Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] I5 czy I7

Kontowykasowane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż chcę kupić laptop lenovo y580 ale nie wiem czy zbierać na i7 czy kupić i5 ?

Laptop będzie do gier.

Podobno i7 się bardzo przegrzewa, ale jest owiele wydajniejszy.

Chcę by laptop mi starczył na te 4-5 lat, ale nie wiem czy przez I7 dożył by tyle w takich temperaturach. (80 stopni)

I jakbym kupił I7, to zniżył bym rozdzielczość do 13xx x 8xx (tak jaki jest max w I5, żeby mi nie zacinało na fullHD)

Ale podobno owiele gorzej widać jak się zniży w I7 do takiej rozdzielczości i i5 niby jest bardziej do gier.

A więc co wybrać I5 czy I7 ?

Opublikowano

Jeśli różnica nie jest duża to lepiej wybrać i7, bo i w grach będzie wydajniejszy i w różnych programach też.

Na każdym monitorze jak zmniejszysz rozdzielczość to jakość obrazu będzie gorsza i zawsze najlepiej grać na natywnej rozdzielczości bo obraz będzie wyraźny. A właśnie przy i7 nie będziesz musiał zmniejszać rozdzielczości w grach bo jest wydajniejszy.

A różnica temperatur będzie mała i jak nie będziesz zasłaniał otworów wentylacyjnych i wyczyścisz z kurzu raz na jakiś czas to nic się nie przegrzeje.

Opublikowano

Jeśli różnica nie jest duża to lepiej wybrać i7, bo i w grach będzie wydajniejszy i w różnych programach też.

Na każdym monitorze jak zmniejszysz rozdzielczość to jakość obrazu będzie gorsza i zawsze najlepiej grać na natywnej rozdzielczości bo obraz będzie wyraźny. A właśnie przy i7 nie będziesz musiał zmniejszać rozdzielczości w grach bo jest wydajniejszy.

A różnica temperatur będzie mała i jak nie będziesz zasłaniał otworów wentylacyjnych i wyczyścisz z kurzu raz na jakiś czas to nic się nie przegrzeje.

No właśnie będę musiał :/ Jeżeli nie zmniejszę będę mieć o 10-15 fps mniej niż w I5 na max rozdzielczości. (I7 = FHD, I5= HD)

A jeżeli zmniejszę to będę miał o około 5-8 fps więcej.

Coś na jakimś forum było pisane, że jeżeli się zmniejszy, to będzie 2 megapixele do obrobienia, a przy I5 tylko 1. Coś takiego. I nie wiem na co się zdecydować.

Opublikowano

Nie ma sensu zmniejszać rozdziałki, bo wszystko będziesz mieć skalowane i niewyraźne. Nie możesz po prostu wziąć i7 z HD?

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

No właśnie będę musiał :/ Jeżeli nie zmniejszę będę mieć o 10-15 fps mniej niż w I5 na max rozdzielczości. (I7 = FHD, I5= HD)

A jeżeli zmniejszę to będę miał o około 5-8 fps więcej.

Coś

na jakimś forum było pisane, że jeżeli się zmniejszy, to będzie 2

megapixele do obrobienia, a przy I5 tylko 1. Coś takiego. I nie wiem na

co się zdecydować.

Coś wymyślasz.....

Procesor nie ma nic wspólnego z tym o jakiej natywnej rozdzielczości masz matryce.

Przy i7 który jest wydajniejszy zawsze będziesz miał więcej fps, nawet jak zmniejszysz rozdzielczość z Fhd do hd.

Opublikowano

Aj, teraz poszukałem i się okazuje, że chyba wszystkie oferty z HD i i7 są wycofane :/ Pozostaje Ci brać i7 teraz i nieco pomęczyć się z matrycą FHD na 15 calach (da się przyzwyczaić), albo czekać na powrót ofert.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

No i co tu odświeżasz?

Masz kasę, to bierzesz wydajniejszą i7 do gier, nie masz bierzesz i5 i się męczysz na rozdzielczośći gorszej, niż ma większość nowych smartfonów.

To już twój wybór, czy przebolejesz i przeczekaż aż uzbierasz do i7, czy bierzesz i5.

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...