Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Ognista Ziemia i przekłamania we współrzędnych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie wielu z Was miało problem z ognistą ziemią, że po wejściu na tą mapę nie było mobów, prawda?

Problem leżał w tym, że mapa w kliencie znajduje się w archiwum Outdoorflame.epk, a nazwa mapy to

metin2_n_flame_01, natomiast po stronie serwera to (przynajmniej u mnie było metin2_map_naga) oraz zmieniony indeks mapy.

Co zaś sprawiało, że komendą /priva 68 nie dało się wejść na ognistą ziemię, jedynie /priva 9 lub /priva 11.

Uporałem się z tym problemem, ale w wyniku tego wyszły pewne komplikacje... Tzn. mam wrażenie, że strona serwerowa mapy nie nakłada się tak jak powinna ze stroną klientową.

Normalnie powinno być tak jakby obie strony (serwer <-> klient) nakładały się idealnie jak warstwy w przemyśle metalurgicznym, gdzie produkuje się blachy aluminiowe na garaże, tymczasem jestem wręcz prawie pewien, że strona serwerowa mapy ze stroną klientową nakładają się jak na załączonym szkicu w spoilerze:

iu2jxp.jpg

Jeśli ktoś ma podobny problem z Ognistą Ziemią jak ja, to byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego.

Jeżeli będą potrzebne dodatkowe informacje na temat map (serwer czy klient) nie ma problemu, wszystko powiem.

arijh2.jpg

Opublikowano

z tego co kiedys sprawdzalem to przesuniecie jest x-250 y-250 lub -300, wystarczy chyba dodac w town i regenach do kazdej grupy kordy+250/300

otworz minimape, staraj sie teleportowac w lewy górny rog, i jezeli juz tam trafisz to odczyrtaj kordy, wtedy bedziesz wiedzial jakie jest przesuniecie i to przesuniecie dodaj do regenow, town itd...

Opublikowano

problem leży dokładnie w tym, że na serwerze odpalane są 2 ogniste mapy, nie żadna naga, bo naga poszukaj sobie na forum to całkowicie inna mapa. Otóż te dwie ogniste mapy mają podobne współrzędne, i raz trafi się tak, że przeniesie Cię na dobrą, a raz tak, że na złą. Musisz po prostu usunąć jedną(tą złą, gdzie nie ma mobów). Jak to zrobić? szukaj pod metin_map_n_flame_01/02 i posprawdzać współrzędne, na którą prawidłowo ma przenosić i wtedy usunąć tą złą.

Opublikowano

mi chodzi dokładnie o to, że mapy się nakładają na siebie, gdy są włączane na serwerze.

PS. mapę usunąć oczywiście na serwerze, bo obie odwołują się do jednego wyglądu w kliencie.

Opublikowano

Problem rozwiązany, w sumie takiej solucji się nie spodziewałem.

Problemem była zbyt duża rozbieżność w BasePosition po stronie serwera i po stronie klienta. Teraz mapa działa w 100% jak należy

(chyba ten sam problem mam z Lasem Duchów... A kij tam, później popatrze - like dla każdego)

arijh2.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...