do bicia. Cler jest postacią do supportu z opcją robienia DPSu. Zawsze jednak jeśli gdzieś pójdziesz w grupie Twoim celem będzie heal, nie atakowanie. Na PvP od czasu do czasu rzucisz roota czy jakąś dotkę ale przede wszystkim masz trzymać ludzi przy życiu. Na instancjach masz przede wszystkim healować tanka oraz w drugiej kolejności DPS.

4. Jeśli masz na myśli drzewka Greater Stigm (większych stygmatów? Cholera, jak to kretyńsko brzmi...) to do ok. 40lvl się tym nie przejmuj. Od 20lvl dostajesz sloty na zwykłe stigmy, będą Ci dochodzić średnio po slot na 10lvl. Stigmy dają Ci dodatkowe skille, możesz je wymieniać i wbijasz je u specjalnych NPC - dlatego dla przykładu skill nie jest sam z siebie, tylko musisz wbić kamyczek i dopiero wtedy możesz go używać. Zrozumiesz jak już dostaniesz pierwszą stigmę.

5. BM to inaczej DP, tak jak napisał gol4b masz za to dodatkowe "lepsze" skille zadające większy dmg, przywracające hp, buffujące itp. Dodatkowo DP wykorzystujesz do morphowania, tj. zbierasz aether (kulki na niebie od map lvl 10+) i następnie przerabiasz te "kulki" na składniki potrzebne do craftu. Dużo łatwiejsze rozwiązanie niż np. bieganie i zbieranie roślinek do alchemii ponieważ możesz raz nazbierać dużo Aetheru i wykorzystywać go później ciągle jak będziesz dostawać DP z mobów do morphu. Recki na morph znajdziesz w fortecach w Abyssie - lokacji od 25lvl.

6. Crafting możesz rozwijać w stolicy/w lokacji z domkami. Podstawą jest, że masz Essence oraz Aethertapping - zbieranie itemków z ziemi oraz aetheru z powietrza do morphu. Itemy te wykorzystujesz do craftu - idziesz do dzielnicy z craftami, rozmawiasz z masterem craftu, który Ciebie interesuje, uczysz się i crafcisz z recek, które dostajesz za Work Ordery lub od NPC obok. Crafting dzielimy na:

- Weaponsmithing (robienie broni typu: dagger/sword/greatsword/mace/polearm/pistol/cannon)

- Armorsmithing (robienie pancerzy typu: plate/chain oraz tarcz)

- Tailoring (szycie pancerzy typu: leather/cloth)

- Handicrafting (wytwarzanie itemów typu: biżuteria/okulary/bronie: bow/staff)

- Alchemia (wytwarzanie scrolli, potek oraz broni typu: Tome/Orb)

- Cooking (gotowanie jedzenia i picia dającego buffy)

- Construction (wytwarzanie mebli do domków)

Ogółem weapon/armor/tailoring/handi są średnio opłacalne dla osób zaczynających grę bo lepsze eq od tego co wytworzysz zdobędziesz z instancji i dużo taniej. Jest bardziej dla ludzi, którzy powiedzmy chcą zdobyć unikatowe crafcone eq wymagające dużo ciężkich do zdobycia materiałów. Construction jest w ogóle nie opłacalny jeśli nie masz postaci na end-game i nie robisz tego 4fun, bo pożera mnóstwo golda na wbicie mastera. Bardzo opłacalne są alchemia i cooking, bo każdy używa potek by ładować HP/MP oraz jedzenia dla większych statów.

Z craftem jest tak, że możesz mieć jeden na masterze (najlepsze recki 500+p), po czym możesz podbić drugi do Experta (max 499p). - resztę craftów możesz sobie podbić dla zabawy do 399p. Nie jest opłacalne np. mieć mastera w Cookingu i Experta w weaponie bo dobre recki, które na end-game może się zwrócą są od 500p i nie możesz z nich korzystać mając tylko experta.

@up Miole...... Czym do jasnej cholery w naszym języku są miole, nie zrozumiem logiki debilów zajmujących się tłumaczeniem...

Chanter ma fajne buffy ale nie wyheala tak jak cler całe pt, no i DPSu też zbyt niesamowitego nie ma. Bard to połączenie sorca+SMa+clera z healem na jeden target, zrobiony na zasadzie chantera - połączenie jakiś klas + coś nowego. Przy czym nie będzie tak dobrym healem jak cler czy tak dobrym DPSem jak sorc.

Opublikowano

Dzięki wielkie. Już się ogarnęłam mniej więcej jeśli chodzi o pety, questy itp.

OK, tylko proszę mi jeszcze napisać, gdzie jest te "miasteczko craftingu". Ja gram w to 3 dzień i nie orientuje się w ogóle w mapach. Prościej będzie, jak ktoś mi napisze nazwy NPC, wtedy sobie sama znajdę.

Opublikowano

Nie napisałaś w której frakcji grasz, więc:

Asmodian: Pandemonium - Temple of Artisans (patrząc od wejścia to za brokerem po prawej); Pernon - Master Workshop/Crafting Quarter (północ głównego miasta, gdy się pojawiasz)

Elyos (nie znam się, strzelam bo mogę podejrzeć mapę): Sanctum - Artisans Hall (obstawiam, że jakaś hala); Oriel: Master Workshop/Crafting Quarter (południe głównego miasta)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...