Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytania] Windows Phone vs Android

Gość kamil40013

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil40013
Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu zastanawiam się czy nie zrobić przesiadki z Androida na Windows Phone. Jednak nie jestem jakoś przekonany do Windows Phone i mam kilka pytań. Dodam, że bardzo długi czas użytkowałem urządzenia z dzisiaj już martwym Windowsem Mobile.

1.Czy istnieją custom rom'y Windows'a Phone ? (wiem, że na windows'a mobile było ich całkiem sporo)

2.Czy na WP będą dostępne te same aplikacje które znajdują się w sklepie play ? (temple run itd.)

3.Lepiej zrobić przesiadkę na WP czy zostać na Androidzie ?

No i najważniejsze, jak jest z płynnością działania ? Na początku miałem galaxy young'a. Działał dość dobrze, ale po czasie przesiadłem się na Galaxy S advance. Advance działał dobrze póki nie zainstalowałem androida 4.1.2. Telefon zaczął się resetować zacinać itd. Nawet youtube się zacinał. I od tego czasu mam trochę dość androida.

I jak jest z trzymaniem na bateri ? Wiem, że na androidzie bateria schodzi szybko.

Ogolnie wolicie WP czy andka ?

Chciałbym aby się wypowiedziały osoby które użytkowały oby dwóch systemów operacyjnych.

Opublikowano

nie wiem ja się bawiłem tylko WP w sklepie ale jak wejde na fanpejdz nokii poland i wrzuca jakies zdjecie czegos to juz widze hejty i bóle dupki ludzie z windowsem phonem w wersjii ponizej 8.0 xD wiec jak już to 8.0 powinienes miec, temple run POWINNO ale nie MUSI być, ogolnie nie maja tak duzo aplikacji, pomyslalbym tez nad przesiadką na iOS ale iphone to drogi interes, lepiej zostać przy androidzie tylko young/s advance to zadne rewelacje...... cos z wyzszej pulki i bedziesz zadowolony

Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Romantyczny, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Gość kamil40013
Opublikowano

Czyli jak już brać WP to tylko z wersją 8.0 ? A czy byłaby dobrym lumia 520 wyborem ?

Opublikowano

Wiesz, to zalezy co chcesz na nim robić bo jesli zalezy ci na podstawowych funkcjach telefonu + zdjecia, internet, facebook, youtube, to rzeczywiscie Windows moze byc lepszy. Ale jesli chcesz grac w gry to zostan na Androidzie.

Poza tym, S advance i Young to dosc slabe modele i musisz zrozumiec ze za tą cene nie ma telefonów z androidem ktore by plynnie dzialaly. Zeby dobrze dzialal musisz zaplacic jakies ~1500zł za nowke, wiadomo ze za 1200 mozesz kupic jakiegos S3 czy N4 uzywanego.

Ogolnie to Windows jest lepiej zoptymalizowany, ma swoje plusy i minusy, na pewno plusem jest to ze nawet na takiej Lumii 520 czy Htc 8s za 400zł (nad nim tez sie mozesz zastanowic tylko ma malo pamieci) bedzie chodzil bez zacieć. Ale jesli nie podoba ci sie interfejs to go nie bierz, ja np. moge zniesc ekran startowy, nawet fajny, ale strasznie wkurza mnie minimalizm i male litery na początku zdania np. w ustawieniach.

Lumia 520 to dobry telefon jak za tą cene ale ma wiele minusów np. brak lampy blyskowej. Lepiej doplacic do 720. 620 a 520 to niezbyt wielka roznica. Jest tylko ta latarka ale np. dla mnie jest ona niezbedna.

Jest jeszcze Htc Windows Phone 8s za tą cene, ale jak dla mnie z windowsem to tylko Lumia, ma kupę fajnych aplikacji ktore mają tylko Nokie.

Lumie z reguly maja tez lepsze aparaty. Pamietaj, ze aparat z Lumii 5MPX może robić lepsze zdjecia niz jakas Xperia L 8MPX ktorej jestem posiadaczem i zdjecia wychodzą OBRZYDLIWE, strasznie ziarniste, nie da sie na to patrzec.

Gość kamil40013
Opublikowano

A jak tam z aplikacjami na lumię 520 ? Czy aplikacje na WP mają jakieś konkretne wymagania czy coś ?

Zastanawiałem się nad wieloma telefonami z WP 8, ale jeden model ma coś czego nie ma inny. To jest problem.

Jeśli już by wybrać co z górnej półki to bardziej Lumia 820 czy HTC Windwos Phone 8X ?

Gość kamil40013
Opublikowano

A mógłbyś podać mniej więcej czemu lumia ?

Opublikowano

Gdybym miał wybierać brałbym WP , te custom romy i wgrywanie aplikacji da się przeboleć jednak jedyny minus to że trzeba wgrywać muzykę przez jakieś dziadowskie programy.System chodzi dużo szybciej niż Android a to dla mnie się liczy.

469811415538581269916.jpeg

Opublikowano

czemu lumia? bo wiesz, to chyba nokia jest obecnie liderem WP to po 1 a po 2 stosuja te swoje supcio bla bla optyki w aparatach...... więcej jest opinii o lumiach niz o takich htc, ten 8s np to niektorzy mowia ze porażka, niektorzy ze nie, roznie bywa, a 8x jest ciut lepsza wersja

Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Romantyczny, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Opublikowano

Naprawdę ciężki wybór... nie myśl nawet o ativ s bo się nie opłaca.

Htc ma dużo lepszy wyświetlacz, ten z 820 to porażka jak na tą klasę telefonu.

Znowu Lumia ma te swoje aplikacje.

Odpowiedz sobie na pytanie czy wolisz super gadżety i nawigacje czy design i wyświetlacz. No i na to czy te aplikacje ci się przydadzą.

Imo. Design htc 8x to najładniejszy design na świecie. Lubię kolorowe zabawki.

Gość kamil40013
Opublikowano

Czytałem o tym, że HTC ma zerowe wsparcie producenta. Dlatego nie chcę go brać.

Opublikowano

Czytałem o tym, że HTC ma zerowe wsparcie producenta. Dlatego nie chcę go brać.

jakieś musi mieć, to by było głupie gdyby nie wspierali swojego produktu xD ale może takiego taniego 8S'a mają w dupie i wolą się zajać serią One ....

np w lumii masz też darmowa nawigacje offline nawet... więc chyba lumia wygra

Opublikowano

Użytkowałem WP i to co mnie zniechęciło to absurdalne wymagania co do gier (żeby zagrać w Temple Run trzeba mieć 1GB RAM! Tak, nie żartuje!),zamknięty system (uwielbiam grzebać w ROMach itp.), sklep świeci pustkami, żadnych przydatnych aplikacji i fajnych gier. Jak dla mnie te minusy definitywnie anulują WP na starcie. Z plusów to płynność i prostota. Ale tak naprawdę płynność można uzyskać na słabych telefonach z androidem, a ludzie którzy mówią, że android się tnie nawet na S4 chyba nigdy nie trzymali telefonu z tym systemem i są zauroczeni swoimi SrajFonami albo Lumiami. W mojej opinii android jest najlepszy, jeśli chcesz zmiany przerzuć się na iOS. Pełno przydatnych aplikacji, gry przed premierą na androida i płynność nawet na iPhone 3G. Jednak jak pisałeś, telefon stracił na wydajności po aktualizacji dlatego polecam wgrać jakiś CustomROM.

Opublikowano

Użytkowałem WP i to co mnie zniechęciło to absurdalne wymagania co do gier (żeby zagrać w Temple Run trzeba mieć 1GB RAM! Tak, nie żartuje!),zamknięty system (uwielbiam grzebać w ROMach itp.), sklep świeci pustkami, żadnych przydatnych aplikacji i fajnych gier. Jak dla mnie te minusy definitywnie anulują WP na starcie. Z plusów to płynność i prostota. Ale tak naprawdę płynność można uzyskać na słabych telefonach z androidem, a ludzie którzy mówią, że android się tnie nawet na S4 chyba nigdy nie trzymali telefonu z tym systemem i są zauroczeni swoimi SrajFonami albo Lumiami. W mojej opinii android jest najlepszy, jeśli chcesz zmiany przerzuć się na iOS. Pełno przydatnych aplikacji, gry przed premierą na androida i płynność nawet na iPhone 3G. Jednak jak pisałeś, telefon stracił na wydajności po aktualizacji dlatego polecam wgrać jakiś CustomROM.

ale tak bywa... że czy w 4 rdzeniowym S III czy S IV ten srandroid się tnie i gubi przy takich bebechach...co jest absurdalne, sens tego wszystkiego będzie gdy wyjdzie android 5.0 dzieki ktoremu rzekomo starsze urzadzenia maja sie nie scinac.

jak już, to iphona 3GS kup używanego, do 350 zł w super stanie pewnie dostaniesz, a telefon jak telefon, jesli chodzi o dzwonienie-sms/mms-facebook to telefon spisuje się elegancko...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...