Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak język programowania na początek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie...

Od roku chodzę do szkoły na technik inf. lecz do tego czasu nie uczyliśmy się programowania ;/
Ale chciałbym już zacząć!

Czytałem sporo o językach programowania dla początkujących, ale zdania były podzielone, i jestem w kropce.

Co polecacie na początek?

PS. Jeśli zły dział to sory...

Opublikowano

vb.net

Siema jestem SamWieszKto Nie lubię MODERATORÓW/ADMINÓW

Dziękuje jeżeli dasz+

A najlepiej nawet jeżeli lubisz Justina Bimbera wejdź na Pajacyk.pl i klliknij na brzuszek

Jeżeli to zrobiłeś jesteś naprawde wielkoduszny naprawde ja ci dziękuje te osoby ci dziękują

Kto biernie akceptuje zło ten jest tak samo odpowiedzialny jak ten kto je popełnia - SamWieszKto

Opublikowano

:D I jako takiego programowania cie tam nie nauczą.

Na początek co chcesz, odradzam .NOT,PHP.

Java,C, coś w ten deseń. Zawsze możesz też zacząć od skryptowych typu python,ruby.

Opublikowano

To jeśli chciałbym zacząć programowanie java to mogę od razu się uczyć tego języku, a nie zaczynać jakiś innych dla "początkujących"?

Opublikowano

To jeśli chciałbym zacząć programowanie java to mogę od razu się uczyć tego języku, a nie zaczynać jakiś innych dla "początkujących"?

Oczywiście, jak nie będzie Ci to sprawiało problemu no to tak :P A jeżeli stwierdzisz że nie dasz rady uczyć się tego języka to ucz się innego (prostszego) i wróc do Javy np. za rok. Chociaż wątpię żeby podstawy sprawiałyby Ci jakieś problemy :)

Opublikowano

@up

Okej...

Ale na wszelki wypadek chciałbym, by ktoś mi napisał języki bardziej znane od najłatwiejszego do najtrudniejszego :D

Tak wgl. dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi w tym temacie... Nagroda musi być! ;D

Opublikowano

Wszystko zależy od tego, ile rozumiesz już teraz z zakresu informatyki. Możesz spróbować napisać coś w Javie, jeżeli uznasz że to jest dla Ciebie za trudne, to przenieś się na inny język programistyczny, który będzie dla Ciebie łatwiejszy.

Oczywiście, nie polecam zaczynać od języków nisko poziomowych (assembler itp.) tylko od języków wysoko poziomowych.

Tak naprawdę, to wszystko co napisałem nie ma znaczenia, to Ty musisz podjąć decyzję, co chcesz programować. PHP a Java, to są inne tematy, ponieważ służą do innych celów. Jeżeli chcesz tworzyć dynamiczne strony, które przetwarzają informacje po stronie serwera, to naucz się PHP/ASP.NET. Ale, jeżeli chcesz tworzyć aplikacje na komputery lub gry, to naucz się C++/Java itp. Wybór jest tylko i wyłącznie Twój.

@edit: Listę najbardziej popularnych języków programistycznych znajdziesz tutaj: http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html

Opublikowano

Możesz zacząć od Javy. Zależy jak dobrze idzie Ci ogólnie nauka przedmiotów ścisłych. Ja zacząłem od basica (just basic), ale jednak jest to myśle za prosty język, bo nauczyłem się go w wieku 9 lat (podstaw). Też nie polecam zaczynać od VB. Jak postanowisz zacząć od Javy polecam kupić książke. Tyle że jest jeden problem - raczej nie ma książek o Javie dla totalnych newbie. Najlepiej naucz się prostszego języka typu just basic, pascal itd. i poznaj tam podstawowe pojęcia. Potem, kiedy już będziesz rozumiał coś kup sobie książke o Javie.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Tak na prawdę to nie ma znaczenia bo warto znać wiele języków programowania. Jeśli już, to polecam Ci język skryptowy Python. Zrobisz w nim prawie wszystko, jest łatwy jak na początek (automatyczne zarządzanie pamięcią itd.) i szybko go załapiesz.

Opublikowano

Chłopie zaczynaj od HTML5 i CSS3 opanujesz w pare dni bez problemu a i później napewno będzie ci troche łatwiej nauczyć się Javy

No teraz to dowaliłeś xD Porównywanie HTML do innych języków, takich jak Java, C/C++ itp. to jak by porównać układanie klocków lego z tworzeniem robotów... Nie wiele da mu znajomość HTML do nauki Javy

Ale warto uczyć się HTMLa :)

Opublikowano

Polecam C++, potem PHP, ew. delphi bo pascal się może przydać w szkole

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

Moim zdaniem warto zacząć od języka C++ jeśli chodzi programowanie obiektowe (Visual C++ 2010 najlepiej). Jeśli chodzi i programowanie skryptów to Python i Java. W Java jest duży + bo jeśli jest się ogarniętym w tym języku to można pisać Pluginy^^ B)

Pomogłem?? - Daj LUBIĘ TO :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...