Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] KONSOLA NA KIMSUFI

palkia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam problem. Posiadam kimsufi 16gb i zainstalwoany na nim serwer. Kiedy włączam start.sh to serwer sie włącza pojawia się że generuje się spawn i nagle konsola traci połączenie cały winscp się zawiesza ale serwer działa. Jak ponownie włączę ten plik to pojawia się że nie można połączyć do tego portu bo już działa na nim serwer. Moje pytanie jest: jak uzyskać dostęp do konsoli żeby móc go naprzykład wyłączyć?

DAJE LIKE ZA KAŻDĄ POMOC

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Nie lepiej skorzystać z FAQ ovh.pl (wiem ze masz KS 16Gb na ovh bo nigdzie indziej nie ma akurat pakietu KS 16GB

Możesz także dokupić pomoc techniczną premium

Ja ci moge napisać : wklej tu kod pliku start.sh

Nazwa silnika (craftbukkit ? Dokładna jego nazwa np craftbukkitRO-738.jar

Napisz też czy opłaciłeś instalacje maszyny

Pomagam w tworzeniu for IPB za darmo. Trzy letnie doświadczenie.

Opublikowano

@up a co mi pomoże faq ovh jak serwer działą

#!/bin/shBINDIR=$(dirname "$(readlink -fn "$0")")
cd "$BINDIR"
java -Xmx1024M -Xms12G -jar craftbukkit.jar

to start sh bukkit najnowszy 1.6.2 maszyna została zaisnatlowana tylko ja teraz minecrafta instaluje i jak konsole zamknę to nie mogę jej otworzyć

1390144171-U592769.png

Opublikowano

zaczynasz od:

> screen -S bukkit

nastepnie:

Pojawisz się w screenie w katalogu domowym dla twojego usera, musisz dostać się do katalogu z serwerem np /home/user/serwer

> cd serwer

nastepnie:

> ./<nazwa_skryptu>.sh

i serwer się uruchomi. Jeżeli dostajesz komentarz, że port już zajęty polecam takie działanie:

będąc w screenie wciśnij kombinacje klawiszy "Ctrl+a+d" (nie musisz wciskać ich w tej samej chwili, ale muszą nastąpić po sobie)

następnie:

*> apt-get install htop

*Uwaga! Wymaga to uprawnień roota, więc odpalasz przez sudo, jeżeli nie odpalasz przez sudo - czyli siedzisz na root... to nie odpalaj serwera z konta roota, zrób do tego innego użytkownika!

> htop

Następnie wyszukaj proces serwera (będziesz widział całe polecenie z pliku <skrypt>.sh po prawej stronie) jak na niego najedziesz wciśnij F9 i wybierz po lewej stronie Sygnał 9.

Gdy proces zniknie z drzewka procesów wyjdź z htop (F10)

następnie wpisz w konsoli:

> screen -x bukkit

Wejdziesz ponownie do screena serwera i wpiszesz:

> ./<nazwa_skryptu>.sh

Serwer zacznie się odpalać.

Edit:

Bo nie zauważyłem w skrypcie uruchomienia -Xmx(n) oznacza maksymalny RAM, a -Xms(n) przydzielony ram podczas uruchomienia, to co napisałeś nie ma sensu...

Raczej chcesz mieć taki skrypt:

#! /bin/bash
BINDDIR="$(dirname "$(readlink -fn "$0")")"
cd "$BINDIR"
java -d64 -Xmx12G -Xms3G -server -jar craftbukkit.jar
# --nojline

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...