Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 8 - CDBOOT: Cannot boot from CD - Code: 1

Xskiller

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Kupilem sobie oryginalnego Win 8 Pro i chcialem go przetestowac na moim starym PC lecz po wlozeniu plyty przy botowaniu wyskakuje: Pisze cos takiego przy botowaniu: CDBOOT: Cannot boot from CD - Code: 5

Dodam ze na laptopie botuje sie bez problemu i wszystko q BIOSie jest ustawione dobrze.

Komputer ma 786mb ram ddr1, proc. Intel Celeron 2GHz, graf. GF FX 5200 256MB

Wiem komp jest slaby ale kumpel odpalil na kompie co ma 512mb ram ddr1 ...

wiec co jest nie tak ?

Prosze Was zalezy mi na tym ;(

P.S. Jeszcze jedno, mam oryginalna plyte Win XP i botuje sie normalnie wiec czemu nie botuje 8 ?

gra.png

Opublikowano

Nie zainstalujesz Windows 8 jeśli komputer nie ma minimum 1GB Ram no chyba że najpierw zainstalujesz a potem ten ram wyjmiesz.

@down: Faktycznie zainstalowanie a zabootowanie to różnica. ( co nie zmienia faktu, że nie ma sensu się z tym bawić bo nie zainstaluje)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Plyta OEM.

Ale musi odpalic na 100% gdyz koledze odplił na 512mb ram i na necie tez pisza ze im na 512 odpala, a tu nie chodzi teraz czy sie zainstalujw tylko o to ze nie botuje.

gra.png

Opublikowano

Już wiem.

Pewnie masz płytę główną AsRock albo MSI tak?

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Tak ASROCK a co ?

Co do instalacji to juz moja decyzja ja tylko cce rozwiazac ten problem z botowaniem.

gra.png

Opublikowano

To normalnie tego nie zrobisz bo jest jakiś konflikt między starymi płytami AsRock/MSI a nowymi Windows'ami (7,8) bo jakieś pliczki się nie zgadzają i trzeba jakoś specjalnie nagrać obraz żeby ruszyło.

Opublikowano

OMG ... no ale idzie to jakos zrobic ? A jak tak to jak ?

Pewnie chodzi o boot sector ? A mozna pomienic pliki boot sectora z visty ? Bo wlasnie czytam o tym ale nie wiem jak

gra.png

Opublikowano

Włóż płytę, odpal normalnie komputer i zainstaluj bezpośrednio windowsa w windowsie. Tzn. Instalacja bez bootowania. Kiedyś miałem podobnie na starym komputerze , zrobiłem tak i poszło.

Może by i poszło ale po załadowaniu się pliku instalacyjnego i ten programik sprawdza kompatybilność itd wyskoczy mu błąd, że musi mieć minimum 1GB Ram.

Opublikowano

Nom zrobilem tak i instalka sie uruchomila, pierwszy etap instalacji przebiegl pomyslnie, drugo przy 28% sie restartuje i jak sie uruchamia to po chwili wyskakuje error code ...

Czyli mam rozumiec ze mam dac sobie spokoj z tym windowsem ? A jakiego teraz wgrac ? Znowu ta VISTE, wolalbym juz chociaz 7 :(

gra.png

Opublikowano

Hej.

Powracam do tematu aby Was poinformować iż nie za bardzo się znacie na tych rzeczach ale bez obrazy.

Póki co poradziłem sobie, wystarczylo troszke po kombinowac z boot sectorem z VISTy, tym sposobem zmontowalem nowy obraz z boot sectorem od VISTy i o dziwo system sie zbotowal :) mowa tu o WIN 7 gdyz zauwazylem iz oryginalny Win 8 nie przepusci mnie przez instalacje z tym ramem ...

Ale to dla Waszej informacji iz jest wyjscie co do botowania na tych plytach :)

Mysle iz temat do zamkniecia.

Pozdrawiam !

gra.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...