Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[MegaTUT] Jak znaleźć zasłyszaną piosenkę? Wiele sposobów na odnalezienie upragnionej nuty!

umotex12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko!

Na pewno każdy z was ma albo miał w głowie jakiś kawałek piosenki z dzieciństwa, fajnej imprezy czy czegokolwiek który mu się miło kojarzy i który uparcie pragnęliście odszukać :)

Albo usłyszeliście w niezbyt popularnym radiu rewelacyjny kawałek i nie mogliście go skojarzyć?

Nie masz dostępu do Shazama, albo jest on bezradny? A może pamiętasz tylko wyrywek melodii?

Nie musisz czekać wieki na odpowiedź w temacie http://www.mpcforum.pl/topic/633139-request-for-szukasz-piosenki/!

MOŻESZ ZNALEŹĆ UTKNIĘTY W GŁOWIE UTWÓR JUŻ DZIŚ!

A zrobisz to dzięki mojemu poradnikowi ;)

Przedstawia on kilka sposobów na znalezienie piosenki, m. in. przez nucenie, kojarzenie faktów, refren, programy....

Zapraszam do czytania- wiele sposobów sam sprawdziłem!

(ps. Shazama wiele osób zna, dlatego go nie podaję)

Nie mam wiele czasu, nie hejtuj że jest tylko jeden sposób- kolejne będą dochodzić!

====================================================================================================

1. SPOSÓB: JEŚLI PAMIĘTASZ MELODIĘ....

Jeśli pamiętasz melodię, najlepiej motyw przewodni utworu- masz spore szanse na odnalezienie upragnionego kawałka.

Oto, jak to zrobić:

1. Wchodzimy na

http://midomi.com
lub ściągamy aplikację SOUNDHOUND (strona i apka są tego samego producenta,jak nie masz telefonu nie masz się co martwić[aplikacja jest ładniejsza od strony ;O])

2. Midomi.com: nie zrażaj się ochydnym wyglądem strony. Kliknij przycisk "CLICK AND SONG OR HUM" (WYMAGANY MIKROFON)

SoundHound: kliknij pomarańczowy przycisk "nagraj" (czy coś takiego)

3.Midomi i SoundHound: w przypadku kompa zaakceptuj żądanie dostępu do mikrofonu i zacznij nucić piosenkę. To samo z SoundHoundem, tylko nie trzeba nic akceptować.

4.Voila! Strona/aplikacja powinny przemielić twój głos i wyrzucić wyniki.

W PRZYPADKU CHARAKTERYSTYCZNYCH, WYBIJAJĄCYCH SIĘ REFRENEM PIOSENEK TYPU "WE ARE YOUNG" MASZ 90% SZANS NA ZNALEZIENIE.

PRZY PIOSENCE ROCKOWEJ 70%

PRZY POPOWEJ/ HICIE 90%

PRZY KAŻDEJ INNEJ LUB PODOBNEJ DO WIELU UTWORÓW- NP. BENEATH YOUR BEAUTIFUL- NIESTETY GDZIEŚ TAK 30%

Baza Midomi jest jednak olbrzymia, o czym świadczą tytuły które mi wyrzucało (nie śpiewam najlepiej)- jakieś rapowe piosenki z lat 70. itp.- więc jak zaśpiewasz jak najbardziej podobnie do oryginału masz duże szanse na znalezienie.

=======================================================================================================

SPOSÓB 2: JEŚLI PAMIĘTASZ WYRYWEK TEKSTU PIOSENKI....

Jeśli pamiętasz wyrywek tekstu, powiedzmy... hm... "and tonight gonna be a good night" możesz znaleźć piosenkę metodą "na inteligenta". Wymagane zdolności kojarzenia/ inteligentnej analizy :P

1. Wpisz w google kawałek piosenki który zapamiętałeś- w moim przypadku będzie to ww. "and tonight gonna be a good night"

2. Zacznij analizować to, co wujek ci pokazał:

30a5imp.jpg

Tadam!

A co jeśli nie dostaniemy konkretnego wyniku? Wtedy musimy już myśleć logicznie.

Dajmy więc mało znany tekst... hm... powiedzmy że zapamiętałeś kawałek piosenki, wyrywek wyjęty za przeproszeniem z d*py.

W moim przypadku posłużę się cytatem z utworu will.i.ama: "go on the rocket". Gówniany cytat nie? Jeśli zapamiętaliśmy coś jeszcze warto dopisać ten wyrywek do szukania, np. "go on the rocket boulevard".

No więc wklepujemy w google i myślimy logicznie. Przykład logiki:

nfo4mh.jpg

Więcej pomysłów niedługo, nie mam czasu :)

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Nikogo to nie interesuje :(

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

Nice!

Polecam jeszcze aplikację Shazam (znam wersję na androida, nie wiem czy na inne systemy też jest). Wystarczy to pobrać z Google Play i mieć połączenie z internetem. Włączamy, gdy leci utwór, który nam się podoba (a nie znamy tytułu/wykonawcy), a po chwili program wszystko nam poda :) Polecam. Bardzo duża trafność (nawet dość 'hipsterskich' utworów).

Natomiast jeśli chodzi o wspomniane przez Ciebie wyszukiwanie w googlach poprzez wpisanie kawałka tekstu, to by ograniczyć ilość g*wnianych wyników wystarczy dopisać "tekst" lub "lyrics" ^^

#don't care

Opublikowano

Nice!

Polecam jeszcze aplikację Shazam (znam wersję na androida, nie wiem czy na inne systemy też jest). Wystarczy to pobrać z Google Play i mieć połączenie z internetem. Włączamy, gdy leci utwór, który nam się podoba (a nie znamy tytułu/wykonawcy), a po chwili program wszystko nam poda :) Polecam. Bardzo duża trafność (nawet dość 'hipsterskich' utworów).

Natomiast jeśli chodzi o wspomniane przez Ciebie wyszukiwanie w googlach poprzez wpisanie kawałka tekstu, to by ograniczyć ilość g*wnianych wyników wystarczy dopisać "tekst" lub "lyrics" ^^

Napisałem że shazama nie ma bo wiele osób go zna, ale w sumir mogę go dodać ^^

Opublikowano

Dzięki za pomysły. Ja zawsze szukam przez google po fragmencie tekstu, no ale czasem ten sposób zawodzi.;)

Opublikowano

Dzięki za pomysły. Ja zawsze szukam przez google po fragmencie tekstu, no ale czasem ten sposób zawodzi. ;)

Też tak robię i raczej wielkich problemów nie mam ze znalezieniem danej nutki. No ale to już kwestia tego co kto szuka

bo np. dubstepów po słowach w google nie znajdzie :D

HBV27j.png

Opublikowano

Swietny poradnik duzo mi sie trafia takich przypadkow ze nuta wpadla mi w ucho a ja nie znam tytulu :)

Opublikowano

Wszystko fajnie ale nawet Shazam nie daje rady czasami znaleźć danego utworu jakość dźwięku musi być naprawdę w miarę dobra. Sposób na wpisanie tekstu w google chyba każdy zna a ten pierwszy sposób nie znam ale sprawdzę :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...