Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem/Dyskusja] Sololinie na wysokiej platynie/niskim diamencie

ChevalierP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój problem jest dość specyficzny, gram gdzieś od połowy sezonu drugiego, ale jakoś tak pomijałem rankedy, 30 level wbiłem właściwie na botach. No ale zbliża się koniec sezonu trzeciego, uznałem że nagrody są na tyle fajne żeby o nie powalczyć. Wyszło to całkiem nieźle bo 7/10 w meczach kwalifikacyjnych, a potem szybki przeskok do Golda. A ludzki grały słabiej niż na normalach, ale od początku Golda zaczęła się jakaś paranoja. Dobiera mi jakieś strasznie wysoko rozstawione drużyny mecze kwalifikacyjne do wyższych dywizji grałem wyłącznie ze średnimi/wysokimi platynami, a po awansie do Gold I wygląda to jeszcze gorzej. Sam swój poziom oceniam gdzieś na Gold III, znam teorie, mechanikę postaci ale mam bardzo mało doświadczenia w porównaniu z ludźmi z którymi gram obecnie. O ile jeszcze jungle, grę na botcie ogarniam to sololinie traktuje jako walkę o przetrwanie. Tzn nie zrozumcie mnie źle, co trzeba to sfarmię, skillshoty powiedzmy że trafiam, ale brakuje mi wiedzy o tym czego się spodziewać po ludziach grających naprzeciwko. Nie znam stosowanych na tym poziomie sztuczek, a nie chciałbym z kolei psuć ludziom gier przez swoją niewiedzę. Dlatego też prośba dla dobrych ludzi grających na tym poziomie o podrzucenie kilku porad, wskazówek do panującej tam mety etc.

Opublikowano

Proste, skoro tak dobrze Ci idzie, twoje MMR (punkty na podstawie której dobiera Ci przeciwników) znacznie podskoczyło. Ja na twoim miejscu bym się cieszył, ponieważ im więcej MMR, tym więcej dostajesz punktów za win. GZ.

b_560_95_1.png

Opublikowano

No cóż. Możesz się spotkać z tym, że ciężko będzie Twojemu junglerowi zgankować taką osobę, bo z reguły na wysokim poziomie wszędzie są wardy. Inna sprawa, że jeśli wrogi jungler jest dobry, to może dać radę się do Ciebie dostać, więć staraj się bez wardów nie pushować w ogóle, lub jak najmniej. Możesz się spodziewać częstych ganków z innych linii, przez to że np. wygrywasz i chcą pomóc koledze z teamu. No cóż, linia opiera się na wardach i farmie, staraj się pickować coś co ma sustain (top) lub dobry poke / harass (mid), najlepiej z cc. To pozwoli Ci dobrze zablokować ucieczkę przeciwnika, lub tez ochronić się przed gankiem. Spodziewaj się tego, że ktoś ze skillshotami na low hp wcale się nie recallnie - widziałem dużo diamentów które robiły poke triple ze 100 hp, sam np dzisiaj z 6 lvlem dobijałem cait przy ich respie po ominięciu nidalee 3 turretów. Ostatecznie poszedł double, a ja z 10 hp wyszedłem sobie na mida i recallnąłem. Także możesz mieć takie sytuacje, nigdy nie zakładaj z góry że wygrasz wymiane / nie ma tam wrogiego junglera, bo możesz się przeliczyć. Kolejna sprawa - wysoka liga raczej umie wykorzystać potencjał postaci, także jeśli widzisz champa, który gra bardzo agresywnie, to graj pasywnie i staraj się nie wchodzić mu pod combo. Natomiast jeśli gra w defensywie, to możesz próbować go gnębić na odległość. Dzisiaj miałem mecz nida vs. talon z platyny III, od początku obawiałem się że mnie zgnoi, a tu ostatecznie wykorzystując mocny poke i odskakując mu spod combo doprowadziłem do tego, że bał się podejść do farmy i tracił expa. Farma 120 (moja) vs jego 50 w około 15 minucie.

Jak kolega wyżej pisze, jeśli tak od razu skoczyłeś do golda grając rankedy pierwszy raz, to dajesz rade i brak Ci doświadczenia - niestety, jeśli już grasz z platynami, to tylko spadek mmr Cię z nich wyciągnie w dół. Także musisz poprostu grać i starać się przeciw nim dawać radę.

LoL Platinum noob | osu! #39k | http://youtube.com/user/DelterYT

Opublikowano

Jakbyś mógł to napisać o co ci dokładnie chodzi, co byś chciał wiedzieć bo tak napisałeś, że ja z tego nic nie zrozumiałem. Napisz dokładniej to postaram się pomóc.

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Na początku dzięki wszystkim za dobre słowa, aczkolwiek ja osobiście odnoszę wrażenie, że czym wyżej tym mniejszy mój udział, a bardziej kluczowa jest postawa dobrych drużyn i co mnie bardziej rozbawiło kiepskich mimo wszystko przeciwników. Chociaż to może to to, że wcześniej sprawdzą moją dywizję wprowadza w nich jakieś rozluźnienie, prze co decydują się na low levelowe walki w moich minionach. Odnoszę też wrażenie, że ciągle spotykam bardzo dużo ludzi na supportach, którzy grają tam z przymusu. Co prawda pickują normalne postacie, ale wardują bardzo schematycznie i kompletnie nic się nie uczą. A wracając do tematu, dzięki wszystkim za rady. Ze streamami jest ten kłopot, że o ile wszelkich ucieczek z piekła jest sporo i wiadomo czego spodziewać się na niskim elo, podobnie z tymi z górnego diamentu/chellengera, tak tych grających na poziomie niskiego diamentu/Platyny 1-2 raczej nie widuje, stąd moje pytanie, bo ten przedział wydaje mi się totalną enigmą. Po prostu nie wiem czego się tam spodziewać.

Opublikowano

Oglądaj mistrzostwa-patrz jak grają najlepsi ludzie z lol'a na świecie , próbuj sobie wyćwiczyć na każdą linie , swojego MAIN CHAMP . ( czyt. ulubioną , a zarazem mocną postać )

Opublikowano

Ja nauczyłem się wielu sztuczek na streamach lub po prostu filmy na youtube. Głównie to oglądam xPeke, Voyboy'a i Scarre. Jak lubisz grać agresywnie i wiedzieć jak zrobić prostego first blooda - oglądaj Voyboy'a bo on zawsze pod wieżę nawet się wpierdala xD. ("Give him pentaaaaaakillll!!!" - wpierdolił się do nexusa i Corki zrobił pente bo dobił ostatniego typka) xDDD

Ogólnie to wiadomo.. człowiek uczy się na błędach więc grać teraz musisz i zastanowić się co Ci źle wychodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...